跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 唔肯食粥仔,點好?

cherryieong
我都係呀,雖然我同工人講左關於iiryss一切都要跟我order去做,但有時我都知佢好難做,因為奶奶係咁叫佢做同我唔同o既野.但我一於企硬架~~~初時我奶奶都多多聲氣,又係話我唔跟佢去做,我有次忍冇可忍,叫老公同佢阿媽講,關於iiryss一切以後唔駛佢操心,自果次之後,奶奶咩都唔同我講,就算iiryss日頭有咩唔舒服,佢見到我都唔同我講,要等到見到我老公先同我老公講

大宅

我奶奶都係咁講, 不過佢加左salt之後,力行仔始終都係唔食,而家繼續食糊仔.

CHERRYIEONG 寫道:
PAMILA,

你放心啦!我梗係唔加啦!我仲講到明寧可唔食粥. 都唔會加鹽架喇!!
佢成日話以前都係咁啦,駛唔駛咁講究呀!
唉!!唔知就話O者,明知對BB的KIDNEY唔好, 我點都唔會加!但係我好驚我返左工, 就「無王管」呀!

別墅

如果只係比白粥bb食, 因為無味bb真係無興趣食. 落salt 更加唔得…

我有建議你地可以試下:

先整一個湯底再由來煲粥, 第一次可以試下瘦肉湯(但一定要選好瘦的瘦肉), 先將瘦肉用熱水出水, 放瘦肉煲一小時左右, 再放米落瘦肉湯內煲成粥即成, 記注不要放salt…試左ok 的話可以再加其他食物, 如: carrot, tomato, pumpkin, 栗米, vegetables…

pamila 寫道:
cherryieong
唔好加呀,千奇唔好加呀.其實我老公都係咁講,佢話咁難食,係人都唔食啦~~~

大宅

大宅

首頁

尾頁

跳至