跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

奶粉意見調查

各位靚媽:
因為我覺得豬神自從轉左惠氏2號之後,勁多痰,攪到成日咳,所以想轉過另一隻奶粉試下,唔該幫下手,俾少少意見!

奶粉brand/甜唔甜/幾$罐/any comment :mrgreen:

大宅

Re: 奶粉意見調查

森永/小甜/$123 950g/so far so good, 大便好好,唔覺多痰

大宅

亚仔食人奶,但supplement with A+,doctor介绍A+比较mo gum 甜,似人奶喔(? 即管参考0下啦!)/ ~ $130 / 900 g / BB 由出世到现在又真没有病过。

haileymama 寫道:
各位靚媽:
因為我覺得豬神自從轉左惠氏2號之後,勁多痰,攪到成日咳,所以想轉過另一隻奶粉試下,唔該幫下手,俾少少意見!

奶粉brand/甜唔甜/幾$罐/any comment :mrgreen:

大宅

Sue,

係边庶買$130? 好平喎!

Joyce,

Jason仔都係食A+2, 開頭我都覺得比較熱氣,本來想轉,呢幾日又好似冇乜嘢,我會再觀察o下。

大宅

RE-ON 做特價都要 $165
8罐咁訂都要 $145 喎
係邊樹買到 $123 ?

gloria.glory 寫道:
森永/小甜/$123 950g/so far so good, 大便好好,唔覺多痰

大宅

我都會食番日本奶粉,
人地話森永大便會好,不過又有人說明治會食到bb肥d
咁我b仔現在都唔係成日有大便, 我怕轉咗仲衰
但我又想我 bb肥d喎. so到現在我都未揸定主意
因此, bb仲係食多 10罐細仔至算

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

FATB

我BB食明治細仔食左8罐了, 唔算好肥咋喎, 可能睇下BB吸唔吸收.

haileymama

我bb岩岩轉左S26 2號, 見你話豬神食左有痰, 我BB飲左3日, 未有呢個現象, 我都要觀察下先, s26 2號確係幾甜下, 就係因為咁, 我bb都唔洗煩, 一轉就轉到喇, 我yim佢好難容.....

我沖250ml (9安) 用4.5 spoon, 岩嗎??

水晶宮

2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

承恩食9安,好大食啊!

正確份量就係9安/4.5 spoons,但係我一早知惠氏偏甜同熱氣,所以我都開少一安奶粉(即7安用3 spoons)。醫生都咁suggest。
但係豬神都係好惹痰,不過家姐以前都無咁既事。
3號仲甜,開得濃好多!

仲有無comment啊,我想聽多d啊!

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

Haileymama

我承恩唔肯食粥嘛~~~佢飲到咪比佢飲囉.

以前食明治, 飲到底唔會有未溶既奶粉, 但而家S26 2 號, 要
搖好大力先叫做搖均, 但飲到底都仲有好多奶粉溶唔到, 所以我都唔比佢飲到底, 淨1~2安......點攪呀? 我用好熱既水開嫁喇.........

2號已經好甜, 3號仲甜??? 乜野味嫁? 都係雲尼拿味?

大宅

fatb

西田岩岩做完個大減價, $123咋 (大仔奶).

我阿b夠晒肥, 就快超重添呀, 所以佢都係食森永好d.

水晶宮

Moony:
我可能開稀左少少同無咁多奶係個樽入面,所以大力chok下都溶得晒,你試下用隻筷子幫手了下。

3號又係Vanilla味架,但係佢俾個份量好濃,我而家係開稀左好多好多。
同埋佢隻匙羹大隻好多,好唔見食,彤彤又大食喎,一個月要4罐!

大宅

Joyce,
明治/$200, fatb不過又唔覺明治可以好肥啊, audrey都唔係好肥既, 都係中碼size, 所以如果b仔食森永食得好, 你都係唔好轉了

大宅

我 bb 自介人奶後(7個月)一直食明治,都係中碼大少少!
大大好正常 ...... d 肉仲實的的添!

想問其他明治媽咪幾時幫佢轉大仔呀?我諗住食埋呢兩罐就轉大仔啦。

大宅

Brenda,

I noticed that you lived in Kwai Chung. D平货係Kwai Fong 之吗!

Sue

brendalam97 寫道:
Sue,

係边庶買$130? 好平喎!

Joyce,

Jason仔都係食A+2, 開頭我都覺得比較熱氣,本來想轉,呢幾日又好似冇乜嘢,我會再觀察o下。

大宅

首頁

尾頁

跳至