論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

真係一把火,個女隻手臂骨有少許裂了

話說昨晚個女半夜無端端喊到拆天,說手臂好痛,我一碰她便尖叫,我的經驗告訴我應該是骨折。

她說同姐姐一起到商場買東西吃,不小心絆到石頭跌倒,感到手臂好痛,但姐姐說 "No Problem" "OK La""Tomorrow will be OK"。我晚上回家後,個女面青青,我摸過又沒有發燒,她說不小心跌倒手臂痛。個工人立刻走過來說 : "I've checked it and it's OK"。

真係OK佢個頭,個女手臂骨有少許裂了 ! 我諗住平日佢都 ok沒有做錯事,所以信佢。

其實個女已不太細的小朋友而且又返學,不用她接又不用她理 (自己搞掂晒),回家做功課及練琴,跟本不用特別要個姐姐服侍 (所以她才沒有什麼大錯)。她只是間中幫她拎下書包、畫袋或小提琴到校車站 ! 不過佢對個女好好而個女同佢感情又好,有時講聖經故事給姐姐聽。所以我keep這個工人在家必要時幫下個女例如弄茶點吃或做做家庭細務 (我有定期請家務助理,因我覺得乾淨些)

不知好不好為這件事炒了她 !

個女成日說好痛好痛

:-| :-|
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

大宅

Re: 真係一把火,個女隻手臂骨有少許裂了

其實.......你如果覺得佢ok既話,又唔知炒唔炒佢....不如比封warning letter佢簽先,因為佢冇睇實佢,仲no problem tim...仲有記住同阿女睇醫生拎返張醫生紙證明,然後一齊比佢簽,有咗呢樣免得日後有咩事你炒佢就避免咗佢反咬你一啖...同話比佢知要小心d小小.....因為疏忽照顧導致兒童嚴重受傷都會比人告....但唔係你告...係政府告...呢d係刑事嚟架...

子爵府

開門見山 :

謝謝您的提示,我已拿了醫生紙和Warning letter給她簽,她哭著簽並說 : "Sorry ! I'll take careful later"。

大宅

smiile:小朋友好多時都會跌倒,孫手難腳,我囝囝都一個唔覺意穿頭,唔通我有心做嗎? :-( :-( 最初請工人,囝囝有什

大宅

我相信你請工人的第一優先是照顧子女的安全,唔好攪到甩頭甩骨咁!如果佢做唔到,又管不了,出了事又沒有認真處理的,實屬死罪!當然你是絕對有權特赦她的,不過為免再犯,給她一封警告信,才能反影事態的嚴重性!

大宅

比封警告信佢好似好衰咁wor...因為個工人又唔係打佢果d 仲有比完會唔會對你亞女衰d o架... 如果我係個工人會好down o架...

大宅

i agree with kayan_329. even for ourselves may not be able to know that 手臂骨有少許裂, our eyes are not x-ray. what she should do is to observe your girl continuously and report what happened.

there was one time my girl got hurted but my maid just followed my instruction. my maid cried and cried and i explained to her it's not her fault.

don't ruin a good relation if you have a good maid.

伯爵府

如果個工人唔係有心想當無事發生, 而係alert唔到事件嚴重性, 我會俾一次機會佢, 我會通知agent & 出warning, 但唔會炒 (除非囡囡出事時, 佢做緊其它野saw 忽左囡囡至出事).

因為小朋友跌傷, 穿頭唔係未聽過, 我唸妳最唔開心係以下原因:
1. 佢無同妳講囡囡跌親, 要個囡同妳講至知.
2. 唔係醫生又一口咬定個傷勢 "will be ok tomorrow".
3. 個囡今次唔好彩, 唔係普通撞親而係裂骨.

唔炒佢又係因為以下原因:
1. 佢唔係有心害囡囡.
2. 佢同囡囡感情好.

不過我又唔係好明, 既然妳自發請得家務助理, 做乜要怪個工人無乜野做呢, 妳可以叫佢做到岩妳要求為止架!

如果妳覺得請佢幫唔到d乜, 又無野俾佢做, 就不如terminate左佢算了.

大宅

momama 寫道:
i agree with kayan_329. even for ourselves may not be able to know that 手臂骨有少許裂, our eyes are not x-ray. what she should do is to observe your girl continuously and report what happened.

there was one time my girl got hurted but my maid just followed my instruction. my maid cried and cried and i explained to her it's not her fault.

don't ruin a good relation if you have a good maid.

我地係佢父母,絕對有需要對子女的安全負全責,如果出錯的是自己,絕對與人無尤!但工人不同,她們是「請」回來去暫代父母的職責去照顧孩童的,如果子女出了事又不去認真處理(就如最簡單的主動向僱主匯報),這個便完全違反了僱主的合理期望!
又如,老闆犯錯,責任上他是要全部承擔責任的(活該);但倒過來犯錯的是僱員,作為老闆的則要因應情節的嚴重性來作適當的懲處,決不要像「老懵懂」時代的「問責高官」一樣!

子爵府

多謝各位的意見。

今天個maid表現ok又沒有好down, 其實我都好驚佢為了這件事而不開心或情緒低落。

而我們也像沒事般與她有說有笑,希望可以remain以往的氣氛啦 !

子爵府

mylulu007,

因為我的家有4500多呎,如果不請家務助理,工人姐姐會很辛苦,即使做得完都擔心難確保質素。

工人主要是負責個女的睡房&toilet、圖書室、鋼琴房和舞蹈室的清潔。

伯爵府

Smiile 寫道:
mylulu007,

因為我的家有4500多呎,如果不請家務助理,工人姐姐會很辛苦,即使做得完都擔心難確保質素。

工人主要是負責個女的睡房&toilet、圖書室、鋼琴房和舞蹈室的清潔。

嘩....唔怪之得啦, 原來仲有圖書室, 鋼琴房, 舞蹈室........咁就真係要請家務助理了.

大宅

畀面勳章

大宅

畀面勳章

agree,個工人又吾係醫生,吾可以怪晒個工人o既[quote]
ksma 寫道:
smiile:小朋友好多時都會跌倒,孫手難腳,我囝囝都一個唔覺意穿頭,唔通我有心做嗎? :-( :-( 最初請工人,囝囝有什

大宅

Smiile~你屋企等於我間屋十倍ar~~好羨慕你亞女... 你係一層過 定3層果d ar 你屋企有冇養狗o架... 我做你一世工人都願呀...有咁大間屋!!

子爵府

kayan_329,

咪玩啦 ! 您上我屋企同我個女玩就得 ~~ 您何時放假呀 ? 還掂您學校同我家咁近 !

我家不是三層的,不過是複式大單位,其實每個活動房都好細 !

kayan_329 寫道:
Smiile~你屋企等於我間屋十倍ar~~好羨慕你亞女... 你係一層過 定3層果d ar 你屋企有冇養狗o架... 我做你一世工人都願呀...有咁大間屋!!

大宅

我冇假啦...因為返埋6月唔洗返lu... 一係放學 kee~kee!! 我而家學緊日文啦...不過學極都唔識 :-( 哈哈~~真係好想有你教我...... 我有個朋友住漾日居 佢都係複式單位... 不過好似記得ok大o架咋(冇記錯好似2000幾尺)...一睇完你話4500尺...成個人當堂彈起呀!! 我驚去完你屋企 我會唔捨得走ar!! 你亞女仲有冇ballet... 哈哈!比次機會比個工人啦... 你工人間房大唔大o架...

首頁

尾頁

跳至