跳至

首頁

尾頁

別墅

考慮梗個小朋友翻香港讀小學,但佢係CANADA CITIZEN,可唔可以申請HK小學架?因為佢0係香港只可以申請DEPENDENT VISA,冇永久HKID。
同埋應該幾時開始申請小學呢?點申請? 係咪要有固定地址同睇你係屬於邊區呢?

希望有個概念可以早D PREPARE。

別墅

依家香港讀小學非常辛苦呀,係小朋友同大人都辛苦

民房

父母是否有香港永久居留下.... 如有可以替他申請香港永久居留身份,這樣便可以在香港升學..... 但是香港讀書真的非常吃力,真的真的小朋友和家庭都十分辛苦.... :(

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:翻香港讀小學

父母要係三粒星, 最好有HK地址, 你可以試下幫小朋友申請... 要睇你誠意同決心, 是否決心放棄加國的一切, 是否在HK有資產, 是否有落力幫小朋友搵學校資料... 唔一定成功的... (我姑奶想幫囝囝申請, 結果失敗了, 不過其實佢哋冇諗住回流, 姑奶只係想幫囝囝試下得唔得...)
所以我自己有得揀就一定喺HK生... HK出世有HKlD, 又可以申請回鄉咭, 亦可以幫小朋友申請加藉... 假如小朋友長大後想回港或北上搵食, 都好方便啊!!!

別墅

我係三星,我老公係加拿大公民,我問過BB唔可以拎到永久居民ID,只可以申請DEPENDENT VISA再等7年。我想知佢可唔可以用DEPENDENT VISA 讀到香港小學。因係HK IMMG話DEPENDENT VISA係可以0係HK 工作或讀書嘛。
但到時我係自己揀好邊間小學WALK IN問佢收唔收定點?而家D小學係點收生我都唔多清楚啦。

大宅

tinyan0210,
香港現在大至分三類學校,有政府,直資和私校.

政府-唔洗比學費,分兩階段,每年十月可以入表申請一間心儀小學,學校會以計分方式分配學位(有兄姊讀緊就一定收,其次係宗教都有分...)如果有分,而該校又是熱門學校,一般係第一階段都未必入到.之後便要等到六月的大抽獎,到時會以抽籤形式.所以好睇好唔好彩.

直資和私校-都係要考才可以入,一般在10月開始報名,11月至1月期間會面試,面試形式間間各有不同,以現時一些熱門學校也會4-5千報考,名額只有1XX個.
所以競爭很大.

其次係國際學校,但學費會好貴.現在入國際學校也不易,學額也是很不足,有些外籍人仕都入不到,因為學額也是很不足.

你可以參考 http://www.chsc.hk/psp2012/main.php?lang_id=2

希望以上可以幫你.

別墅

QQQme 發表於 12-10-30 00:42
父母要係三粒星, 最好有HK地址, 你可以試下幫小朋友申請... 要睇你誠意同決心, 是否決心放棄加國的一切, 是 ...

agree.
依家個個都北望神州,大陸以後發展仲更加勁,家長都應該要幫小朋友計劃下,一張囘鄉卡起碼令小朋友第日比其他人多d機會,方便好多,好過次次要申請外國人visa,去到大陸海關又唔使比人問三問四,我係雇主都寧願揀個有囘鄉卡既同事返大陸啦。

別墅

ziggy 發表於 12-10-30 08:52
tinyan0210,
香港現在大至分三類學校,有政府,直資和私校.

一諗到有幾多人爭一個學位,家長又要做profolio,小朋友又要去不同學校面試 。。。。頭都痛。。。

而且考小學係要長期備戰,當然如果諗住讀邊間都無所謂就無乜壓力啦,不過如果想小朋友入到間好d,誇張d講,由佢報邊間幼稚園果陣已經要計劃,跟住要比佢學呢樣學果樣等第時學校覺得佢發展全面,平時父母都要做好榜樣,比小朋友好既教養同待人處事態度,香港好多父母好緊張的,比小朋友好多野學,你見到呀邊個邊個去補習學囯畫學書法學拉丁舞功夫樂器,你自己都好難不被感染想小朋友學番一兩樣,冷門d仲好,一支獨秀,我同事個仔仲去學古箏添呀,講出黎好似乸型,但學校非常喜歡。你話香港讀書幾辛苦!

男爵府

引用:我係三星,我老公係加拿大公民,我問過BB唔

原帖由 tinyan0210 於 12-10-30 發表
我係三星,我老公係加拿大公民,我問過BB唔可以拎到永久居民ID,只可以申請DEPENDENT VISA再等7年。我想知 ...
樓主你自己係Canadian嗎??? 如果係無加藉或無申請入藉中的話, 幫小朋友申請HKlD成功率係好高的...

男爵府

回覆 tinyan0210 的帖子

有得揀.....最好唔好响HK讀,辛苦到我仔讀P.2已經頂唔順了

別墅

我本身係CA PR,今年翻過HK幫小朋友申請永久HKID,不過BEND左,因為佢話父母其中一方係外國CITIZEN都唔ACCEPT批永久HKID比BB(就算我有香港ADDRESS),只建議我申請DEPENDENT VISA。不過我估如果再申請時有資料証明帶佢翻HK定居同讀書,可能機會會大D????不過以佢而家書面上答我就係一方係CANADA CITIZEN就BEND左。
我諗如果佢用DEPENDENT VISA留香港讀足六年小學,加多一年都可以轉永久。

別墅

不過係CANADA比小朋友學中文學得好,係咪真係好難?

男爵府

引用:不過係CANADA比小朋友學中文學得好,係咪真

係... 好難!!! 甚麼中文班, 甚麼中文學校, 一星期上一堂, 學得幾多??? 除非佢自己有興趣, 到大學時修中文/中國文學, 咁D中文就會好好喇...

別墅

tinyan0210 發表於 12-10-30 10:42

好難一概而論,睇下小朋友自己對中文興趣如何,父母/老師有無令小朋友覺得學中文好辛苦,etc。我有幾個CBC朋友由細就學,自己又中意,依家可以睇報紙寫信明白詩詞,有d太深奧的字可能唔多識,但以CBC計已經好好,你要諗下佢地平時其實都無乜機會練習,細個一星期得一日上中文班,不似住香港日日接觸都係中文,響外國能夠學得咁叻,自己要好努力先得。你個問題就等於響香港大陸學英文學得好,係咪好難,我又覺得唔係,幾多人無去過外國但讀寫聼講都唔錯,當然要自己肯學。

別墅

PINGADA 發表於 12-10-30 10:37
回覆 tinyan0210 的帖子

有得揀.....最好唔好响HK讀,辛苦到我仔讀P.2已經頂唔順了
講黎聼下實況如何

男爵府

引用:我本身係CA+PR,今年翻過HK幫小朋友申請永

我本身係CA PR,今年翻過HK幫小朋友申請永久HKID,不過BEND左,因為佢話父母其中一方係外國CITIZEN都唔ACCE ...
唔一定bend架... 我有個純HK女性朋友, 佢男朋友係canadian, 女的去加國探男的, 返港後有咗, 跟住喺HK結婚, 然後返加國生BB... 大住個肚時女的已經開始申請移民, 係PR... BB出世後半年返HK, 順便申請HKlD, 只係簡單問幾句就OK咗... (佢哋只係返HK探公公婆婆, 留港不足一個月)... 所以, 要睇邊個officer跟進你個case, 運氣好重要... 係就係有白紙黑字的條件, 不過都有D人情味嘅...

別墅

回覆 QQQme 的帖子

嘩。。。。。佢真係好好運呀!!!!如果我再申請唔知得唔得呢。。。。。BB有HKID真係方便好多。。。。。。

大宅

畀面勳章

我就係頂唔順HK 既EDU SYSTEM....

我地PLAN返加拿大比BB讀小學..... 請問樓主點解想返HK呢?

洋房

回覆:QQQme 的帖子

會唔會你個女性朋友同BB返香港時其實都未有加拿大PR身份,通常申請配偶移民都要一年左右。我老公係citizen, 我係PR, 我吔係個仔八個月時返左香港三個月申請,最後唔批,理由係常居地唔係香港。

首頁

尾頁

跳至