基督家庭

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 點睇達文西密碼?

我相信耶穌係完全的人, 但不是普通的人! 因為只有主耶穌基督的名有權柄!
我亦相信耶穌係完全的神, 但不是普通的神! 因為只有祂是獨一真神!
真金不怕紅爐火, 真理應該係越辯越明才是!
我雖然冇睇過套戲, 但都聽到好多關於部戲既野! 而我參與小組時, 組員都提出過解碼問題, 而我好認同就係: 作為基督徒要裝備好自己, 緊靠神, 隨時將真理帶給人。雖然戲裏有好多地方誤導同作者既個人見解, 正正就是有好多非基督徒產生的疑問, 會問身邊既基督徒, 從而對基督教所信的有初步認識; 而基督徒若唔識答既時候點算呢, 就要反醒自己對神既認識有幾深, 明白聖經有幾多! 從反醒之後, 就要裝備好自己!

聖經金句有講: 敬畏耶和華是智慧的開端, 認識至聖者便是聰明。(箴言九章10節)

民房

還有話要說

就是耶穌絕對唔會係一個收收埋埋既人
如果佢結左婚, 一定會以自己做好榜樣, 好例子, 叫門徒學習! 門徒一定會記錄耶穌既教導既!

耶穌著重身教, 凡事以身作則, 就連禱告都教導門徒! 所以我們才有寶貴的主禱文! 婚姻咁大件事, 一生一世, 實在有好多要學習的地方, 若耶穌有老婆, 定必親自教導門徒! 可是一點記錄都冇!

而保羅給以弗所教會的信, 教導夫妻之道時, 若耶穌有老婆, 就直接叫門徒學習耶穌點對老婆啦, 何必說「你們作丈夫的,要愛你們的妻子,正如基督愛教會,為教會捨己。 」

耶穌係一個開門見山既人, 每一句說話都「實實在在」既, 絕不含糊!

大宅

點解都無人能正面回答“如耶穌有後代﹐你會否仍然相信他呢﹖”
甘係咪即係大家都應同如耶穌有後代﹐都不會令我們不信他是神﹖
我想講既係大家對於他有家庭與否是否重要﹖
我唔係話套戲講的是事實。
完全的人﹐不是普通的人﹐就不可有後代﹖
有後代又是不是有罪﹖
當然我自己都覺得佢嚟世上的大前題是為我們贖罪﹐佢又點解要有後代呢﹖
但我由頭到尾都是在討論如有的話又會否影響我地信不信他﹖
如不會﹐又可需大反應呢﹖
明唔明我既point呀﹖既然這些都不是我們相信他的因數﹐又可必太大反應呢﹖
我地越怕提及﹐或越只係會講“無可能﹐耶穌係無可能有後代﹐套戲只係小說...."就越會被人覺得我地怕被人揭瘡疤﹐好似怕人found out 真相咁。
但如果我地清楚自己既立場係佢有後代與無後代﹐都不影響我地信他的信心...人們就無野可以打低我地啦。
沒有記錄....耶穌12歲前的事亦沒有記錄﹐代不代表沒有其事﹐或他的童年並不重要﹖我相信他一定是一個非常孝順的男孩﹐但沒有記錄﹐唔通他不是孝順的﹖難道他不想教我們考順是可等重要﹖
你相信聖經所說的是全部嗎﹖我相信聖經說不了全部﹐但說的都是真的。但有些可能講唔晒﹐試問世上甘多野點可能一本書能說盡或完全說明﹖
就算真的有妻子也可不說﹐因可能無關痛養。
實實在在﹐開們見山也不一定要向我們交代一切。
人不要看自己所有野都明﹐所有野都知﹐神不是選擇所有野都要向我們交代。他有他的plan﹐我們看似是不好的﹐係神的眼中可能係好的開始。
我不是說套戲說的真與假﹐我想說的是我們是否所有野都deserve to know, deserve to understand。
聖經記載的只是神想我們知道的﹐不是關於神一切。
神有很多我們始終不了解。
例如點解佢要令不公平的發生在好人身上﹖我們自能說這是他的plan﹐有些是我們無法了解的。
這才是真正的對他有faith﹐並不是我們用自己想聽的或自己覺得對的value去judge神應該是怎樣﹐應該是沒有後代﹐應該是沒有家庭的﹐這才是真正的神...這是不對的。
你愛他並不是這些。
The reason why I watched the movie was not because I found it entertaining. I think that I have the responsibility to know what are being described in the film, so that when people ask me, I know how to explain to them. Now I know...no matter what they describe, truth or false...It doesn't really destroy my faith in him.
lenglengma

洋房

點解要咁 serious 去睇這本小說或电影呢?好似西遊記咁,睇完咪算囉,又唔需"信哂佢",總之係虛構咪得囉,你唔会走去拜孫悟空同豬八戒啩.
就故事而言,我覺得好睇囉!

大宅

你一定不是基督徒吧﹗

都話我地唔使甘大反應啦。唔係基督徒看完都會覺得係虛構﹐都知道故事係假既。
該用戶已被刪除

大宅

Huh??? No....I am talking about "Rick"...
lenglengma

民房

哈哈大家都說多了啦,大家怎樣看這兩節經文?

2:16 耶和華 神吩咐他說、園中各樣樹上的果子、你可以隨意吃.

2:17 只是分別善惡樹上的果子、你不可吃、因為你吃的日子必定死

大宅

Can you share how these two bible verses related to the Da Vinci Code?
lenglengma

民房

我未信主時,就問為什麼神要做這棵樹呢,神不做就世界不會有問題囉?

那個牧師這樣回答說:神給人第一個應許,神無做這棵樹我們就不會揀,所以神比第一個應許我們自由揀選,
2:16 耶和華 神吩咐他說、園中各樣樹上的果子、你可以隨意吃.

2:17 只是分別善惡樹上的果子、你不可吃、因為你吃的日子必定死
最後就話吃了就會死,我對這兩節經文很深刻的。

大宅

我明白﹐因神愛我地先比我地揀﹐有得揀就會有罪。
如他不愛我們﹐佢大可做我地好似機械人咁﹐但就唔會有愛。因為愛都係一種選擇。神唔會迫我地去愛佢﹐佢想我地選擇去愛佢。
但這兩段經文怎樣與達文西套戲有關﹖請分享。

民房

無關係的,但現在太多弟兄姐妹說睇唔睇得,有的說睇、有的說唔睇,我覺得睇唔睇不太重要,如果神說睇了會死的還有人說睇嗎?我不反對人睇其實我就唔睇,我不喜歡看小說。

大宅

或者這就是神給我們思想的一些機會。
如他說不可看﹐或看過會死﹐當然不會看﹐問題亦不會是問題。
人生就是關於選擇吧。
選擇什麼神都會給于他思想﹐學集的機會。但願真正學習到或領略到就好啦。

該用戶已被刪除

大宅

最近在突破書室看見在當眼處售賣這本書, 但在環繞旁邊有多種指正其謬誤的護教書, 如兩本同時購買有八折優惠。我也曾考慮要不要買來看看, 因為我不想如和人談論此書時顯得無知, 但結果沒買, 原因是不想給錢作者賺, 不過我不反對基督徒看此電影和書。
其實一直以來都有不少書籍衝激基督信仰, 如前幾年的「基督最後的誘惑」, 「達文西密碼」也不會是最後一本, 這些事一早已在聖經記載;但我深信我們的信仰是經得起考驗的; 我們更要好好裝備自己, 不要被迷惑。記得有一個比寓, 我們只要熟悉真鈔, 任何假鈔一拿上手便能分辨;只要我們熟悉聖經, 便無懼任何衝激

洋房

書呢,我還未看,我諗會去買呢,但電影方面就....我知道有d是真.....大部份是假....不過點都好啦,看的人..我希望要抱住理智態度去看

首頁

尾頁

跳至