跳至

首頁

尾頁

大宅

謙謙濕疹今日終於好返好多喇~~~

都唔知點好呀, 見到佢周身痕, 好辛苦咁, 好難先訓得著...我都唔知係天氣問題, 定係我比粥加薯蓉, 紅蘿蔔蓉(heinz baby food)有問題, 定係佢玩學行車, 手腳磨擦到紅晒....好煩呀~~~我已經唔知比咩佢食先岩架喇~ 點好呀~~~ :-( :-( :-(

大宅

Re: 謙謙濕疹發作, 好痕呀~~~~

.

子爵府

愛麗絲,
你試下回想謙謙覺得好痕之前食過d乜野,
著過d 乜野衫,甚至乎去過邊度玩,
睇下搵唔搵到原因,而你每次俾新食品謙謙食,
有無連試三日?因為咁樣可以試到佢地有無敏感,
又可以確定d,如果你俾佢地日日唔同食物,
好難發現佢地俾邊種食物有敏感架。

如果謙謙真係濕疹,咁你一定唔好俾貝殼類/魚鱗魚/牛肉,
花生/味精成份既野佢食,尼d 食物對皮膚有一定影响,
其實就係更換bb 床舖,睇下會唔會係有塵蟎令佢敏感。

真係好嚴重就一定要睇醫生。希望謙謙快d 好番喇

大宅

大宅

愛麗絲,
之前我阿b都係咁,成塊面紅晒,訓都訓唔到,心痛c!
跟住就同佢一日搽一次藥膏,其餘時間就搽密d cream,好快就無事!佢係對天氣&口水敏感。

大宅

愛麗絲,
之前我阿b都係咁,成塊面紅晒,訓都訓唔到,心痛c!
跟住就同佢一日搽一次藥膏,其餘時間就搽密d cream,好快就無事!佢係對天氣&口水敏感。

大宅

.

子爵府

一來天氣會令d 濕疹返o返黎..二來可能係食物敏感..你試下唔俾薯蓉, 紅蘿蔔蓉佢食..睇下會唔會好!!!!!!
慢慢啦..逐樣逐樣試..先check 下係唔係食物問題..然後check 下係唔係學行車問題!!! take it easy
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

大宅

我有keep住同佢搽QV cream, 嚴重的地方就搽醫生比的藥膏, 今朝起身到下午又退左紅, 不過都係有好多撻地方乾皮...我諗應該唔關學行車事, 因為今日佢都有玩, 放工返來都無好紅, 可能係食左兩日粥仔加左baby food薯蓉,紅蘿蔔蓉問題或者天氣...而家我諗住煮瘦肉粥比佢試, 唔加baby food喇! 同埋轉返愛麗他bath oil同佢沖涼, 唔用chicco住...
多謝各位的幫助呀!

別墅

寶寶金水..真係幾好架..不妨試下

大宅

我都有買寶寶金水...不過係唔係佢出熱痱用呀...我都未用過啊!
hellohelloalice 寫道:
寶寶金水..真係幾好架..不妨試下

大宅

謙謙濕疹今日終於好返好多喇~~~多謝各位! 我諗佢係食左baby food的紅蘿蔔蓉所以咁...而家煲瘦肉粥又無事了..同埋用返bath oil, 同埋搽住QV cream...而家皮膚正常左, 無好多紅色一撻撻...不過都有d乾皮囉!

首頁

尾頁

跳至