香港18區媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

急問!小朋友3歲有冇機會有爛牙呢?

我仔仔3歲有幾隻大牙有啡色的嘢在牙上,可否看牙醫定等佢幾年,等佢自己換牙呢?

心急媽咪!

子爵府

Re: 急問!小朋友3歲有冇機會有爛牙呢?

我稔有牙就有機會爛牙,可以去檢查o下,唔係越爛越犀利就麻煩,我o個時檢查好似$20,不過好耐冇檢查,唔知有冇加價

公爵府

就算D牙未出都會爛,而你係可以帶佢看牙醫,而等佢換牙嘅話可能連恆齒都爛!

複式洋房

mikitten 寫道:
我稔有牙就有機會爛牙,可以去檢查o下,唔係越爛越犀利就麻煩,我o個時檢查好似$20,不過好耐冇檢查,唔知有冇加價

mikitten:

請問你帶小孩去那個牙科醫生檢查?

大宅

梗係會啦!!!

大宅

當然會啦!!!!!無論大人定小朋友,,,有牙就一定會有機會爛牙
:lol: 我見過有小朋友前面有隻牙爛到黑色....但個媽咪話
問過醫生係因為身體無左一樣營養所以敢....

子爵府

係我自己去檢查 ,個醫生o係郵政局旁邊o個條行仔,叫劉玉祥,我以前成日睇,不過好耐冇去lu。

[email protected]@ 寫道:
mikitten:

請問你帶小孩去那個牙科醫生檢查?

大宅

大宅

elaine416 寫道:
我仔仔3歲有幾隻大牙有啡色的嘢在牙上,可否看牙醫定等佢幾年,等佢自己換牙呢?

心急媽咪!

會架,我個仔咪係咁囉!
前前後後補左7隻牙啦!

醫生話我個仔飲夜奶,佢以前係刷左牙,講完故事先飲奶訓,
咁我就等佢飲完俾杯水佢飲!

但係牙醫話唔夠架,一定要訓練佢飲完奶先刷牙,
刷左牙就唔可以飲野,只可飲水!

複式洋房

多謝咁多位媽咪嘅意見,我已同佢睇左醫生,醫生話係刷牙刷得唔乾淨,有d漬,叫佢日後大力d刷牙就得啦,同我唔會比佢再食糖,不過我都希望佢嫲嫲會合作啦 :-( !

首頁

尾頁

跳至