夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

心死了! 可以返轉頭嗎?

其實,心已死了,回頭太難...係已經明白大家的本性跟本不合對方.我的問題不是有第三者,係相方待在一起,每天都要爭拗.一就是忍到忍無可忍的時候是但一個爆. 坐低好好地傾,我永遠就是被否定的一個,連個人感受都被否定,哭也不會理會,紙巾也不會遞一張,傷心的說話一句接一句,一刀一刀插入心,大家也有不開心,但永遠都不會來安慰,只有我找他,打電話找他和好,但都只覺自作自受.永遠他也不會道個歉,傷心話說過也不會收番,(當做沖口而出也好,表示唔好意思也不會)傷心不會來撫平.若不是有小朋友,我的腳一早已踏出了這個門口... 不是沒有勇氣走,只是一心只為著小朋友著想.
但有一日,當我想到自己未來還有幾十年人生不知咁過,係咪幾十年人已沒有人愛惜自己錫自己,枉過了幾十年人... 到現在,不敢講將來有冇人錫,咁係咪應該自己都要懂得愛錫自己,為自己好呢!
我這樣想係o岩定錯? 應該走還是不走?

禁止訪問

Re: 心死了! 可以返轉頭嗎?

禁止訪問

大宅

靚咪媽,
我覺得同妳好似呀...
宜家我出咗嚟做嘢, 我老公就更加衰! 最衰係... 佢對我一時好, 一時差, 我要比啲咩嘢反應佢好呢?
我覺得我宜家至26歲, 我仲有青春, 我駛咩靠佢呢??! 但係一諗到個女, 我自己又退番一步, 真係好難決定...
我啲朋友都問我, 如果真係要走, 都走咗啦! 仲等咩呢? 我答唔出囉~
問心, 我仲愛佢! 但係我要嘅嘢佢比唔到我... 佢只會覺得我喺喥怨佢...
今日, 我開始執嘢, 後日就搵地方搬啦! 希望我可以唔駛再過啲咁唔開心嘅生活啦!

2個寶貝~雅詠&灝泯

別墅

有時紙筆勝過言語

有些人用口說不通 可以常試一下用寫面和他說

大宅

2019勳章

靚咪媽

我老公同你老公一樣,可能男人都係要面子,要佢地承認自己講錯說話同道歉,我諗期望地球人搬上太空個日都未等到。我哭又哭過,鬧亦鬧過,換黎o既唔係溫柔呵護,而係不啾不睬,無言以對.....我真係好灰心,唔知幾時至可以走出呢個局面,不過我一諗到個女,我就唔捨得。到左而家兩人都好似係為左個女而一齊,不過佢反而會覺得係我地女人有問題至搞成咁! :cry:

伯爵府

cherrymuimui, abyyan,
有呀! 咩方法我都試過, 要傾要講的都講過,用寫的又寫過,齋講自己感受,聲明只想講出來希望他當一個朋友想向他講講心中的感受~都試過... 有一日,我真係覺得要心息了!

伯爵府

Coco926,
其實,我也曾向他說過,他是否真係愛我,甚至乎,我覺得,或發覺到一直以來,他自己都不知道自己其實不愛我...
以前,我成日都會有疑問,"愛一個人點會係咁?","為何他永遠都係這樣對我,我是一個不值得被他理會我感受的人?","我不需他理會,那需要誰來理會我呢?" 我曾常常想到這裏便會很難過,但是現在甚麼感覺也沒有了. 正如你所講,正因為我發現了這個原因,我沒有了"點解...",我現在知道了,所有事都因為他沒有愛我,只有"原來如此..."的答案. 所以明白,我一直以來,由拍拖一起至結緍直到現在,"做咩都冇用".

伯爵府

angelmak,
其實,我以往都有看過你D post. 我都好高興知道你找到工作. 女人就係咁,一諗到仔女就卻步,唔知點做.
有時我都問自己,我會話係他令我死了心,但自己又唔敢面對或承認已唔愛他... 唔好淨係話我要嘅嘢他比唔到我,可能他要的我也比唔到,係咪遷就咁簡單? 我就做左咁耐,咁又得到D乜! 話為了小朋友,但唔通就咁唔開心行埋日後的路,仲有幾長?
我都努力搵緊工作,都找了3個月了...

伯爵府

Exectly 和你說的一樣感受!!!
chriswanwan 寫道:
靚咪媽

我老公同你老公一樣,可能男人都係要面子,要佢地承認自己講錯說話同道歉,我諗期望地球人搬上太空個日都未等到。我哭又哭過,鬧亦鬧過,換黎o既唔係溫柔呵護,而係不啾不睬,無言以對.....我真係好灰心,唔知幾時至可以走出呢個局面,不過我一諗到個女,我就唔捨得。到左而家兩人都好似係為左個女而一齊,不過佢反而會覺得係我地女人有問題至搞成咁! :cry:

大宅

靚咪媽,
我諗妳都仲未到"死心"le個地步喎~ 其實如果可以嘅話, 就最好唔好分開啦! 有邊個想個小朋友喺單親家庭長大呢~
我宜家最頭痛嘅係租屋嘅$, 因為我都冇咩點蓄... 希望攪得掂啦!
比心機搵嘢做啦! 宜家搵份工都唔係好難嘅!
2個寶貝~雅詠&灝泯

子爵府

好媽媽勳章

其實口話自己死心...但係心入面就唔係咁諗...人就係咁...有個陣時先識珍惜...無個陣時...就唔理...唔見...或者你試下...每日寫一次日記...將開心...唔開心...遇到咩人...有咩對你印象心刻...全部寫晒落黎...放係一個多眼處...比佢見到...等佢知道你每一日既事...其實開心又係咁過...唔開心又係咁過...點解唔選擇開心咁過...你生命中...最重要既...唔係佢...係你自己...你既小朋友...試下將你所有既思想...集中你既小朋友身上...你既事業上...搵一d寄託...人都會開心d...

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

其實咁樣留去..只會令自己愈黎愈唔開心..雖然走左對個小朋友有影響..但如果繼續留係咁既家庭..對小朋友亦都會有影響..而你自己都會崩潰..如果唔係心死..等無所謂..但如果心已經死..留係度真係已經再無理由..好好想清楚
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

洋房

其實我的情形同你相似. 我地冷戰已經有2 個幾月了. 大家返到屋企只會當對方透明不會講話. 以前吵架時. 你哭時佢從來不會理會也不會來安慰. 甚至會講地難聴的說話. 所以今次選擇不同佢抄. 只是不同佢講野. 就來 3 個月. 佢都無主動去解決這件事. 為咗個仔我已經忍咗佢好耐. 我個心已經做好準備離婚

大宅

今日約咗朋友睇屋, 本嚟都好大決心, 點知比兩個fd係咁淋我冷水, 攪到我又想縮沙...
唉呀~ 我好辛苦呀!!! :-(
2個寶貝~雅詠&灝泯

伯爵府

angelmak,
點解呀? 係咪D朋友講了很多實際可能會發生的問題,而令到你擔心未來會有很大壓力承擔. 要諗清楚自己想點樣生活啊!
我都無積蓄,所以下一步都係最緊要找份工作,settle 好生活穩定後再算.

伯爵府

kathychoi,
有時我就係度諗,係咪真係唔開心就唔為小朋友著想而考慮離開,會唔會好自私... 咁又唔係那又唔係,諗到我都頭爆... 好茅盾.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

angelmak: 你立場要堅定 d呀, 如果你宿紗, 係你自己一個辛苦, 唔係你 d friend 辛苦呀, 所以你唔好諗你 d friend 講乜野, 自己條路點行先令自己開心, 你自己最清楚, 祝你生活愉快!!

首頁

尾頁

跳至