跳至

首頁

尾頁

男爵府

你哋有無打算擺滿月呢?

halo! 請問你哋有無打算擺滿月呢?

擺,又好似好麻煩人﹔
唔擺,親戚都 9圍 啦,而且第一胎﹔

唉,你哋點唸呀!

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

大宅

叻叻勳章 親子達人勳章

Re: 你哋有無打算擺滿月呢?

I want to, cause will let everyone see the baby at once so they don't need to keep on coming to visit

男爵府

我諗我地唔會擺喇...因為真係好怕煩
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

男爵府

傻太太,

真係好煩的,但如果d親威朋友送禮嚟,分開食又好似仲煩,擺滿月又要安排好多野,係煩,唉… 我都仲未唸到點 會仲好。

jellybaby,
你嘅講法又好啱,一次過,唔洗d人分開嚟睇bb,但係安排擺滿月又好似好勞師動眾咁。

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我應該會擺, 因為大囡有, 細囡都會有 !

男爵府

我老公想擺雙滿月, 因為怕阿b太細唔想太多人嘈佢, 而我就唔想好肥見人.

大宅

叻叻勳章 親子達人勳章

mslo,

I will not have to do anything cause my husband's family will contact all their family, i will only need to contact my friends and family. So not really that bad for me!

大宅

機本上 62, 99 已經選定地點. 上次哥哥擺, 妹妹都無得走喇. 不過我地只係兩家人食飯, 唔會大宴親朋, 會得兩位枱架. 全部都係至親至親, 所以唔會好煩. :mrgreen:

不過, 唔知大家擺滿月係咪 62, 99 比$, 上次我見佢地比哂$, 外家果面就無. ?-( ?-( 好似怪怪地 其實應該邊果比$$. ?-(

大宅

我會擺, 因為係開心事, 好想同朋友親戚分享同慶祝下, 雖然係煩d, 但我諗係值得紀念的一天..

大宅

我會擺2-3圍, 淨係最close的親戚, 一家人開開心心食餐飯

大宅

我都會擺,但都係4-5圍,唔想太多太煩

大宅

大宅

別墅

Re: 你

我聽好多人同老人家話一定要擺架~
但係最好唔好超過10圍,太大事鋪張既話驚bb會受唔起,
(老人家話受唔住b會養唔大)
滿月目的係慶祝bb出世所以擺2至8圍ok~

別墅

我都會幫bb擺滿月酒,因為我老公那邊是第一個內孫...
Lilypie Expecting a baby Ticker

伯爵府

我就要睇下生既係仔定女喇,仔就一定擺,女既唔會有人理...老人家好現實... :-(

大宅

我都會擺, around 7圍....
你地有咩心水酒樓呀?
我15/16, 唔知應該擺近近地屋企,
or 擺尖沙咀好? because我想喺"東x"擺....

大宅

你仲未知仔定女???

susanpang 寫道:
我就要睇下生既係仔定女喇,仔就一定擺,女既唔會有人理...老人家好現實... :-(

大宅

Me too.:wink:

teresalok620 寫道:
我會擺2-3圍, 淨係最close的親戚, 一家人開開心心食餐飯

伯爵府

mammi_anni 寫道:
你仲未知仔定女???

[quote]
susanpang 寫道:
[/quote]

我已經知係女,但係佢地話我個肚唔圓,成日都想我係生仔

首頁

尾頁

跳至