少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

有咩方法幫k2小朋友溫默書?

唔想用抄寫既方法, 有冇有趣d既方法可以分享下

大宅

Re: 有咩方法幫k2小朋友溫默書?

Hi,

我仔仔都是讀k2, 學寫了的中文字, 第二日已忘記晒! 我都想知有什麼方法
現在每晚抽15分鐘時間叫他寫中文字, 希望幫下他記字.

:-o

大宅

嚘 ~~~ K2就要默書 ?
我個女都係K2,不過就仲未有呢樣野喎 ...
請問你個小朋友讀邊間呀,咁快就要默書真係辛苦了

不如你試吓同佢玩老師扮演丫,先比佢望吓
D字先,然後叫佢做老師你做小朋友,係牆到PASTE
D PAPER 比佢企係到寫,然後你跟住佢讀,有時都有
效架,不過呢個方法唔用得幾耐,好快又要諗過個了 :tongue:
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

珍珠宮

好媽媽勳章

用講故事既形式,我諗會加深到佢地記憶既

民房

我個仔都係K2都係已經有中英單字默書, 可能我習慣要佢自己溫習, 我只是每晚同佢溫一次, 我讀佢寫比我睇到目前佢都完全無問題, 英文你可試下用字母咭叫佢串出o黎, 中文可以加插d圖畫叫佢搵返有關的字, 每日重複溫習一次但時間不要太長, 佢識的時間要讚下佢, 但你都要佢試下寫出o黎, 如果唔係就算佢識串但佢未必識寫...比d耐性!!!!
加油...

伯爵府

emiluihk ...

佢地下學期開始有默書啦, 我真係唔係幾like咁早, 我樓下個小朋友以前讀呢間時都唔係咁, 但我覺得好似今年開始d野深左, 上個wk仲要寫"護士", 嘩, 個"護"字對一個4,5歲既小朋友黎講真係太難寫

伯爵府

jojolcc ...
用字母咭都幾好wor, thank you!
但中文就難d, 阿囡見到個字佢會認得, 但係寫就唔記得架啦 .... 要提佢筆順  :mrgreen:

民房

民房

民房

happydino

小朋友認得到個字已經好叻o架啦! 佢o地o錦細個人仔, 中文係比較麻煩, 好多小朋友都唔仲意因為難寫, 我個仔有時都會唔想寫中文, 不過你慢慢同佢一齊做讚下佢佢一定做到...

你可以試下將個中文字拆開d筆畫寫係d紙到, 然後叫佢將d筆畫組合返個字出o黎再叫佢跟住寫一次(好似英文併字咁), 我諗重複幾次你囡囡應該會記得....加油!!!!!

伯爵府

jojolcc .. 多謝你既建議, 我會試下
如果佢唔識寫, 我會提下佢d筆劃筆順, 有時都會記得, 有時就唔記得 :-|

大宅

我地會買塊白板比個仔練習寫字,同玩老師遊戲...

大宅

Helen 寫道:
我地會買塊白板比個仔練習寫字,同玩老師遊戲...

Hi,
寫在白板上會比寫在格仔簿上有趣, 等我都試下
:-o

民房

妳好,我女兒都係讀緊k2.我的方法是同佢講,溫習完可以食糖,佢就會好有心機溫習,最緊要有內性.

首頁

尾頁

跳至