跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

Re: 殷殷都發燒!

擔心c 啦!咁e生有冇話要點照顧bb呀!殷媽你都要小心身體,只要好好照顧殷殷,bb會好快好返,加油

翡翠宮

好媽媽勳章

腸胃炎咪肚痾囉..... :-( :-( .. 慘 ~ 慘 ~~
俾多 d 水 bb飲, 唔好俾佢缺水呀......

子爵府

唔洗咁擔心既,殷殷好叻女,好快會無事既
只要俾多d 水份佢補充番,幫佢降溫唔好有高燒,
好番無事架喇。

不過你要諗下點解佢有腸胃炎喎,
手仔摸左唔乾淨既地方之後放入口?
定係粥仔有問題?餵奶既水未煲滾?
以防再次食錯野,令病情嚴重左。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

殷殷唔鐘意近d個醫生d藥水(諗住快d見醫生同貪近,冇去平時去開果個,去樓下少d人睇果個),嘔番晒出黎,d藥唔好味,搞到佢唔鐘意食藥,仲唔願意飲水,果汁都唔要,好似驚我偏佢。我衰左 等陣唯有帶BB去番平時睇開果個再睇一次。e+只願意食媽媽奶。

平時都好小心,可能呢幾日開始食腳仔,又或者昨天行街時在萬O比佢一手搶左個 牌仔,冇即時清潔,以後會更加小心 :-(

子爵府

會唔會係個醫生靠估呀?殷殷有肚疴?
一日有無4次以上呀?如果無,唔算肚疴架喎。

翡翠宮

好媽媽勳章

係呀 ~ 係呀 ~~
泡菜兩次腸胃炎, 醫生話 要有5次添呀.... 唔係都唔算喎....
而且, 腸胃炎O既話, 係要俾佢痾清 d 菌, 食藥都係俾佢舒服 d 咋喎.... 如果無痾血 同 "散" 就無 問題....
泡菜日日又摸 lift 掣, 係巴士又係周圍摸, 無時停, 所以一返屋企, 就第一件事洗手, 不過未返到屋企前, 佢摔眼、食手, 真係無得避........

珍珠宮

多謝大家關心 ,殷殷睇左第2個醫生,食左退燒藥,d燒退左d,99.8F,e+先安樂d。個醫生話可能d菌入腸,但唔洗止痾,只要食d藥帶d菌出黎就好。

昨晚殷殷要抱住

禁止訪問

睛靈勳章

禁止訪問

睛靈勳章

子爵府

蘋果媽,
攪乜出晒亂碼呀? ?-( ?-( ?-(

殷殷媽咪,
黎緊尼幾日天氣唔好呀,小心唔好凍到殷殷肚仔。
疴清d 箘,補充水份,好多無事架啦。

珍珠宮

Re: 殷殷都發燒!(點解又高燒!)

點解又高燒!, 103F耳探 :-(

昨天明明話比個c6聽bb發燒, 但佢話眼

男爵府

殷殷媽,

103F屬高燒,快d帶殷殷睇e生啦!!!

殷殷,

叻叻呀,快d打抵病菌! Joann ee支持你

別墅

殷殷好啲未呀?ee好擔心呀!如果太高燒去急証會好啲嗎?ee當然唔想殷殷要去急証la! :cry:

別墅

[quote]
peaceaa1122 寫道:
點解又高燒!, 103F耳探 :-(

昨天明明話比個c6聽bb發燒, 但佢話眼

子爵府

peaceaa1122,
你個耳探既說明書有無講佢標準溫度係幾多呀?
因耳探其實唔係咁準確架,有無用肛探check多次?
而且就算真係玫瑰疹,個個b 體質唔同,
真係有機會高燒架,如果退燒藥+微暖水抺身都降唔到溫,
就帶殷殷睇多次醫生,以防因高燒引起併發症。

珍珠宮

del.

珍珠宮

昨晚半夜嚇C,探到103.8F ,再探103.3F。d藥過左就燒番,即刻食,好彩低番,如果唔係就飛左去急症。今朝又係咁,但低d 102F。希望快d退燒!

不過痾到飛起,剛剛拿片的poopoo去驗,再e生比消炎(有抗生素)止痾 :-( 。

殷殷好唔舒服,玩具同唱歌仔都唔要,連媽媽奶都唔係好安慰到佢,仲要食咁多支藥水,我真係見到都想喊:-( 。

多謝LongYin提醒,因支百靈耳探昨天新買,即刻睇左說明書。之前omron勁唔準,殷殷又痾到petpet紅晒,所以只用耳探。

大宅

朗朗都燒咗4日,昨天開始出疹,今天全身都係,但就退燒了。

大宅

咁殷殷訓得好唔好呀?
比多 d 水佢飲呀..

見到自己o既 bb 咁樣, 真係好想 :-( :-( :-(
自己病好過

子爵府

peaceaa1122,
如果殷殷痾到petpet 紅晒,咁你盡量唔好用消毒紙巾同佢抺,
唔好"炎"麻煩,要用脫脂綿濕暖水清潔,
之後一定要搽凡士林,咁樣就無咁易刺激到佢petpet 痛,
盡量令殷殷唔好有其他唔舒服。 :cry: :cry:

首頁
12345...7

尾頁

跳至