跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 殷殷都發燒!(點解又高燒!)

骨"橙橙",仲有時聽埋唔知咩水話:"食人奶都唔肥ge...食奶粉la"....仲大壓力.....
係呀!連我媽咪都咁講

殷殷剛剛又肚痾,喊晒,pet pet痛。但d燒好似暫時食左藥退左,怕只係肚痾有排等,諗住聽朝去睇e生。

你地知唔知肚痾缺水有乜症狀?
六筒媽 寫道:
殷殷點呀?

仲有無肚痾同發燒呀!

鄰居殷殷要快d好返.....

殷殷媽自己都要保重,我好明白你ge心情,前排六筒豬有呼吸合胞病毒,佢唔舒服又瘦左好多,我地六筒豬同殷殷都係細碼人奶b,見到佢地越病越瘦,真係心都痛埋,本來已經無咩肉.....宜家仲骨"橙橙",仲有時聽埋唔知咩水話:"食人奶都唔肥ge...食奶粉la"....仲大壓力.....

不過我亦慶幸佢地係食媽媽牌,病時最大comfort就係啜啜啜.....就係啜奶奶個刻,佢地先無咁辛苦....

"見到bb病,寧願自己病"一定係你宜家ge心情...不過你一定要保重,先可以好好咁照顧殷殷呀!

加油

子爵府

peaceaa1122,

缺水有乜症狀就真係唔多清楚,但殷殷一日痾八次,
就有機會缺水,診所應該有d 電解質粉買,
用黎沖水俾bb 飲,補充水份架,
你帶殷殷去睇醫生時問下需唔需要買丫。

(copy 自其他有關腸胃炎網頁)若出現下列情況,必須看醫生:
1)患者是一歲以下的嬰兒
2)腹痛十分嚴重
3)糞便呈黑色、有血、像洗米水或罐裝豌豆湯的模樣
4)因嘔吐太多而根本未能在體內保留足夠的水份
5)糞便的份量比平日多五至六倍
6)溫和的腹瀉但維持了超過四天
7)多人一起有病徵,可能是傳染病,更需找醫生治理

別墅

LongYin 寫道:

缺水有乜症狀就真係唔多清楚,但殷殷一日痾八次,
就有機會缺水,診所應該有d 電解質粉買,
用黎沖水俾bb 飲,補充水份架,
你帶殷殷去睇醫生時問下需唔需要買丫。

系呀飲電解質嘅野可以補充水份,
我大囡果時歲幾都試過一次肚痾得好利害,
痾到個patpat紅哂好似馬騮patpat咁,
當時又唔系好肯食野同飲水,
e生就叫我比d寶礦力佢飲甜甜地易入口,
唔知咁細個可唔可以飲,
我又聽人講過肚痾飲豆奶會好d,
希望殷殷快d冇事好番哂啦,
到時飲多d媽媽奶肥番d。

子爵府

殷殷點呀?好番晒未呀?

禁止訪問

睛靈勳章

別墅

殷殷依家點呀?擔心! :cry:

洋房

點解咁耐冇回應既,殷殷究竟好返未呀? [quote]
peaceaa1122 寫道:
骨"橙橙",仲有時聽埋唔知咩水話:"食人奶都唔肥ge...食奶粉la"....仲大壓力.....
係呀!連我媽咪都咁講

殷殷剛剛又肚痾,喊晒,pet pet痛。但d燒好似暫時食左藥退左,怕只係肚痾有排等,諗住聽朝去睇e生。

你地知唔知肚痾缺水有乜症狀?

複式洋房

祝殷殷早日康復!

翡翠宮

好媽媽勳章

翡翠宮

好媽媽勳章

翡翠宮

好媽媽勳章

殷殷好番未呀 ??
幾日唔見你o既 ?????

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

(殷殷從醫院回來了)

殷殷從醫院回來了
從18日零晨見殷殷開始’ 牛豆’ 同痾到petpet爛,嚇到我喊 :-( ,即刻帶BB去急症,去到等等下又燒番仲去到40C,入院留醫左5日,要種豆吊水及用藥,入行刑房種豆及抽血時,唔比我入埋去,在房門口聽到殷殷喊聲時,果十幾分鐘終於明白心如刀割同鑊上螞蟻係乜野感覺 :-( 。吊左三日幾水,見佢果幾日冇胃口,媽媽奶都冇乜興趣,又冇心機,好心痛 :-( 。

到昨晚才可回家,因要全天候照顧囡囡,只在婆婆到e院時回家洗澡,所以都冇時間上黎話你地知。依家殷殷好得7788,要繼續用藥及復診。不過瘦左好多(佢已經輕架啦),好心痛,回來幫囡囡沖涼時見到終於又忍唔住喊 :-( 。

講開真係要叫各位小心d私家醫生,唔好信晒佢地,第一個私家醫生開止痾藥,醫院話其實肚痾要痾清d菌先好,如果唔係菌入血bb好危險,好彩殷殷冇食。第二個私家醫生話食腸胃藥,問佢bb痾得咁勁,洗唔洗入院,佢話唔洗,之後再問多一次,都話唔洗。好彩入院,因bb已經缺水,如果唔係,害死個囡。

需然我冇覺好

男爵府

Re: 殷殷都發燒!(殷殷從醫院回來了)

BB有病,媽咪真係肉赤到爆 :-( :-(

殷殷同小芊病後都瘦左好多,希望佢兩個都快d好返la

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

Re: (殷殷從醫院回來了)

我見到你描寫 o既殷殷, 我都眼泛淚光,唔好話你係殷媽.. :-( :-( :-(

現在殷殷好返好多就好, 呢幾日似暖還寒咁, 你同殷殷都要保重

多謝分享.. touchwood, bb 有咩事都係入政府醫院穩陣 d :idea:

複式洋房

你都要好好保重身体呀!

Take care!!!!!!

翡翠宮

好媽媽勳章

殷殷無事就好哪 ~~
你自己都小心身體呀... 我好明白點心痛, 我係門口等種豆, 聽到喊聲, 都忍唔住眼濕濕, 見 bb出o黎成面紅哂成面眼淚.... 真係好赤....
依家至緊要係 bb 無事, 好快可以谷番肥佢o既......

子爵府

幾日無見你上黎,我地個個都好担心呀,
好彩你終於上黎話俾我地知殷殷好得七七八八,
睇到你講入院既情況,個心都up 埋 :-( :-( ,
你同殷殷都要休息多d 呀,希望殷殷快d 好番晒,
唔駛你咁憂心喇。

係呢,醫生最後係話殷殷乜事肚痾得咁厲害呀?
痾到缺水都幾嚴重下。 :cry: :cry: :cry: :cry:

別墅

殷殷依家冇事就好la,擔心c殷媽你呀,你要好好休息,食多啲有營養的食物,殷殷好須要媽媽奶去補充體力,唔洗擔心bb會快肥番,請保重身體。

子爵府

殷殷無事就好啦..心痛c 媽咪 :-(
之前世然入院種豆..雖然我唔係樹..但放工去醫院見到佢粒豆..個心up 到爆..隔離床d 人話係wc 都聽到世然喊!!! 希望殷殷快d 好返..以後健健康康
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

首頁
23456...7

尾頁

跳至