自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:仔女14歲拍拖,父母應否由得佢呢?

冰封三尺非一日之寒,我諗不止係拍拖話二句就死,應該好多問題積埋,如果我仔女,我唔會同佢說唔好拍,因為佢地只會偷偷拍拖,唔知仲死!我會教佢點保護自己

大宅

nganc9 發表於 12-10-27 15:21
如果係我, 會叫女女介紹個男仔比我識, 等我好好了解下佢哋

當年我媽就係咁啦..我都係好細個拍拖架~
唔係我媽見到..係比D親友係街撞到(當然我唔知)..然後話比我媽知~

我媽知道之後...叫我帶個男仔返來食飯..介紹佢識~..
咁之後仲成日叫佢來食飯丫~傾下計咁..

仲同我講..拍拖還拍拖唔可以影響成績~如果唔係就唔比我拍..
於是我拍拖後仲更比心機讀書~驚成續跌左阿媽唔比我拍拖XD

alicialee1210    發表於 12-10-27 18:24

禁止訪問

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

14, 15歲, 呢個尷尬年紀, 好易鑽牛角尖.......
唯有動之以情, 逼得太緊怕有反效果...
我地也曾經歷過........

你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

我女都係14歲…都係拍緊拖……………好不安…………

公爵府

男爵府

唔會反對,反而要做到好戥佢高興,等佢以後有咩都同你講。其實咁細個拍拖,多數冇結果,反而要教佢點學識唔好將感情事放咁重,萬一失戀自尋短見又係死。最重要係教佢學識避孕和保護自己。

子爵府

我同老公都是14歲開始拍拖,到而家都16年啦,我覺得拍拖唔係問題,但是唔可以荒廢學業同唔可以搞出人命,呢啲一定要和仔女講清楚,因為,佢要拍拖無人阻止到,強行阻止只會破壞關係,要心平氣和溝通好,就唔會有問題

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:soso3509 的帖子

講得岩

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我覺得房祖明套「早熟」好有教育意義,我同亞仔一齊睇,佢都質疑故事中係女仔做主動同自願,點解拉男仔?我話法律上係咁,雖則女孩主動話去試,但法律仍保障女的,所以男仔唔好以為唔使負上法律責任!

大宅

話我衰都係咁講。呢啲由細到大都被人當公主對待嘅小朋友,就算今日唔係因為拍拖比人閙已睇唔開,第時都會為第二啲事睇唔開。個問題跟本唔係喺拍拖度。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

與其反對會做出咁激既行為, 倒不如贊成佢地, 不過從旁提醒, 最好能以朋友方式去相處, 避免做出不當行為仲好啦

伯爵府

引用:一早看報紙,真的好難過!14歲少女拍拖,父

原帖由 麟媽媽 於 12-10-27 發表
一早看報紙,真的好難過!
14歲少女拍拖,父母責怪幾句,
女仔家中上吊......
唔止話幾句,個曰重话頭痛唔返學,又與母爭執被没收手機,母五時才出去,當中可能又吵過呢!

不過蘋果之言信一半好勒

禁止訪問

伯爵府

引用:一早看報紙,真的好難過!14歲少女拍拖,父

原帖由 麟媽媽 於 12-10-27 發表
一早看報紙,真的好難過!
14歲少女拍拖,父母責怪幾句,
女仔家中上吊......
唉,養左十幾年,話幾句就咁,父母幾難過呀呢家既人。。

瑪瑙宮

畀面勳章

男爵府

美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

其實父母都係擔心佢,應該有其他原因才
引發個事件發生

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 麟媽媽 的帖子

插手又死, 唔插都死

子爵府

生女真係擔心多啲,我識有個女仔中二就去男友屋企瞓,個男仔廿幾歲無業,個阿媽話管唔到。

首頁

尾頁

跳至