單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章 熱血勳章

你地有無試過?

上個星期, 諗住開開心心同屋企人去台灣幾日. 我已經差唔多日日都係自己照顧個女, 雖然係累, 但係見到我爸爸、媽咪同細佬都玩得好開心(我生完都一路都係同佢地一齊住, 佢地都好幫我). 但係到返左黎之後0個日, 因為小小事就發脾氣, 仲搞到好大件事咁. 事緣係話我呢排講野成日都窒住佢地, 無大無細咁, 仲話我講野有骨... 我都知自己呢輪有d失常, 成日都好唔開心. 我都唔知點解自己係咁, 我覺得自己好似好唔平衡咁... 我呢輪仲食多左好多煙... 最後, 我仲跪左0係度講對唔住... 我覺得佢地, 尤其係我阿媽, 對我既要求愈來愈大, 不止係金錢上(我已經每個月都俾1/3人工俾佢, 但佢都覺得我仲有好多$咁, 咩都要我俾...奶粉, 尿片已經係自己俾, 我何來仲有$俾?) 好似今次咁, 佢係唔駛我俾家用, 但係所有trip既開支, 機票、房租、大部分既雜費都係我俾, 可以點?

我阿媽係一個要求好高既人, 從來都唔會贊我一句... 我可以點先平衡到自己? 粒聲唔出自己又辛苦, 出聲又話我句句頂住佢...
我個囡囡7月24日出世啦~ 24/7 : 3.58kg, 49cm 25/8 : 4.93kg, 57cm 30/8 : 5.25kg 25/10 : 7.58kg, 61.5cm 17/11 : 7.85kg, 66cm 20/12 : 8.6kg 2/2 : 10kg, 70cm 2/16 : 9.485kg, 70.5cm 7/5 : 11kg, 80cm 3/11 : 12kg, 85cm 29/4 : 13.5kg, 85cm

複式洋房

Re: 你地有無試過?

你都幾出得下....但真係幾賤下wo 佢地

同朋友 social-worker 傾下...睇開d^^
你女女好得意^^

大宅

2019勳章 熱血勳章

我又唔會話佢地賤既, 因為始終佢地都好照顧我, 其實佢地可以唔理我...但係佢地都無咁做...

不過係好似唔係好諒解我囉...

chiushan 寫道:
你都幾出得下....但真係幾賤下wo 佢地

同朋友 social-worker 傾下...睇開d^^
你女女好得意^^
我個囡囡7月24日出世啦~ 24/7 : 3.58kg, 49cm 25/8 : 4.93kg, 57cm 30/8 : 5.25kg 25/10 : 7.58kg, 61.5cm 17/11 : 7.85kg, 66cm 20/12 : 8.6kg 2/2 : 10kg, 70cm 2/16 : 9.485kg, 70.5cm 7/5 : 11kg, 80cm 3/11 : 12kg, 85cm 29/4 : 13.5kg, 85cm

別墅

stopstop,

你處境我身同感受....我媽都係要求好高的人﹐尤其我地做女o既....一係做錯、一係做得唔夠好﹐我同我妹點盡心盡力盡錢討好佢關心佢都好﹐對佢黎講﹐都唔夠成日問佢拎錢的仔一句表面的問候.....當然我唔會話佢唔錫我地﹐只可以話佢唔係好錫我地....
每當佢哭鬧一d 野的時候﹐本為罪人的我多數都會做埋箭靶.....所以面對佢﹐我都會好小心﹐小心唔好觸動(怒)佢....
前兩年﹐我經常俾佢怨鬧到血淋頭之後就頂唔順喊﹐仲試過諗埋一邊覺得我地唔c 都無用...好似c 係唯一會令佢好過d 咁....真係好傻瓜....
我覺得面對你永遠唔知點可以令佢滿意的阿媽﹐一係只有遠離(唔駛上心 )﹐一係只有認命﹐千萬唔好期待佢會諒解﹐就用"太多代溝"黎做藉口安慰自己﹐總之平日做好本份﹐盡力而為就夠﹐你預左吃力不但不討好﹐仲會有大把黃蓮侍候.....心情好d 有耐性時咪盡量將心裡想反駁的﹐好好聽咁講下出黎﹐無心情咪當自己做緊"啞子食黃蓮"呢套戲﹐轉過頭上黎呻下或者搵下人呻下.....雖然消極﹐但真係會好過好多.. :lol:

男爵府

我阿媽都係咁呀!有時都幾灰.....但我都會自己唸藉口安慰自己!例如:算啦!重男輕女,係咁架嘞!再唔係就做自己借鏡,第日唔好咁對我自己個女......唔好咁上心,會無咁辛苦 :-P

soong 寫道:
stopstop,

你處境我身同感受....我媽都係要求好高的人﹐尤其我地做女o既....一係做錯、一係做得唔夠好﹐我同我妹點盡心盡力盡錢討好佢關心佢都好﹐對佢黎講﹐都唔夠成日問佢拎錢的仔一句表面的問候.....當然我唔會話佢唔錫我地﹐只可以話佢唔係好錫我地....
每當佢哭鬧一d 野的時候﹐本為罪人的我多數都會做埋箭靶.....所以面對佢﹐我都會好小心﹐小心唔好觸動(怒)佢....
前兩年﹐我經常俾佢怨鬧到血淋頭之後就頂唔順喊﹐仲試過諗埋一邊覺得我地唔c 都無用...好似c 係唯一會令佢好過d 咁....真係好傻瓜....
我覺得面對你永遠唔知點可以令佢滿意的阿媽﹐一係只有遠離(唔駛上心 )﹐一係只有認命﹐千萬唔好期待佢會諒解﹐就用"太多代溝"黎做藉口安慰自己﹐總之平日做好本份﹐盡力而為就夠﹐你預左吃力不但不討好﹐仲會有大把黃蓮侍候.....心情好d 有耐性時咪盡量將心裡想反駁的﹐好好聽咁講下出黎﹐無心情咪當自己做緊"啞子食黃蓮"呢套戲﹐轉過頭上黎呻下或者搵下人呻下.....雖然消極﹐但真係會好過好多.. :lol:

別墅

大家平和傾下, 始終佢係你亞媽 !!
HAPPY MOTHERS DAY!!

首頁

尾頁

跳至