跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Re: 女女唔肯食粥仔,點好?

有冇試過加魚?我個b咩都鍾意食,佢最鍾意食倉魚同蕃茄,
colourful 可以吸引bb, 試下一路食一路氹,或者你一啖佢一啖,同佢講好好味喎,我最初都係咁

大宅

cherryieong,
你試下個粥'結'D,我個仔之前希得制一D都吾食,結到死就好鬼鍾意食,因為可以妹妹下,有口感,! 整舊瘦肉整下個粥底,又吾好清清淡淡D味,起碼童童鍾意食奶,吾好擔心!最初都要兩個WEEK識應

複式洋房

D粥仔係要杰D架....我平時就煲:
1)豬剪(最好用手指剪)...D肉味好過瘦肉
2)鮮鴨腎(之前果晚洗左用鹽Yip,第二日記得洗乾淨)
3)排骨(唔好用咁細粒,大舊D,以防D骨碎左落粥仔度)
4)波菜(用搞伴機搞碎)
5)蕃茄(真係唔好時時食,比較濕熱同會面黄)
6)甘荀(搞碎又得,切粒煲D味又得)
7)菜心(都係用搞伴機搞碎)
8)鯇魚(我之前果晚蒸定同起肉)

我係用Thermos最細Size既真空煲,返エ前煲1/2個鐘至放落去,到下午亞媽提早15-30分鐘攞番出黎煲下添就OK!又唔駛睇火,又唔駛用電.......

大宅

BERRYTOTO 寫道:
cherryieong,
你試下個粥'結'D,我個仔之前希得制一D都吾食,結到死就好鬼鍾意食,因為可以妹妹下,有口感,! 整舊瘦肉整下個粥底,又吾好清清淡淡D味,起碼童童鍾意食奶,吾好擔心!最初都要兩個WEEK識應

我都係用瘦肉煲左粥底先(煲半個鐘到), 然後再落米同南瓜一齊去煲! 我自己都試過, d粥好好味.

Hello! 我叫 Vinci, 係囝囝, 我係05年10月2號出世!你地快d去睇下我個blog!

大宅

多謝曬你地呀!你地好多計呀!!
我奶奶話阿女唔食佢d粥, 浪費佢d心機, 話唔煲住喇喎, 食奶就算...
我星期六、日放假,我會自己試下煲的了!
p.s> 我想問用salt落鴨腎個度, 會唔會對bb的腎臟唔好呢?

複式洋房

唔係!你要洗番乾淨架!D鹽係用黎去左枕味之麻!!記得係用新鮮鴨腎,唔好用D Yip左果D乾鴨腎呀!!

同埋你女女之前食邊隻米糊呀,有D係甜甜地架! 你煲果D無味既瘦肉粥梗係唔食啦!咁你不如試下煲甘荀粥啦,有小小甜甜地.......你將D甘荀切粒丫!
該用戶已被刪除

別墅

好媽媽勳章

我同事話去大昌或吉豬超巿買急凍既 "鴨心" 煲粥
佢話好好味.
不過我未見過, 有冇人試過??

首頁

尾頁

跳至