懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

有無媽媽知道去加拿大生bb既資料同手續呀

我太太八月中預產期,我想同佢過去加拿大度生,請問要預備d乜野資料同怎樣找醫院架,收費多少呢,另外孕婦多少周唔俾上機架。

大宅

Re: 有無媽媽知道去加拿大生bb既資料同手續呀

你地係唔加拿大公民呀? 公民生bb是免費的, 因為佢地有醫療保險和福利, 而且仲有牛奶金派, 但係如果你唔係的話費用係非常之昂貴...(抱歉, 我沒有此資料)
一般大肚九個月前(看航空公司)都可以坐飛機, 但要有醫生証明信, 過了九個月後, 要有醫生陪同下才可以坐飛機...
希望這些資料可以幫到你...

1/7-3.1kg  1/8-4.5kg  1/9-5.58kg 1/11-7.28kg 9/1-8.55kg 1/7-10.84kg

大宅

您係唔係一定要去CANADA生先?

我自己係加拿大公民, 我都唔返去生, 我覺得佗住個肚已經咁辛苦, 仲要坐十幾個鐘頭, 返到去, 又唔係自己地方, 買0的乜又唔方便, 屋企人又唔係身邊, 都唔知點好

如果唔係加拿大人, 第一, 醫療係好貴 (不過我都唔知幾多$)
第二, 人生路不熟, 您有無屋企人係個邊? 同埋您會唔會陪足您老婆全程, 到返黎香港???
大肚婆係需要老公同有經驗既屋企人係身邊架...有乜野問, 都有人SUPPORT....
第三, 外國既醫院, 全部都唔會俾您話事, 全部都係自己生, 到有需要, 或者阿B出唔到, 有危險, 先至可以開刀, 仲有呀, 順產既話, 頭尾三日就出院

您話您有親友係個邊, 有個照應就話, 如果唔係, 只係為生仔, 我就覺得唔值得, 因為咁遠, 又要洗咁錢, 仲要兩公婆咩路都未認得, 都唔知係邊到買尿片, 加拿大既地方, 去邊都要開車....

生仔咁大件事..已經咁大衝擊, 仲要去咁遠, 您地真係考慮清楚

以上為我自己意見, 如有得罪, 請勿見怪

大宅

我都好同意fifi的講法,
我都係加國的公民, 但我都唔返去生, 雖然公民生bb係免費, 但係計過時間和金錢, 香港生係著數d, 我老公又無時間陪我返去, 地方又大, 又無人照顧我, 有朋友, 但係幫到幾多? 親人又全在香港, 佢地全部都唔贊成我返去生..

係喎, fifi, 有人話我知可以在香港的加國領事館搞到小b的入藉,唔知你知唔知呢? 好似以前要返過去先入得藉喎...?

1/7-3.1kg  1/8-4.5kg  1/9-5.58kg 1/11-7.28kg 9/1-8.55kg 1/7-10.84kg

大宅

mowaiching,

原來您都係加拿大人...

係呀, 我老公都係咁同我阿媽講. 我老公又唔放心我一個人(或加埋個阿媽), 佢好想係我身邊支持我同埋照顧我, 之但係打工仔, 更係要

別墅

睛靈勳章

fifi1018,

我都係canadian citizen, 我老公係premanent resident, 我問過consultant, 佢話是但父或母一方係 canadian citizen, even bb 唔係響canada 出世, 都已經係 canadian citizen. 只要響bb 出世後, 取了出世紙, 再到加拿大領事館辦理 passport 手續便可。你可參考一下以下 website 的資料。如果你有咩新消息, 請話俾我知, 因我都要等bb 出世後幫bb 辦理手續。

http://www.cic.gc.ca/english/citizen/bornout-info.html

大宅

Yup. 父或母一方係 canadian citizen都可以. 不用擔心!

首頁

尾頁

跳至