跳至

首頁

尾頁

男爵府

大家的BB最近有無不斷地試媽媽的底線呀?

我是全職媽媽, Samuel最近不斷地試全職媽媽的底線, Samuel之前真的很聽話, 話不可以做的真係0吾做, 上星期開始(都已經五天了), 突然不斷地試我的底線, 初時用哭來作, 見無效第二天就用大叫, 之後又用哭......反反覆覆的, 我好辛苦, 好難過. 大家有無咁呀?
:-( :-( :-(

別墅

Re: 大家的BB最近有無不斷地試媽媽的底線呀?

moondream3003:
見到你既message,好想回應,但又唔係好敢回應,因為我好怕自己講錯嘢.
其實你都睇佐唔少書,都知道Samuel係不斷成長,先至識得挑戰你既底線,你應該開心而唔係難過.不過俾佢係咁挑戰,有時都會好激氣,唯有飲番啖涷水保持冷靜 .
只要係冇危險既情況之下,就盡量俾佢自由去探索.
當你話俾佢聽一樣嘢係唔可以做既時候,最好講明俾佢聽點解唔可以做(有D人唔同意,因為佢地覺得咁細既BB聽唔明,但呢樣嘢我唔同意.例如我大仔,如果你同佢硬碰硬就唔得,但如果你同佢講道理,佢多數都會聽),同埋一定要話俾佢聽instead可以做既嘢.
我細仔瑋瑋一向都唔係好聽話,同埋我地個個都幾怕佢既硬脾氣,盡量都唔想挑起佢條筋,不過如果要教既時候都冇辦法,佢都會扭計都會喊.好在我地既立場通常都幾firm,所以佢試佐幾次,依家開始似樣D.
其實全職媽媽最大既好處就係BB通常由你照顧,只要你既底線夠firm,佢試多幾次就會知道冇得take advantage.好似我既兩個BB由老人家同埋印印照顧,佢地就好識得take advantage.我地話唔俾,佢地就識得"嗲"D老人家(老人家通常比較心軟),同埋佢地試多幾次就會知道邊個蝦得.

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實, Karl仔 而家都係成日試探緊每個人既底線, 同埋佢已經好清楚佢唔可以向 "我" 同 "褓姆" take advantage; 但係就可以在 Karl爸 / 爺爺 / 姐姐 (褓姆囡囡) 同 婆婆 (褓姆 mami) 身上發脾氣.

Example:
我 同 褓姆一向唔比佢玩 開/關燈掣, 佢就會推 姐姐 或 婆婆 隻手去燈掣處, 示意叫人 又開/又關比佢睇. 如果, 佢地唔做, 就大叫 及 大喊.

同埋, 佢知道有其他親朋好友在我家時, 佢多數會嘈得勁 D, 因為佢知我怕佢在親朋好友面前大吵大鬧, 所以多數 take advantage.

大宅

我樂怡豬咪又係....,佢細個女時都好乖嫁!依家就成日搗
亂,連爸爸唔打佢都忍唔住要打

大宅

我個晴晴咪又係一樣 叫佢唔可以入

別墅

瑋瑋又係好鍾意自己走入廚房同埋廁所.佢都知我地唔俾佢入,所以佢有時偷偷地自己溜入去.有時見我地望實佢,佢就係門口徘徊,趁你唔留意就跑入去.你抱番佢出來,佢仲笑得好開心,好似係度話:"我幾叻,已經到此一遊."

伯爵府

塱塱都會架,成日一吾滿意就發脾4,掉野,大叫,fing晒手咁,睇見就火丫.不過佢依家都仲識聽吾准,吾得....(不過要叫幾次囉,第一,二次叫佢,佢當聲吾到架)
有時佢自己瞓吾夠起身,先忟丫,係佢好忟~~~喊喊喊,拗晒腰架,邊個抱都吾收聲,只有放佢埋一邊冷靜囉

洋房

hello, joan 媽咪

你記得我嗎? 我既小卓言同你bb同一日及同一間醫院出世架,見到你的樣子了。

bb很喜歡自己落地爬,最愛裝(門啦),唔比佢入廁所及廚房,佢便爬得很快鼠入去,真是激到生蝦咁跳,唔知點解,我時常比佢用手打面,你地bb會否拍面,試過差點連眼鏡都爛埋呀!

不過佢一見到自已喜歡的,便隨即收聲。bb吃奶始終扭晒計,唔肯食奶,一直都用了匙餵佢。

最辛苦的不是他挑戰我,而是佢唔肯自動食奶而覺得吃力。

我叫卓言仔呀...各位媽咪好嗎 21/3/2005 2.9kg 29/3/2005 3.14kg 7/4/2005 3.59kg 21/4/2005 4.37kg 9/5/2005 5.19kg 16/6/2005 6.35kg 22/9/2005 7.89kg 21/3/2006 9.62kg MAYMAY & MANPHEW

別墅

學林都成日挑戰我地

男爵府

mrsleungbb,
Samuel又好少掉野0咼.

別墅

我小慈成日 "pat" 野, 掃哂d 野落地, 叫佢唔好做, 佢會做個準備動作, 然後就照做......好challenge我..佢成日都會扭佢爸爸, 一叫爸爸抱呢就係有要求...要落地呀..要出街街呀...對我就唔係咁熱情~~~ :-(

男爵府

唉!!! :-( :-( Samuel係識叫"媽媽"先架, 現在三個月啦, 無叫過, 只會"car", "爸爸", "fan", "van",.........都0吾叫我呀. :-( :-( :-(

別墅

moondream3003 寫道:
唉!!! :-( :-( Samuel係識叫"媽媽"先架, 現在三個月啦, 無叫過, 只會"car", "爸爸", "fan", "van",.........都0吾叫我呀. :-( :-( :-(

唔駛咁傷心喎, 叫親學林嗌我地, 或者叫佢做一d佢識既動作, 佢都唔會做

大宅

- 我vincent 成日都試我地底線, 明知唔比入廚房, 話極佢都要入, 唔比佢入, 有時無事, 有時就扮喊, 又時"ner" 地.
- 叫佢唔可以掉野, 佢係要掉, 打手板都要掉, 鬧佢就扮喊, 撲向我度扮知錯.
依輪重好笑, 依家叫佢執玩具入箱, 佢都好叻執好, 但有時我去度邊, 佢去邊, 試過我開雪櫃, 佢就放架車入雪櫃, 叫佢唔好放入去, 佢就放去碗櫃, 真係好好笑.
其實bb依個時段都幾好玩.
*********************************************************************************************************************************************

伯爵府

chanchuekying,

我係吾係同你一個房架,我地見過面未架

別墅

agnesbibi 寫道:
其實bb依個時段都幾好玩.

係呀, 真係帶俾我地好多歡樂. 唉, 好掛住阿仔添.

洋房

Hello Joan媽咪,

我是31A床,我們不是同一間房的,不過我知道你的BB與我的BB於屯門醫院出世,所以我未同你打招呼囉。
一直很想見到你的樣,終於見到了,不過就陌生,應該我們未見過面呀。

我叫卓言仔呀...各位媽咪好嗎 21/3/2005 2.9kg 29/3/2005 3.14kg 7/4/2005 3.59kg 21/4/2005 4.37kg 9/5/2005 5.19kg 16/6/2005 6.35kg 22/9/2005 7.89kg 21/3/2006 9.62kg MAYMAY & MANPHEW

伯爵府

chanchuekying,

我都好想見下你個樣 :-(

首頁

尾頁

跳至