想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

六月頭要落左個bb

我先15歲

我男朋友先17

我想生

佢唔想

我屋企人一定唔想我生架啦

我無話比屋企人知

我依家可以點

生既話好難面對親人

唔生就會好內"九"

但係我d fd同我男朋友d fd都唔想我生

大家可唔可以比d意見我?

民房

Re: 六月頭要落左個bb

我個bb先得一個月到

複式洋房

要唔要生係自己既問題,唔關d 咩fd 事,又唔係佢地生

我覺得你可以去家計會個青少年服務中心 或母親的抉擇,佢地可以幫到你 :wink:

民房

佢地係話我唔應該生

太細啦喎

我聽到好傷心

男爵府

畀面勳章

你要諗下你男朋友唔想要你要個bb,
但如果你堅持的話,佢會唔會負責任先?
如果佢真係肯負責任的話,我係你會再同父母商量左先,
同埋你地經濟又許唔許可多養一個人,因為養bb要好多錢的.
如果男友講到明你生左出黎佢都唔會理,咁我係你當然會放棄啦,反正都仲後生.
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

民房

無經濟能力

但佢就算生就一定肯負責任囉

男爵府

畀面勳章

年齡唔係問題,最緊要你有冇心理準備去做人媽媽唧.
我係你的話唔會理朋友點諗,最緊要係睇男友同父母.
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

民房

我依家有晒心理準備做媽媽架啦

其實大家有冇d最下面我打既野

男爵府

畀面勳章

但你2個仲讀緊書嗎?
定係佢已經做緊野?
冇經濟能力應該可以申請綜援的,
但始終都係唔係太多錢,要好辛苦挨大佢架,
你有心理準備未架?

民房

我屋企人方面係唔想比親朋戚人
講閒話

話我咁細個有左

影衰佢地

男爵府

畀面勳章

咁我係你會生出黎,唔負責任的講一句 "生左出黎先算"
始終呢度係香港,佢一定唔會餓死.
因我好鍾意細路仔,所以唔建議落左去

民房

我地兩個都係讀緊書

佢無做野

我有心理準備做媽媽
同時都有心理準備落左個仔

男爵府

畀面勳章

但你而家6個月頭了,落左都會好傷身的.
同埋香港要落仔好麻煩,要2個人簽紙,
仲有一大問題係你仲未到16歲…
咁你條仔會衰十一.

民房

sorry,...我係話六月份要落左個bb

唔係我有左六個月

我依家先有左一個月都無!

男爵府

吾好理你地D朋友點睇啦!佢地又吾係D咩成熟既人,嗰陣我有左大仔嗰陣,我已經廿歲,但都係有好多朋友叫我快D落左佢,話我咁後生,吾好俾個B困住自己...但最後我都係生左,始終生吾生係由自己決定,而吾係D FRIEND!你吾俾佢地吾抵得你有左又有個咁鍚你既佬呀?!就算幾FRIEND,實有呢D人架喎!我以前有個老死都係咁既心態架!到依家都睇死我同老公維持得吾耐,講乜都有骨,我講屋企D開心野佢都即刻聾左吾聽,所以,吾好俾人地左右你地既決定呀!

查實生左BB出黎,經濟固然係一個困難黎,但係我嗰陣甚至依家咪又係窮,乜都慳住,但係我覺得我一家三口生活相處得好開心呀!完全無問題喎!我家下仲陀住第二個添!船到橋頭自然直,吾好諗到有BB好恐怖好大件事咁啦!無錢?大不了頭頭幾年攞綜緩,咁當然呢個方法更係去到無計時至用啦!你咁細,你地雙方屋企人都可以幫手照顧BB嘛,你同你男友俾心機讀書,或者搵野做幫補下,到BB生左出黎,你就專心湊BB兩年,到BB讀幼稚園,你可以搵下D野黎讀增值下,之後你可以搵番份好D既工囉!天無絕人之路既!總之你吾好認輸就得喇!!!

你試幻想下,生左個BB出黎,個BB好重視你好愛你好嗲你,事事以你為中心,再加上你悉心既教養,嗰種滿足感同快樂真係好難形容架!
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

男爵府

影咩衰啫!家下係有左個BB呀!係喜事黎架!又吾係去做賊打劫殺人放火!!!你生BB有個好男人關你班親戚咩事啫!又吾係要佢地要個BB!影乜衰啫!你問番佢地有幾衰先???講得衰D,人組織自己既家庭已經係一個獨立個體,若然你父母係咁接受吾到呢個小生命,我係你就會的起心肝生個BB出黎然後自己親手養育教養個BB!我雖則我屋企人無話D咩(我都係有左先至結婚),但係我到依家都係靠自己,無伸手問佢地攞錢,只係個仔有學習障礙,我大佬太鍚我個仔,咁我大佬至駛錢俾我個仔去治療師度做TRAINING...

至緊要自己肯為BB改變,肯的起心肝做個好媽咪,你有無心去做個盡責既媽咪,人地會睇到架!到時你湊到個BB好乖又有教養,咁仲有邊有人咁白痴仲走埋黎話你衰先得架!人始終會變會成長,尤其做左人媽咪,組織自己既家庭,人自自然然會學懂堅強會更加成熟,我覺得係一件好事,係一個令自己成長既好機會! 加油啦!俾信心自己啦!你實得既!!!
emilylovemybb 寫道:
講閒話

話我咁細個有左

影衰佢地
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

男爵府

畀面勳章

JAY媽 寫道:
影咩衰啫!家下係有左個BB呀!係喜事黎架!又吾係去做賊打劫殺人放火!!!你生BB有個好男人關你班親戚咩事啫!又吾係要佢地要個BB!影乜衰啫!你問番佢地有幾衰先???講得衰D,人組織自己既家庭已經係一個獨立個體,若然你父母係咁接受吾到呢個小生命,我係你就會的起心肝生個BB出黎然後自己親手養育教養個BB!我雖則我屋企人無話D咩(我都係有左先至結婚),但係我到依家都係靠自己,無伸手問佢地攞錢,只係個仔有學習障礙,我大佬太鍚我個仔,咁我大佬至駛錢俾我個仔去治療師度做TRAINING...

至緊要自己肯為BB改變,肯的起心肝做個好媽咪,你有無心去做個盡責既媽咪,人地會睇到架!到時你湊到個BB好乖又有教養,咁仲有邊有人咁白痴仲走埋黎話你衰先得架!人始終會變會成長,尤其做左人媽咪,組織自己既家庭,人自自然然會學懂堅強會更加成熟,我覺得係一件好事,係一個令自己成長既好機會! 加油啦!俾信心自己啦!你實得既!!! [quote]
講閒話

話我咁細個有左

影衰佢地
[/quote]
同意@@
我唔會理d親戚點諗架.

侯爵府

畀面勳章

算吧!想得太多啦!不如早啲找mother's choice,佢哋可能幫到妳!

民房

我依家明白啦

我唔會為左d人點睇

我都係想生

不過要問下男朋友方面先

佢點點個頭話比我生我即係唔落

多謝大家!
JAY媽 寫道:
吾好理你地D朋友點睇啦!佢地又吾係D咩成熟既人,嗰陣我有左大仔嗰陣,我已經廿歲,但都係有好多朋友叫我快D落左佢,話我咁後生,吾好俾個B困住自己...但最後我都係生左,始終生吾生係由自己決定,而吾係D FRIEND!你吾俾佢地吾抵得你有左又有個咁鍚你既佬呀?!就算幾FRIEND,實有呢D人架喎!我以前有個老死都係咁既心態架!到依家都睇死我同老公維持得吾耐,講乜都有骨,我講屋企D開心野佢都即刻聾左吾聽,所以,吾好俾人地左右你地既決定呀!

查實生左BB出黎,經濟固然係一個困難黎,但係我嗰陣甚至依家咪又係窮,乜都慳住,但係我覺得我一家三口生活相處得好開心呀!完全無問題喎!我家下仲陀住第二個添!船到橋頭自然直,吾好諗到有BB好恐怖好大件事咁啦!無錢?大不了頭頭幾年攞綜緩,咁當然呢個方法更係去到無計時至用啦!你咁細,你地雙方屋企人都可以幫手照顧BB嘛,你同你男友俾心機讀書,或者搵野做幫補下,到BB生左出黎,你就專心湊BB兩年,到BB讀幼稚園,你可以搵下D野黎讀增值下,之後你可以搵番份好D既工囉!天無絕人之路既!總之你吾好認輸就得喇!!!

你試幻想下,生左個BB出黎,個BB好重視你好愛你好嗲你,事事以你為中心,再加上你悉心既教養,嗰種滿足感同快樂真係好難形容架!

男爵府

係囉!至緊要你兩口子肯共同進退,大家肯為個新家庭新生命去改變自己去努力,我相信無野係會阻到你地!你生個BB山黎,一定吾會後悔!
我依家明白啦

我唔會為左d人點睇

我都係想生

不過要問下男朋友方面先

佢點點個頭話比我生我即係唔落

多謝大家!

首頁

尾頁

跳至