家事百科

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

廚房和洗手間既抽氣扇

大宅

Re: 廚房和洗手間既抽氣扇

我係有需要先開, 長開好徒電喎, 雖然唔開住係會有蚊飛入屋, 但係長開都唔係辦法.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可以試吓用啲比抽氣扇用的濾網(隔油煙用),蚊就飛唔入啦!

大宅

我都係長開, 因為我唔鐘意入到去好焗又潮濕既感覺, 我計過唔算太浪費, 因為都係小電器黎.

大宅

用電動開關(不是拉繩開關),有百葉簾

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

cleoyan 寫道:
我係有需要先開, 長開好徒電喎, 雖然唔開住係會有蚊飛入屋, 但係長開都唔係辦法.

agree, 我都唔係長開, 只係用個時先開.....

禁止訪問

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

抽氣扇唔開時有蓋傘住呀,咁都有蚊飛入來??
我洗手間燈制連埋抽氣扇一齊開及關的好方便,也可獨立開抽氣扇都得,但長開我怕抽埋D污渠味,隔離屋D人味狗味.....,

子爵府

好媽媽勳章

抽氣扇長開應該唔會有蚊飛入黎, 因有氣流既, 除非d氣流扯左隻蚊入黎啦.

我地廁所就係一開燈, 就開埋個抽氣扇.
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

大宅

[quote]
citadel 寫道:
用電動開關(不是拉繩開關),有百葉簾

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁咁有朋友問蚊網,在網上找到有比抽氣扇用的,睇吓得唔得?
http://www.d4home.com/kwanhung/masure.html

大宅

其實,除左抽氣扇,廚房同廁所有窗嫁喎,唔通全部唔開??

首頁

尾頁

跳至