跳至

首頁

尾頁

大宅

想搬去慈雲山, 買边個屋苑最好呢?

一家三口想搬到慈雲山, 但唔知柬边個屋苑好, 慈愛一, 二期 / 三期 / 慈安苑, 另外07年又有居屋出, 出年先買會唔會平過而家買呢?

大宅

Re: 想搬去慈雲山, 買边個屋苑最好呢?

大宅

Re: 想搬去慈雲山, 買边個屋苑最好呢?

只要近中心屋苑, 邊個屋苑都好

大宅

Re: 想搬去慈雲山, 買

yinbb,
我住係三期已經5年多,我地越來越鍾意住在這裡,因為空氣很好,雖然三期給人的感覺不太方便,因為要行一段路才可以去到中心/街市,但對我而言,便當做運動。

若果你不太急於搬屋,或者如你所言,待明年政府推出貨尾單位時才再作選購。三期亦有一些空置單位,是首年買家推回給房署的,很多單位的景觀也可擁有

大宅

唔該晒大家! 我昨日行左一轉慈雲山, 三期的概幾遠, 但係環境最靚, 有個大遊樂場比小朋友玩, 幾私人屋苑feel, 不過貴左d.
一,二期就密集d, 小朋友玩既地方小d, 但係買賣量最多, 又好似幾保值, 又近中心.
慈安, 比較似公屋, 但係價錢最平, 間格好實用, 同中心直頭係0距離. 但我驚買左, 到時急錢用要賣樓又未必賣得出.
唉!好難諗, 真係要楝高床板諗清楚.

大宅

大宅

[quote]
E媽 寫道:
yinbb,
我住係三期已經5年多,我地越來越鍾意住在這裡,因為空氣很好,雖然三期給人的感覺不太方便,因為要行一段路才可以去到中心/街市,但對我而言,便當做運動。

若果你不太急於搬屋,或者如你所言,待明年政府推出貨尾單位時才再作選購。三期亦有一些空置單位,是首年買家推回給房署的,很多單位的景觀也可擁有

大宅

大宅

大宅

大宅

大宅

大宅

yinbb

點解會選慈雲山? 居屋放出去吾值錢

男爵府

yinbb, 我住o左慈愛一期約5年, 由初初好唔慣, 到而家都叫做喜歡, 因空氣都ok, 又不太雜, 當中最唔慣我諗係出入都要轉小巴, 好煩 lor...

大宅

大宅

我之前响毓華里住過, 因為間屋細得濟, 唔夠住先搬.
而家响媽咪屋企住住先, 我地一路都想買樓, 但係手頭資金又唔夠, 咪諗住買居屋囉, 睇過幾個地區, 都係覺得慈雲山方便d(買野好平, 商場多左好多野買), 同埋之前住過有歸屬感d , 唔想買下面d舊樓, 唯有睇下居屋有冇平盤執嚕

大宅

住開邊樹, 就想住番邊樹

大宅

係呀, 真係住開有感情, 早幾日地產帶我地睇過d樓.
嘩, 原來補地價好貴, 好多要補45%以上, 有少少嚇親添!
我奶奶話比間屋我買, 咁唔使補地價, 可以平d, 但係.....我唔想用佢間屋吖, 驚第時會有麻煩

大宅

yinbb

我讚成吾用奶奶間屋換, 情願自己慳D供樓.

大宅

is,
我都好唔想用, 但係d價錢真係爭好遠, 好似慈安苑7百幾呎個單位, 綠表120萬, 白表要180萬, 嘩!, 條數計黎計去都搞唔掂. 唉! 又唔想買5百幾呎個d, 因為遲d想生多個, 到時又唔夠地方, 唔通又話搬咩! 想揾間夠住夠用, 唔使在煩買樓 :-(
is 寫道:
yinbb

我讚成吾用奶奶間屋換, 情願自己慳D供樓.

首頁

尾頁

跳至