嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

bb應該幾大至出牙仔?

我個女依家三個半月大, 成日食手指, 又成日噴泡 (成隻大閘蟹 ) , 今日揍佢個姨姨話見佢上咢有少少白色, 好似"吽"牙仔咁, 吓, 咁快? 係真唔係呀? ?-( 我應唔應買個牙膠佢咬呢 ?
BABY FACE          HONEY BABY

男爵府

Re: bb應該幾大至出牙仔?

Yes, it's about time. You may give her 牙膠. I gave my bb 牙膠 when she was about 4 months. She had her first 2 teeth on the bottom when she was 6 months.

大宅

2018復活節勳章 醒目開學勳章

fslwkl 寫道:
我個女依家三個半月大, 成日食手指, 又成日噴泡 (成隻大閘蟹 ) , 今日揍佢個姨姨話見佢上咢有少少白色, 好似"吽"牙仔咁, 吓, 咁快? 係真唔係呀? ?-( 我應唔應買個牙膠佢咬呢 ?

我個囝又係咁, 但我問過d friend, 佢地話出牙仔應該係下面果兩隻出先, 你見到果點白色, 可能係佢牙肉薄咋, 唔係牛牙....我幾失望呀~~~

大宅

應該下面出先播.....都要大約六個月多.......先出牙仔
fslwkl 寫道:

大宅

複式洋房

same things happens to my son.
He is now 4 months old and he loves to bite things. Whatever he can grab, he will put it straight into his mouth.

I am now giving him some teething gum for him to bite and he luuuuvs it.

好瘋狂甘咬.....

大宅

大宅

大宅

fslwkl:

正確來說,每個小朋友出牙有快有慢,我都見過有三個月就出第一隻牙的小朋友,出牙時,牙肉會痛,有時咬牙膠可以有助舒緩,市面有一些可以雪的牙膠,對牙肉腫的小朋友更好,因為冰涼一點,牙肉舒服一點。

何時出牙不是最重要,關鍵是:要懂得幫小b保護牙齒,每日睡前要用紗布點一些開水按摩牙肉,若出了兩至三隻牙仔就可以開始用膠牙刷(狼牙棒狀)刷牙,這樣可以幫助小朋友建立刷牙的觀念。我現在用Pigeon的牙刷套裝,一套三隻,當你可以試試。

別墅

我bb都係3.5個月出牙.而家出緊第2隻.都開始肯咬下牙膠.我買combi俾佢咬.因可以steam.

男爵府

好媽媽勳章

出牙仔有咩徵狀架???
我baby而家3個半月, 今日D便便突然有小小好似蛋花咁, 有個BK媽咪話可能出牙仔, 唔知除左呢樣之外仲有咩徵狀呢??

首頁

尾頁

跳至