自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

响日本文化協會學日文好唔好呀?

請指教.

洋房

Re:

雖然我未讀過呢間,但去報名考日能試就上過去。
插班生要考試先可以讀。聽講呢間學校好嚴格,應該會幾好。
市面上好多學日文

洋房

Re:

洋房

Re:

謝謝Ribia回應!

洋房

Re:

我喺日本文化協會學緊日文, 都幾好架, 因為好嚴. 如果你想認真學, 就啱喇.

佢大概3個月一個學期, 除咗學期尾要考試之外, 一個學期仲有4次測驗, 雖然測驗分數唔計落考試分到, 但唔想交白卷, 都要花啲時間讀吓. 但咁都好, 唔洗留番晒考試前先讀咁辛苦.

由於佢咁嚴, drop-out rate 都幾高: 有啲讀讀吓跟唔上或者冇時間唔再返學, 有啲考試唔合格. 我讀緊入門班第4個學期, 由第一個學期有35人, 上個學期已經得16人, 到而家剩番13人, 當然中間有啲人係轉咗第二班, 亦有人轉嚟我讀嗰班. 但從呢啲數字睇到, 都幾多人drop out.

希望呢啲資料幫到你.

洋房

Re:

Hi Penguin88,

謝謝你提供很有用資料!
想請問你班中年齡相差大唔大? 小女今年升中想報讀暑期班唔知好唔好?

洋房

Re:

MissQuestion,

唔好意思, 我冇check番個topic, 唔知你仲有問題, 希望而家覆你唔係太遲.

班中年齡都相差幾大架, 由二十幾到四十幾(從外表估計)都有. 但好得意, 我嗰班最勤力嘅係較年長嗰幾個. 可能因為到嗰個年紀先學, 通常係好有興趣. 相反, 半途而廢嘅多數係後生仔女.

你囡囡想讀暑期班, 佢哋有唔同嘅班專為中小學生而設. 聽聞中小學生若想喺嗰度學日文, 一定要先讀暑期班. 呢幾日報名喇, 快啲去問吓啦.

複式洋房

Re:

唔該我想問下, 佢呢間有冇全日制讀嫁, 我想要detail information.
仲有冇其他學校有全日制讀又好嫁?

男爵府

Re:

我想知上課形式如何?
我看時間表,有些是一個星期返一課,有d係兩課,對在職人士邊一種會好d?
入門課會唔會一開始就艱深?

首頁

尾頁

跳至