跳至

首頁

尾頁

洋房

睛靈勳章

初生bb未夠鐘就喊要飲奶,餵or不餵?姊妹們快給意見!

BB十日大,飲奶不定時,明明10時才夠鐘,9:15就喊到虛脫耍奶奶,都唔知餵or不餵好?

大宅

Re: 初生bb未夠鐘就喊要飲奶,餵or不餵?姊妹們快給意見!

mokyukling:

初生bb cry 有好多情況可能佢食唔夠、可能要人抱、可能大大或者小小令佢唔舒服,避免bb食"濟"你就要留意你再俾佢食奶ga時候,佢又無推開你支奶la。所以bb cry 都未必一定係佢食唔夠。通常初生b大約2-3個鐘就要食一次奶,有d阿b就3-4個鐘先食一次ga,but anyway如果你剛剛先餵完奶無幾耐佢就cry,你可以試下其他方法例如抱起佢、或者睇佢係咪d大大或者小小令佢唔舒服。有機會認下佢"d"cry聲,因為助產士話bb都有唔同cry聲令人get佢意思,你可以試下留意下係咪!!!努力,加油湊bb真係一"d"都唔容易,一個小豆丁又唔識表達佢ga意思,touch wood講句又其是佢地病就更麻煩la!!!唯有靠我地自己慢慢同阿b溝通同摸索,真係唔止女人唔易做,阿媽仲更唔易做。
[size=large]庭謙仔仔看世界* 記住睇完我個板板,留個言俾我庭謙仔仔wor!:lalala:

大宅

Re: 初生bb未夠鐘就喊要飲奶,餵or不餵?姊妹們快給意見!

D BB係咁架,未夠鐘就喊定先。所以我會鐘意pump出黎餵,BB食左幾多我都知D。我好stick to個時間架,未夠鐘我唔會畀 佢食,到戒夜奶時會方便D。

禁止訪問

禁止訪問

別墅

沙沙,
我同大家一樣唔知佢幾時飽幾時唔飽, 我都係2個鐘喂一次人奶, 但有時佢食左15-20分鐘就訓, 叫佢起身又唔係好認真咁食, 好哂時間, 健康院話2個鐘喂一次每次30-45分鐘, 我照足, 但有時佢訓左我都由佢訓, 我之前會每次食奶時都make醒佢, 但而家唔會了因佢會好唔高興大哭,
仲有掃風有d難度, 唔一定掃得到但佢一訓低佢就由個口x出黎.

大宅

好媽媽勳章

我個bb都係, 本來3個鐘食一次奶每次2-3安, 但每次食1安左右又唔肯食又扮睏, 但隔1個鐘度又喊食,d屎又唔係好靚仲有d未消化. 搞到我死死下. 之后陪月姨姨教隔4個鐘先比佢食每次加到3安半-4安, 等佢喴下, 試咗2日, d屎靚左, 軟左.每日食奶量反而穏定左同增加左!

複式洋房

我個b都係咁呀! 但佢喊得好悽涼喎, 真係唔比佢食呀, 有時喊到咀都震哂, 我真係唔忍心唔比佢食, 佢食完就好安樂咁瞓, 但好快就喊(個零鐘倒)攞食, 咁可以點做呢?

大宅

大宅

畀BB培養一個好既習慣好重要架,時食 時唔食 ,對BB同mami都無好處。

洋房

yam_yam 寫道:
我個b都係咁呀! 但佢喊得好悽涼喎, 真係唔比佢食呀, 有時喊到咀都震哂, 我真係唔忍心唔比佢食, 佢食完就好安樂咁瞓, 但好快就喊(個零鐘倒)攞食, 咁可以點做呢?

yam_yam,
我呀b都一樣, 食完一個鐘左右, 就喊到震哂, 張大口攞食, 十幾日人仔已經食到3安幾, 都唔知佢係咪食唔夠?

大宅

你們試下俾d水bb飲,咁唔使驚bb喊la

Natasha 是媽媽和爹地之寶貝

別墅

我個bb都係呀,不過通常在夜晚11:00 - 12:00先係咁,我個仔得10日咋,都食成4oz奶,有時就3oz~~~
縮小一千倍那繁忙的一分鐘  注入一公升的用心感受

禁止訪問

大宅

NATASHA101 寫道:

我個B唔肯飲水呀

民房

有冇媽媽要搵陪月呀?????

我媽咪好有經驗...佢幫人湊過好多個bb啦...有個仲有滿月湊到6years old...陪月都有做過呀...要幫手pm我

子爵府

畀面勳章

cy36baby 寫道:
[quote]

我個B唔肯飲水呀 [/quote]
me2 , 次次比親佢飲, 佢都lu返出黎, 比佢激死..

大宅

係呀,跟住個樣仲好似好苦咁

winmi 寫道:
[quote]
cy36baby 寫道:
[quote]

我個B唔肯飲水呀 [/quote]
me2 , 次次比親佢飲, 佢都lu返出黎, 比佢激死..[/quote]

男爵府

我個仔都11日大仔啦, 不過佢最多只食過2安奶, 已經係"格"左成3個幾鐘先一餐, 我怕佢唔夠飽, 但佢又無喊, 都唔知點樣佢先肯食多D, 因佢而家仲未追番出世時的重量呀!
搞到我好擔心! :-(

首頁

尾頁

跳至