夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

做全職媽咪/主婦, 係唔係就奉指要服待個老公?

唉, 有 d 唔開心
我個肚越來越大, 我先生就越來越懶...
睇完 d 野除地放, 我又要彎底身執
食完野 d 垃圾永遠唔理 ga, 放係度, 又係等我執..
話佢十萬次都無用, 佢永遠都唔會記住我講既野...
佢由細到大都俾佢阿媽就慣, 佢阿媽唔會話佢 ga,
永遠幫佢執手尾.
好灰 ar, 遲 d bb 出世, 我真係驚我忍佢唔住 :-(

係唔係個個男人都係咁 ga??
我越來越覺得自己好似工人...

大宅

Re: 做全職媽咪/主婦, 係唔係就奉指要服待個老公?

呢D一定要同佢講架喎!就算惡D我覺得都無妨。

如果佢見到你咁辛苦都仲要好似大懶蛇一條,呢D男人真係唔死都冇用啦!

仲有,BB出左世你地仲忙,如果佢仲唔幫手,咁呢個老公要唔要都罷。

別墅

我同你岩岩相反 , 陀主個時對我好好架 ,
生完之後就無咁緊lu , 不過都肯做家務 ,
湊BB就掙D , 可能佢粗魯掛 ,
你唔好咁唔開心啦 , 老公係你自己揀架 ,
慢慢同佢傾下啦....
:mrgreen:~~ KARIS ~~

大宅

dearest:
係呀, 有機會一定要同佢傾下喎, 生

大宅

除地拋垃圾又乞人憎啲. 你可以張貼告示, 隨地棄置垃圾, 罰1500元當作家用.
我又覺得, 自己冇工返, 我都馱緊個bb, 又要care個5yrs大仔, 但喺得老公搵錢養家, 我都會服待下個老公, 做好家庭主婦的責任. 等佢有家庭溫暖, 唔洗個老公又要返工時, 又要擔心頭家. 我做唔出. 當我做唔到或難度高的事, 我會出聲要求老公做, 他都好少托手爭.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog
該用戶已被刪除

大宅

我老公一時時啦,佢食完野,如果佢唔執,我就唔理佢,由得d垃圾放係度,老公就會死死氣執返佢!!!!
我又唔怕屋企亂既,佢整亂左,咪等老公自己執囉!!!

子爵府

好媽媽勳章

其實無話邊個服待邊個...大家互相幫忙...如果唔開心...試下同你老公好好傾下...有陣時你唔同佢講...佢又點會知道...唔好唔開心啦...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

我會咁睇,如果你老公未結婚前都係咁,即係話你未嫁佢已經知道要同個無手尾的人生活啦?

其實好難叫一個人改變積習的,逼佢無用,要佢自發,可唔可以呃佢話屋企有蟑螂,咁會有細菌對BB唔好,叫佢食完野 d 垃圾掉落垃圾桶?又或者係幫佢執地上的垃圾時叫佢習慣下唔好掉到週圍係野,唔係第日BB就會執來玩。我識D爸爸為左BB幾大煙癮都介到,只要佢錫BB就可以利用下。

男爵府

男爵府

我老公就唔會咁,我陀主個時對我好好 ,食完就洗碗,
生完之後就無咁緊lu , 不過都肯做家務 ,
湊BB都唔差,係唔識換片

大宅

最衰我自己好怕亂, 好唔鍾意塊地 dirty
次次都係我唔抵得清左 d 垃圾先既

佢既心態應該係,
佢自己賺錢番黎養家, 我就應該做晒 d 家頭細務
如果係咁諗, 又算唔算係正常呢?
雲師奶 該用戶已被刪除

別墅

有时D男人係直D架,所以要同佢傾下,叫佢多D帮吓手.
:-o ;-) :-P

禁止訪問

複式洋房

我都會自覺地認為整理好間屋係全職主婦的責任,所以我會盡量做好d家務.....不過習慣係好難改的,尤其是自小培養的壞習慣!!!!所以老公的手尾我多數都會照執,但如果係dirty的問題,我就會同佢傾傾喇,因為真係會影響到bb,除左怕有菌,仲怕bb學埋dirty就弊喇....

不過你大住個肚要小心d,做唔到就同老公講,唔好勉強做呀!!!!

別墅

別墅

別墅

我就好想留係屋企服侍老公同細路仔啦.....
(發緊夢... )

依家的我,要用最寶貴的時間去換取生活所需 – 就是要去打工賺錢,才能有三餐一宿囉... :-(

當然,真係做唔到時,就出聲同老公講,大家溝通囉...

別墅

Jackievv 寫道:
我老公一時時啦,佢食完野,如果佢唔執,我就唔理佢,由得d垃圾放係度,老公就會死死氣執返佢!!!!
我又唔怕屋企亂既,佢整亂左,咪等老公自己執囉!!!

me too 仲要係老公忍不住執屋先 因我吾鍾意執屋&洗碗, 老公好錫我佢會自己做....大肚個陣直頭mug都吾駛做

首頁

尾頁

跳至