跳至

首頁

尾頁

大宅

唔肯食粥仔,點好?

女女已經6個月大了,但唔肯食粥仔,點好?

侯爵府

Re: 唔肯食粥仔,點好?

我未俾我個女試, 但你個女點唔肯食? sa手擰頭? 推開? 咁糊仔食唔食?

大宅

cherryieong
睇到你話童童都係咁,我都安心d咋,因為瑤瑤都係咁呀.我餵佢食,佢好似好難先至吞到,仲食到作嘔咁,我以為係我整得太杰啦.第二日,我已經整稀d架,點知一食,又係咁呀,我覺得佢鍾意食架,但又係又似好難先吞到,今次仲真係嘔添呀!!佢見想再餵仲喊呀~~~我緊係即時停啦,第二日仲唔敢叫工人再整添呀.
我呀妹話可能未係時候食粥仔喎,唔好再餵住,嚇親佢仲弊,以後驚左食野呀 :-( :-(
係呢,童童係咩情況呀????

侯爵府

pamila,

我諗住呢個sunday就俾佢try第一次啦....

大宅

大宅

minimon

思行食糊仔食得好唔好呀???
咁祝你餵粥仔成功啦

侯爵府

pamila,

我果日返健康院 (btw, 你有無睇到我

大宅

minimon
我又真係冇睇番果個topic添~~~
吓,原來你一直都攪錯左.瑤瑤都係食奶前食糊仔,之後再補奶.不過佢食糊仔都唔係食好多咋.

侯爵府

pamila,

不過我個女都係食好小咋, 唔係佢唔肯食既, 而係我無日日幫佢加份量囉. 今晚要試下加多d先.

喂, 咁如果俾佢食粥仔, 係咩時候呀? 又係餐與餐呀? 因為我想等我放工返屋企親自餵佢 (起碼頭幾次係我開頭instead of我工人) 咁如果我7點鬆餵左佢, 咁平時呢個時候果餐奶, 應該隔幾耐先食, 同埋減幾多份量呀? [quote]
pamila 寫道:
minimon
我又真係冇睇番果個topic添~~~

大宅

minimon
好似餵糊仔咁得架,不過我就唔係餐與餐之間囉,因為我覺得餐與餐之間,佢根本都未好餓,佢一定唔會食架.所以我o係正常奶果餐比佢食再補奶囉.
咁你要睇下佢食得多唔多喇,如果多到會飽,就唔駛補奶啦.因為瑤瑤實在食得太小,所以我即刻補奶,比平時小2oz咋.
唉~~我都好似你咁諗,緊係想自己餵番啦,但我計過數,如果等我放工返到屋企先餵,要7點幾8點先食,食完補奶,通常瑤瑤10前都瞓,咁我會餵少一餐奶架.所以之前個星期六,日,我o係早上10點比佢食粥仔(佢都係呢個時間食糊仔架),不過我而家唔餵住,遲d可能都係就番我放工先餵.

大宅

minimon & pamlia,

其實童童之前都好鍾意食糊, 但食食下可能覺得厭, 就唔育再食。跟住我就俾粥仔佢食啦。第一次我俾carrot粥, 佢都肯食, 會自己吞, 食左2-3 tablespoon。第二日就唔肯再食, 合上咀, 唔育張口。第3日我以為佢唔喜歡carrot, 就俾魚粥佢, 佢都係食得一般, 食左半碗。第4日再俾魚粥又唔肯食, 緊閉住咀囉。我見佢唔肯食, 就唔敢迫佢, 咪開奶俾佢囉。咁佢又好快峂食曬喇。昨天奶奶話佢都唔想食, 就唔煲粥住, 過一排先再俾。
so我懷疑佢覺得食粥食得太耐先飽, 食奶又快飽, 所以唔肯食粥。
瑤現的情況唔同, 佢應該係無ready食固體。因為你提到佢想食, 但一食就想反胃, 係可能佢唔識控制throat的肌肉。
minimon呀, 我之前個一星期放假, 所以我自己餵阿女。我會在2:00p.m.個餐俾佢食。唔夠先補奶。

大宅

cherryieong
我都係咁諗
CHERRYIEONG 寫道:
minimon & pamlia,

瑤現的情況唔同, 佢應該係無ready食固體。因為你提到佢想食, 但一食就想反胃, 係可能佢唔識控制throat的肌肉。

但佢食糊仔又完全冇問題喎 ?-( ,我都唔知點解,等我星期六問下姑娘先.
係呢,你咪話星期六同童童返健康院o既,幾多lbs呀佢?瑤瑤打針好叻,冇喊冇叫呀

侯爵府

pamila,

我就係諗, 果頭食完粥仔再飲奶, 佢會唔會反胃or嘔架?! :tongue:

你個女食成7安奶, 我個女仲係5安咋陰公... 同埋你個女早

複式洋房

我仔仔六個月時開始吃粥仔,都係唔想食,只好不斷試下,好多時都要食返糊仔,慢慢才有好轉。

大宅

pamila,

童童而家食6安半奶, 但好肥呀。我星期六剛剛去左健康院, 童童而定有20.2磅。姑娘話唔在乎佢食幾多, 佢吸收幾多至係真。
但係我想俾佢轉2號奶粉同食下粥仔, 等佢唔好太肥。
童童今次好naughty, 打針喊得好大聲, 但上兩次都ok架...
不過佢可能肥, d人覺得佢好得意 , 所以好多人都撩佢玩。行街好多人都會過黎撩佢玩, 搞到我都有少少唔好意思。

大宅

June05_Mami
你試左幾耐先至完全轉食粥仔呀?仲有你隔幾耐會再試?

大宅

minimon
所以就真係好視乎佢地食左幾多粥,但瑤瑤食得果4-5啖,我覺得好似冇食咁,咪即補囉.
其實瑤瑤而家攪攪下都食唔到7oz喇,通常都係4-5oz就同你玩推手.last milk就勉強可以6-7oz啦.

大宅

我奶奶話阿女唔肯食粥,係因為我唔肯俾佢加鹽,淡茂茂, 所以阿女肯食至奇! 激死我喇!!!!

大宅

cherryieong
唔好加呀,千奇唔好加呀.其實我老公都係咁講,佢話咁難食,係人都唔食啦~~~

大宅

PAMILA,

你放心啦!我梗係唔加啦!我仲講到明寧可唔食粥. 都唔會加鹽架喇!!
佢成日話以前都係咁啦,駛唔駛咁講究呀!
唉!!唔知就話O者,明知對BB的KIDNEY唔好, 我點都唔會加!但係我好驚我返左工, 就「無王管」呀!

首頁

尾頁

跳至