自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

急急急!請有經驗媽媽幫幫手!

我個囡五歲半己發燒第三晚,早两晚半夜燒到103 F,下午訓教又燒到102 F, e生話佢感冒但燒吓退吓佢成晚冇教好訓,如果今晚再燒到103 F,入唔入院好呢定係睇定D先好.103算唔算好高燒呢.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 急急急!請有經驗媽媽幫幫手!

如果幾日都係咁,緊係入醫院好d啦 !!
請大家和睦發表及討論,尊重自己,尊重別人,但要嘈交,無理取鬧,恕難奉陪 ~~

大宅

[size=medium]什麼是發高燒?
一般以肛探華氏一百零三度或攝氏三十九度半謂之高燒。危險與否是另一問題。
雖然小病可以高燒,反之大病可以無燒,但為安全計,一般都先假設高燒較嚴重直致以較找到肯定的原因。

[size=medium]應該如何處理發燒
最重要是觀蔡有沒有其他病徵,這比溫度高低更重要!
發燒時首要是飲大量的水。其次是幫助身體散熱:減少衣物(不可太少)、開少少風扇(開冷氣要很小心)。
可以服用正確份量的退燒藥。千萬不能過量。
高燒時用溫水抹身或洗澡。但浸浴則要小心。
看過醫生後,可以用退燒塞。千萬不能過量。(在未看醫生前便用退燒塞,便好像未知警鐘響的原因便把警鐘關掉-----愚不可及!)

[size=medium]不應該...

千萬不要用過量的退燒藥退燒。退燒藥的作用只不過令病人舒緩痛楚,不能幫助病情。
小兒發燒切忌用亞士匹寧或含亞士匹寧的成藥,尤其是水痘、感冒或病毒性的感染。可能引發的雷氏綜合症足以致命,也可傷害肝和腦----非同小可!
不要以火酒沫身。這樣會令表皮涼快,但同時表皮血管收縮,以致不能散熱,內裡燒更高更危險。
不要用棉被局出汗。成人都有一種經驗----感冒之下醒來一身大汗,病便好了。這傳統做法可能是由這誤會引起的。其實是成人自己的免疫系統戰勝了才出汗、降溫、退燒 (因果癲倒了)。小兒發燒用「局身汗」的方法其實是錯的----危險!
媽媽, 我真係好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛您!!..........冧晒 :-) ~~

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

唔好去急症住, 佢地要你等幾個鐘, 等到天光都未有得睇.

你個女都5歲幾, 情況比baby"冇咁緊急". 如果佢係d菌未退, 都係會燒下停下.

可以做既係, 臨瞓前食退燒藥. 半夜起身check體溫. 再係燒就要佢起身食多一次退燒藥. 如果燒高過103, 可以塞pet pet (不過好散), 千祈唔好退燒藥 + 塞pet pet一齊. 同時可以用暖水同佢抹身降溫.

細路仔好多時係night time至燒得高. 我仔6歲幾, 上個月都係一樣, 連續食左個幾星期抗生素至得 (d菌太犀利).

捱到第朝, 同佢睇番私家, 睇下醫生意見, 需唔需要照肺.

珊瑚宮

如果佢有"口龍"發炎,多數都會咁燒,
最小都要3-4日先叫好啲
不過如果佢只係得發燒無其他野(e.g.嘔....)
咁去到e院佢都無咩幫lee
呢個係得個人意見呀
唔啱唔好

大宅

多謝各位熱心mama:
須已做了幾了mama但呢幾年佢都冇發咁高燒,仲要連續幾夜.係呀!e生話佢喉嚨發炎冇咳嗽冇鼻水,我都好怕佢發燒,記得bb個時佢發過高燒,入咗浸會住咗成個禮拜(出玖瑰疹).
想問吓喉嚨發炎係咪燒幾日,可以煲乜俾佢食或湯水.請指教

珊瑚宮

依家d菌厲害架,喉嚨發炎發燒要幾日先退到,又冇痌又冇嘔,唔需要入醫院咁大件事,入到醫院可能要抽血,亦有可能要照x光,如果最終只係感冒做成,咁對小朋友會係一種唔好既經歷。

如果第四日仲係咁燒,建議你再帶佢番去見醫生,醫生自然會做一個詳細檢查,有需要都會寫字佢入醫院,冇需要就會幫佢換過d藥,又或者開過d新藥。

首頁

尾頁

跳至