親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

同小朋友去日本,參加旅行團定係自由行好啲?

如題

水晶宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 同小朋友去日本,參加旅行團定係自由行好

Yes, I also want to know since my son is only 4 years old. Thanks!

別墅

暑假我都想帶女女(6歲)去日本,但她想去Disney Land或DisneySea,咁應該跟團好or自由行方便呢?

大宅

如果我係以上3位媽咪,我就會決定自由行囉. 因為始終時間可以自己安排,唔需要比人吹著囉. 有小朋友應該好清楚好似食野咁,就已經唔可以吹啦. 去玩又唔需要比人話成日遲囉. :evil: 所以我都係覺得自由行比較好 :mrgreen:

大宅

I agreed with smallping la...

洋房

smallping 寫道:
如果我係以上3位媽咪,我就會決定自由行囉. 因為始終時間可以自己安排,唔需要比人吹著囉. 有小朋友應該好清楚好似食野咁,就已經唔可以吹啦. 去玩又唔需要比人話成日遲囉. :evil: 所以我都係覺得自由行比較好 :mrgreen:

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我上次帶3.5 yrs old 的囡囡去日本七天, 都係自由行. 感覺幾好, 交通方便, 時間可自由控制 :lol: :lol:

大宅

我都讚成自由行,時間可以自己安排和彈性處理.
你去日本那處?若只是本洲,交通尚算方便,不過去遠小少都不是問題.
我上次帶2.5歲囡囡去日本玩了十五天,由大阪去到東京,都不是問題,雖然辛苦些,但真是好玩和不受旅行團限制.

大宅

Hi, I am thinking of going to Tokyo, with my parents, is Tokyo suitable for old people, they don't like to eat raw food, and they could not take very oily food, any food suggested?

珍珠宮

我啱啱同囝囝去完東京, 都係自由行, 佢22個月大, 都好好喎, 始終去日本又唔係難, 同埋自己去, d 時間好就好多, 唔使咁多限制.

侯爵府

2019新春慶豚圓 認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 同小朋友去日本,參加旅行團定係自由行好啲?

唔識日文, 可以自由行去日本嗎

男爵府

Michelmcy
唔識日文, 都可以自由行去日本...我舊年都帶了九個月大的囡囡去日本,一d問題都無,佢都唔知幾開心...今年我地又去了...
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

大宅

Re: 同小朋友去日本,參加旅行團定係自由行好啲?

唔識日文都冇問題架,因為佢地而家已經好好啦,係山手線的車廂內個電子版有漢字架,而且會show到比你睇重有幾耐先到囉. 另外係站台大部份都有中文架,唔驚唔識路啦.

男爵府

我又係唔識日文,但係都諗住下個月自由行去,我有個未夠一歲小朋友一齊去,請問大家有無我咁樣情況,我未去過日本架,有無人可以分享下?

其實我最怕係搭錯車 到時就唔知點?

大宅

我個人認為自由行好d, 自己鍾意去邊都得, 又靈活, 我去o左8/9次都係自己去的

不過自由行要做好多功夫, 編行程, 搵酒店, 安排交通路線, 搵食, 樣樣都要自己安排, 清清楚楚, 因為有小朋友, 去到先周圍搵就唔好, 分分鐘同隻佬鬧交, 影響旅遊樂趣

如果怕麻煩, 就跟團啦

大宅

ss2003 寫道:
我個人認為自由行好d, 自己鍾意去邊都得, 又靈活, 我去o左8/9次都係自己去的

不過自由行要做好多功夫, 編行程, 搵酒店, 安排交通路線, 搵食, 樣樣都要自己安排, 清清楚楚, 因為有小朋友, 去到先周圍搵就唔好, 分分鐘同隻佬鬧交, 影響旅遊樂趣

如果怕麻煩, 就跟團啦

樣樣都要自己安排, 清清楚楚, 因為有小朋友, 去到先周圍搵就唔好, 分分鐘同隻佬鬧交, 影響旅遊樂趣

好同意你所講呀! 尤其是我隻佬有時有燥狂症

大宅

2019新春慶豚圓

我都係覺得帶住小朋友去最好自由行, 因為跟團d食物又未必啱小朋友,朝朝morning call妳,又係煩,妳起到身就話,小朋友又哭又叫都唔起,又煩,令你幾無趣. :-(

我剛4月中帶住6歲及3歲自由行,感覺幾好,最緊要plan好行程,我老公話7月中再去東京

大宅

我都贊成自由行呀!
因為你睇團會發覺好多野都未必好岩小朋友玩,
同埋俾人限時限候...
自己去..真係時間唔ok既..改行程都仲得嘛!

我今年都會自由行丫∼∼∼

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

stonesky 寫道:
我都讚成自由行,時間可以自己安排和彈性處理.
你去日本那處?若只是本洲,交通尚算方便,不過去遠小少都不是問題.
我上次帶2.5歲囡囡去日本玩了十五天,由大阪去到東京,都不是問題,雖然辛苦些,但真是好玩和不受旅行團限制.

stonesky

Can you share how to transfer to & from osa & tokyo? By domestic flight or 子弹火車?

首頁

尾頁

跳至