2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

睛靈勳章 畀面勳章

乜都未買! 要帶乜嘢入院呢?

別墅

回覆:養和走佬袋

今日問過姑娘,佢話只需帶:
• 覆診卡
• 身份証
• 入院介紹書
• 按金收據
• 肚箍
• 衣物鞋履、如拖鞋、開胸睡衣(方便餵母乳)、襪、內衣褲(姑娘建議我買網褲)
• 梳洗、沐浴用品
• 出院衫
• bb用品唔使帶,只須帶出院嗰套就得

大宅

睛靈勳章 畀面勳章

回覆 可人宜 的帖子

Thanks

禁止訪問

大宅

引用:今日問過姑娘,佢話只需帶: •+覆診卡 •+

原帖由 可人宜 於 12-11-02 發表
今日問過姑娘,佢話只需帶:
• 覆診卡
• 身份証
M巾不用

大宅

回覆 小賓女 的帖子

養和走佬袋list(adayy提供)
養和基本野e.g. 牙膏牙刷,沖涼用品,醫院都有...要帶拖鞋,,睡衣(不過第一日會有套比你for手術著,到你落得床就可以換自己嗰套),產婦衛生巾,網褲(醫院包一條),其他藥房買到嘅醫院都會有ga la,仲有,如果你有野要"",你或者要帶多個分插,因為得一個插頭for張床,帶雜誌啦,不過,醫院都有電視睇,同埋,訓吓,去吓餵奶,都好忙ga^^
放心啦,醫院啲姑娘同阿姐個個都好好人,同好細心ga...
係呀,如果你有儲臍帶血,記得落手術室之前比定姑娘喎...

面巾, 盒裝紙巾,沖涼液,toothtooth刷都唔洗帶,會有一套比你。

產科門診證 ,孕婦身份證及丈夫身份證副本

拖鞋

一對

睡衣

一套

產婦衛生巾 -- 非黏貼型' (入院時及剛生完時用, 因入院時若就生得, 就連內衣褲都不可穿)

產婦衛生巾-- “黏貼型”(生完配合網褲用)

1-2

胸圍

網衭

3-6

洗面奶, 面霜

紗巾數條(事先要洗軟 / 餵奶墊住用)

數條

嬰兒出院時衣服

一套

x氏有頭髮干洗劑賣

一包

一罐BB奶粉(至於bb奶粉,要睇你食邊隻。大部份市場上有的他們都有。日本奶粉他們只有雪印)

一罐

收腹帶

一條

乳墊

bb棉花, 及濕紙巾

no

產婦衛生巾我用咗兩包,都只係黏貼型
紗巾,凡士林,bb棉花, 及濕紙巾都唔洗(其實d姑娘會幫你照顧bb,根本唔洗自己換片)
簡單d講,bb野只需要出院套衫。
自己的,就當去幾日旅行時你會帶d嘜囉。反而我建議大家帶隻保溫杯,方便好多。
腹帶
養和有得配的(當然要收錢的) 姑娘會幫你配個適合你size的收腹帶
我覺得好方便
至少一定唔會買錯呀

首頁

尾頁

跳至