母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

前奶(肚風)一問

我bb現在16日大. 全人奶. 已超過出生時的磅數. 但近來發現她常常於便便前大哭(有眼淚o個隻). 心都痛. 一餐奶最高次數是換4次片. 次次都開大. (大約一日有4-5次便便) 醫生話o畏奶前將d前奶(之)走. 盡量食多d後奶. 因為前奶會令到bb產生好多肚風. 有無人有類似經驗. 可否分享o下. 究竟點為之前奶. 奶水是否前奶???

大宅

Re: 前奶(肚風)一問

前奶水份較多,後奶就比較飽肚,如果你泵出來會發覺前奶比較淺色,像洗米水,而後奶就比較奶白色。

別墅

從來無聽過話前奶有好多肚風喎。
如果唔俾前奶bb飲, bb唔夠水份, 咪會好熱氣?
我寧願掃風掃耐d好過bb熱氣啦。

子爵府

我BB之前都有咁o既情況,成日大喊同放屁屁,我問健康院d醫生,佢都叫我pump走頭1安奶至餵BB,但係打去母乳熱線,d姑娘話唔怕,話如果怕,可以兩次餵埋同一邊,第三次至轉另一邊餵,我試過又好似真係好d喎。

男爵府

滿月前臭b都係成日嘔奶的, 同埋好多風, 問健康院姑娘, 佢話因為我餵2邊所以會咁..話食完後奶又食返前奶, 唔知會點咁(我唔記得左)
於是我改餵一邊, 又真係冇點嘔wor

別墅

健康院姑娘都係話前奶太多,教餵前可先pump走D,咁BB就唔會因多風而大便喊。不過對我BB就唔work,跟佢做後,呀B 仍然係每餐都有,重最少每日因大便不舒服會有一次大喊。係好心痛,但就幫唔到D乜,好彩到佢約4個月後情況好轉,問題少D。

大宅

咁請問點先知自己有幾多前奶呢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊