懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

懷孕期過重

我去產檢話我重得太快, 廿四週重咗成廿磅........腳又有少少腫! 但我平日唔係食好多嘢, 同我未有時差唔多, 只係多咗少少!

大宅

Re: 懷孕期過重

咁你平時又吃甚麼食物, 是不是跌入食物陷阱. 如喝了高脂牛奶, 吃得太鹽, 太甜, 都會有影响. 因為我之前都喺吃得不多的人. 一天3餐正常(大半碗反, 菜, 肉份量不多), 早點和下午茶都是吃水果和喝奶, 間中偷吃餅干. 5個月時返去健康院檢查時, 啲姑娘都話我重. 重叫我少吃甜份高食物. 我唯有飲奶茶, 好克立時少甜或唔落糖. 現在又好似重得慢咗啲. 唔知有冇關喺. 另一原因就是荷爾蒙關喺. 另一個原因可能馱女或馱仔關喺. 另一個就藥物影響. 因為我有個朋友, 她在馱bb前二個月, 因有急性腎炎入咗醫院, 我們都勸她等半年至一年才要bb, 唔知喺佢唔等得定話老公唔等得. 二個月後有咗bb. 她之前我會用鋼條來形容她. 當她有咗之後變咗以前3倍. 她連吃孕婦食物都有醫生, 營養師有跟進. 她都發到成個朱頭. 所以好多嘢都估唔到.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

洋房

你都好過我啦,我現在35周幾,未有B前133,現在190~~ 每次見醫生,個醫生第一句就系~嘩~

複式洋房

Langi :
我相信同你一樣 , 現在 24 weeks 已經重咗 25 Lbs ,
今日磅已經 160 Lbs ,
醫生又係炸型 , 話我肥得咁緊要 , 到咗差不多生時間
真係好大機會有 200 Lbs , 現在媽媽奶我都不敢飲
我都好驚呀!!
:-( :-( :-(

大宅

我個醫生吩咐:
1.千萬不可飲果汁,其他飲品要走甜或極少甜,但最好都係飲水
2.少食澱粉質類食品,如飯,麵,餅乾;多食蛋白質,我日日都食烚蛋白兩隻.
3.只飲低脂或脫脂奶
4.少salt

洋房

JaniceCheung:
嘩,我就系飲媽媽奶先肥成咁,我娘親現在只準我早餐食二快麥方包+燕窩,午餐西蘭花+番茄+豆腐,晚餐就正常想食咩都得但份量唔可以多,好可憐呀
:-( :-(

大宅

我第一胎都重咗成70lb, 但係醫生無話過我呀, 一切正常都得啦.

男爵府

嘩.......原來我都唔係好勁姐!
我之前都係飲低脂鮮奶, 而加轉咗飲脫脂, 不過我覺得好似飲凍水咁........

我生大仔個時都重咗六十磅..... 不過細仔就好正常廿零三十磅啦! 呢個就................無法估計!!

大宅

我而家19周幾,未有BB前118,現在146

大宅

大look.............我25week了, 都係重o左12lbs, 醫生話ok, 但個個話我廋

大宅

唔驚啦, 我生大仔時都重左六十幾磅, 最緊要醫生話 ok 咪得 lor ...
我要學習做會笑的媽媽

男爵府

男爵府

男爵府

男爵府

男爵府

男爵府