自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

你地會揀向西 定 向東北呢?

間屋向西有d海景, 定向東北內園好? 你地會點揀? ?-(

水晶宮

Re: 你地會揀向西 定 向東北呢?

向東北內園
自由太多會令世人失去平衡

大宅

AGREE

mickeywinnie3 寫道:
向東北內園

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

christy-mama 寫道:

如果屋企日頭唔多會有人係屋企....會揀西....如果成日都有人係屋企....就會揀東北向公園....否則....夏天既冷氣費會好甘!!

水晶宮

我會揀向西海景.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

大宅

大宅

大宅

我會揀向西, 雖然好晒, 但間屋會有D太陽射入屋,
但有D陽光...間屋濕氣無咁重

向東北夏天一D風都無, 冬天仲凍過係街 :
好勁風聲, 又潮濕....

PS : 我MOTHER 屋企係向西, 我老公屋企東北

子爵府

我又係好怕冬天好凍, d寒風都唔之點入屋! 原本夏天一d風都無ga, 多謝你提點, 咁向西, 會唔會又熱又曬, 同"局"呢?

別墅

我唔係選西, 因我有個朋友屋企向西, 佢屋企D家庭電器好易壞, 佢說因太熱啦..

大宅

要睇下你係正西定係略西wor...東北又係向北多定少?

我就唔選向西啦,冬寒夏炎熱,中午太陽入屋,幾多冷氣都無用
東北未住過,若係向東多D,我諗我會選東北

christy-mama 寫道:

大宅

christy-mama
如果我揀就揀向西有海景,因為我鍾意海景多d
我舊屋係向西南同樣有海景,仲要全間屋既窗都係向西南,夏天可能熱少少,但ok,我like有陽光入屋,同埋可能o個時夠開揚,夏天都好好風,唔算太熱
反而剛搬黎既新屋係向東北,真係無乜風,無乜太陽入屋,反而有d唔慣,當然對比起向西南時係無咁熱既,至於到冬天時係咪好凍就未知,因為搬黎都係十幾日咋

希望呢d資料幫到你啦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我以前住向西無敵大海景…
海景好少睇,因放工都天黑,
我望既正正同貝莎灣一樣既南丫島海景,
但夜晚黑麻麻咩景都無架!
我放工間屋度牆仲係熱架,
無可能唔開冷氣,早上開行都唔涼架!
我會要東北園景。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我會揀東北,我阿哥以前住向正西,真係熱到冇人有~~開大冷氣都唔掂,好似冇開過咁~~我而家住向北,可能係低層,所以夏天又唔係好熱,冬天冇我以前住向東咁涷tim~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

大宅

向西那間屋除了向西有窗外, 還有沒有其他方位有窗呢? 如果有對流窗就不用愁. 我之前住的一間屋是向東北, 冬天全日凍到震, 比室外的溫度是相差2度咋, 著衫著到似出街. 後來搬左間向西屋, 冬天有陽光入屋, 暖好多. 向西的窗貼uv反光紙, 夏天又無甘熱. 有間房有隻向南對流窗, 夜晚不用開冷氣. 沒有對流窗的房, 就在向西窗對面開風扇, 都可以不用開冷氣. 舊年在最熱那幾天, 開左幾日冷氣咋.

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我會揀向西, 因為我都鍾意有太陽晒入屋, 雖然夏天會熱d, 但係都預左會開冷氣。如果揀東北, 冬天真係會好凍, 我好怕間屋冷冰冰。
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

等待驗證會員

我會揀向西,東北真係好凍ga,關哂所有窗戶都震騰騰的,夏天又熱到不得了.
雖然向西有西斜,但可以落沉色或遮光窗簾擋一擋.

大宅

向西,日頭入屋好d

男爵府

我而家住緊向正西,但望維多利亞港,個view一流,好似幅畫咁。

問心講夏天,真係熱到好似焗爐咁,d窗又大,2房向正西,唔郁

首頁

尾頁

跳至