基督家庭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

我有d野想問...

hi..其實有個問題煩左我同我老公好耐架喇....
件事係咁o既...

我同我老公o係今年4月結左婚,
因為我地唔想麻煩人,
所以我地咩都攪掂哂先對外公佈,
點知...教會入面就有聲音話我地係有左bb先結婚...

結左婚之後....
我發現..我真係有左bb...
仲已經有成3個月...
之前一直忙結婚d野..
我一直都唔為意..

知道左之後,
我同老公都有為到bb,我地o既錯去祈禱,去認罪...
依家bb已經有17週大,
我個肚又開始大喇...
我真係冇勇氣去面對教會,
面對弟兄姊妹....
因為之前有好多人問過我地,
係咪有左bb,我地都話唔係(果時未知架....)...
所以我真係唔知點面對...

依家開始好小返教會...
我真係好想返去聚會...
但係我真係冇呢個勇氣....

我可以點做呢....

民房

Re: 我有d野想問...

rain

其實你有冇想過返教會是為什麼? 我自己就覺得主要是想親近神, 其次就是學習同弟兄姊妹相交一起聚會, 所以你也不用將他人所說放在心裡, 雖然你們的行為是神所不應許, 但你們都認罪悔改. 深信神會原諒你們, 我想你現階段反而要堅持返教會, 千萬不要遠離神. 唔好唔開心, 你肚裹的bb會受你的情緒影響, 你要同bb一起以喜樂的心面對任何事情, 同神傾多d計多d默想神的話語, 神必然給你勇氣, 提起精神拿出勇氣, 明天要返教會, 我支持你也會為你和bb禱告.

我是你最佳的鼓勵者, (帖後 2:16–17)
也是在一切患難中安慰你的父親。 (林後 1:3- 4)
你傷心的時候,我靠近你, (腓34:18)
如同牧人懷抱羊羔,我懷抱你在我胸前, (賽 40:11)
有一天,我要擦去你一切的眼淚並帶走你在世上的一切苦楚。 (啟 21:3- 4) (引用"天父給你的信"中一段)

努力加油學習做一個喜樂媽媽與主同行。

主內平安
gh :wink:

複式洋房

一係你試下轉返第二間教會lor....

我又唔覺得你地有咩唔見得人wor

複式洋房

仲有: 有bb應該係一件開心ge事, 點解你地覺得係罪呢?
何況你地宜家仲結左婚添....

有人類的地方就有事非存啦....唔好驚人地點睇你, 只要自己問心無愧咪得lor....

祝你地有一個美滿婚姻 + 生一個健康可愛的BB.....

大宅

如果真係令到你好難受﹐其實可考慮轉教會。但你真係有pre-marriage sex﹐所以係唔係神都唔鐘意﹐只不過宜家好似被人講中左。就算今次無意外發生﹐但二人已有pre-marraige sex﹐甘會唔會令你好過D呢﹖
唔好自己呃自己。
所以﹐問題就係在於你介唔介意人甘講你。
但佢地亦都不應講是非。你只需向神認罪就可以啦。
人講咩﹐無辦法﹐你可以平常心。
如過你覺得辛苦就應轉教會﹐唔好影響到個BB同自己心情。
佢地咁﹐其實係唔啱...會令到D唔識稔既人遠離教會遠離神。
所以千其不用灰心﹐一定要繼續祈禱﹐繼續去教會(或第二間)。
該用戶已被刪除

男爵府

即係依家d弟兄姊妹都知你有了bb?
我教會有一位姊妹真的一結婚在蜜月時便有了bb,佢自己都唔係幾接受到,身心都要適應,亦害怕咁快有bb會被誤會,她以電郵將自己的心聲及歷程寄給大家,各人知道後都為此而禱告。
我相信你們坦誠地面對,弟兄姊妹都能體諒,加上你現在是最須要支持的,夫婦一同面對,經歷神的保守,眼光要放在祂身上。
將來bb也會在教會長大,你們現在好好處理問題,對bb也有好處。

民房

神的公義和祝福也在妳們顯明了,!在這件事上妳們一定是錯了,神把妳的罪顯明了,路加福音8:16 沒有人點燈用器皿蓋上、或放在床底下、乃是放在燈臺上、叫進來的人看見亮光。

8:17 因為掩藏的事、沒有不顯出來的.隱瞞的事、沒有不露出來被人知道的。
不過妳已經認罪,神已經免了妳們的罪,請細心思想下,神給妳們一個更大的祝福,不是最好的證明嗎?

如果因為別人怎樣看妳們二人的話而離開神咁就不值得,無人可以定妳們的罪
約幹福音8:1 於是各人都回家去了.耶穌卻往橄欖山去。

8:2 清早又回到殿裏.眾百姓都到他那裏去、他就坐下教訓他們。

8:3 文士和法利賽人、帶著一個行淫時被拿的婦人來、叫他站在當中。

8:4 就對耶穌說、夫子、這婦人是正行淫之時被拿的。

8:5 摩西在律法上所吩咐我們、把這樣的婦人用石頭打死.你說該把他怎麼樣呢。

8:6 他們說這話、乃試探耶穌、要得著告他的把柄。耶穌卻彎著腰用指頭在地上畫字。

8:7 他們還是不住的問他、耶穌就直起腰來、對他們說、你們中間誰是沒有罪的、誰就可以先拿石頭打他.

8:8 於是又彎著腰用指頭在地上畫字。

8:9 他們聽見這話、就從老到少一個一個的都出去了.只剩下耶穌一人、還有那婦人仍然站在當中。

8:10 耶穌就直起腰來、對他說、婦人、那些人在哪裏呢.沒有人定你的罪麼。

8:11 他說、主阿、沒有。耶穌說、我也不定你的罪.去吧.從此不要再犯罪了。

妳要好好把神交給妳看管的產業管理好啊,準備接受神給妳們的祝福吧,回到神那裡去吧,不要讓神為妳憂心。
快快樂樂回家吧

大宅

Rain

我地一生所做的每一件事,最重要是向神交代,我鼓勵你與丈夫,多禱告求問神你們應該怎麼做,讓神(或許會透過人)親自帶領你一家。

至於你教會有些弟兄姊妹在未知情已經意論氛氛,你也嘗試去原諒他們的不成熟。

若你們暫時不能面對你教會,不要勉強,去找另一間教會,不是叫你逃避,是希望你不要因為不能面對自己的教會而不再聚會,不要中魔鬼暗地裡的計!

最後,好想好想你能在基督裡,學習做一對好夫婦和一對好父母。記著,神最想你領受的,是祂的慈愛,不是責備!

願主大大祝福你和你一家,成為祂貴重的器皿!

首頁

尾頁

跳至