論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次請工人, 呢2個會選邊個呢?

我一家三口, 小朋友2歲半, 好動活躍型. 依家有以下兩個菲maid, 現仍在星加坡工作, 唔知選邊個?

1) 28 歲, single, 家有父母四兄弟姊妹, 排行第二.
Apr 2005 - up to now 在星加坡, 照顧一5人家庭, 小朋友3, 6歲.

2) 32 歲, married (現分居), 有1子1女, 家有父母兩姊妹, 排行第一.
July 2004 - July 2006 (將完約) 在星加坡, 照顧一4人家庭, 小朋友5歲.

呢兩個賓實在星加坡做野, 懂煮中國菜, 英文都唔錯.
你地會選邊個呢? 唔該給我意見!

如請賓賓, 你地會有咩考慮/留意, 可否提下我!

大宅

Re: 第一次請工人, 呢2個會選邊個呢?

我會選第二個, married (現分居),
我會覺得年齡合適, 須然是married (現分居), 但有兒女, 應該會比心機做, 他們兒女在家鄉讀書要用好多錢,又是大女, 所以我會覺得他應該比較識想.

複式洋房

大宅

我都會選第二個,就快完約.我都有一個囝囝好活躍,不過就請

男爵府

好媽媽勳章

大宅

如果我揀都會係第二個,
因為結左婚生埋小朋友既,
佢地湊小朋友都會好少少...
始終佢地自己都生過...算係有經濟!

未結婚既...始終都係經驗唔夠...
可能會有例外既..但係我不嬲都無抽獎運.
所以..唔敢再博喇..

祝你好運!

大宅

我請過3個工人:
1. 已婚菲律賓人有仔女,好處是有責任感,家有什麼捐壞都可以修好,而且不會怕辛苦,不怕家務煩重;唔好處是要顧自己家庭很多的東西,例如一來到就話借錢比老公買肥料;打電話返屋企打到成份人工都差不多用晒,家里經常唔見野, 問佢去左邊, 佢話趺左落街;突然間話要返家, 話阿爸c左, 其實係想見老公;

2. 未婚菲律賓人但在港已工作4年, 有錢唔想做, 試過唔想做`野話細佬c左,我就要放佢假期 搏抄!例如對我個女很惡, 叫佢做野比面色我睇;睇書扮靚聽音樂就很enjoy!同我講佢鄉下d人唔想佢可以在香港做工人,即在鄉下是出名的大小姐!

3. 未婚印印,在新加坡做左3年,要供細佬讀書,daddy有病,所以很安份在港打工!

大宅

第一個都未完約喎,加埋其他人意見更係2nd one la!

伯爵府

伯爵府

伯爵府

我都會選 no.2

男爵府

2019勳章

大宅

2.

珍珠宮

揀唔到,資料太少。
之前用過的幾個工人 (以阿女6歲前計),其他唔講,最識同阿女玩同對佢最好的三個都係未結婚;多年用工人經驗告訴我,請工人最緊要係要「收得到instruction」 同「會follow instruction」,但未做未見又点會知呢!唉!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

洋房

牌面上揀第2個,單親有對仔女,應該佢會好珍惜每一份工作。
第1個係單身,只怕佢來香港後受不住誘惑,大埋肚就pk啦!

但...........世事無絕對,只希望有彩數!
該用戶已被刪除

侯爵府

SandraLo 寫道:
揀唔到,資料太少。
之前用過的幾個工人 (以阿女6歲前計),其他唔講,最識同阿女玩同對佢最好的三個都係未結婚;多年用工人經驗告訴我,請工人最緊要係要「收得到instruction」 同「會follow instruction」,但未做未見又点會知呢!唉!

同我的經驗人樣, 肯同小朋友玩的都係未結婚的, 結左婚果d, 郁都吾郁.........有埋小朋友果d更加

我一買toys返屋企就黑面, 話佢地d小朋友一個公仔就玩幾年, 吾駛買甘多toys比佢地.

民房

其實每當我買多餘(唔係必需)既野比bb , 例如貴衫, 我都驚我工人會咁諗, 可能佢會因為jealous而對我個女冇咁好,
你地話呢

hinhinmummy 寫道:

我一買toys返屋企就黑面, 話佢地d小朋友一個公仔就玩幾年, 吾駛買甘多toys比佢地.
該用戶已被刪除

複式洋房

我一定會選擇d35歲以上, 結左婚又係天主教既工人.
雷大B係2005年9月18日-瑪麗出世
雷細B係2008年5月28日-瑪麗出世

首頁

尾頁

跳至