跳至

首頁

尾頁

洋房

My baby don't like fruits / fruit juice

I have tried to give some fresh fruit (apple and bananna) and fruit juice (Heniz) to my baby but she did not like.

Any similar experience? What kind of fruit can let her try?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: My baby don't like fruits / fruit juice

我自己窄果汁比阿仔飲架, 開水用1比1咁. 佢鐘意飲梨同西瓜汁,唔鐘意飲萍果. 現成果d果汁好難飲架, 又唔甜, 得一陣好強烈既化學香料咪. 我個仔飲都唔飲呀.

禁止訪問

Re: My baby don't like fruits / fruit juice

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

lydiang 寫道:
I have tried to give some fresh fruit (apple and bananna) and fruit juice (Heniz) to my baby but she did not like.

Any similar experience? What kind of fruit can let her try?

lydiang,

其實最好梗係自己整新鮮果汁啦~
依家我隔日就會整新鮮果汁比臭b~
因為我唔想佢日日都飲果汁飲慣晒唔肯飲水~
我都係隔日咁比水/果汁佢飲~
其實我之前都比臭b試飲Heinz/Gerber...
佢雖然係唔係都飲...但我自己聞過/試過...隻隻味...其實都係一樣...而且陣味好怪....硬係覺得唔知點咁...
所以我依家都係自己整~

洋房

西瓜會不會不適合6個月的bb?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

lydiang 寫道:

唔好咁快比佢飲呀....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

生果, 我咩都會比浩揚仔試下 (除左橙)

佢試過的有:
蘋果, 梨, 西瓜, 芒果, 榴槤, 香蕉, 大蕉, 提子, 木瓜

佢樣樣都好鍾意食, 多數就咁食, 好少整蓉.
但唔會榨汁比佢飲

果汁, 多數飲 gerber (1:1 開稀).
亨氏好淡味, 冇咁好飲.

好在, 佢飲果汁之時, 都好鍾意飲水.

只係 ....................... 唔鍾意飲奶.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我見阿仔冇咩敏感反應喎, 應該唔怕呢 :lol:
lydiang 寫道:

首頁

尾頁

跳至