烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

鯪魚肉買返來,重要唔要洗?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Re: 鯪魚肉買返來,重要唔要洗?

你說的是攪爛了的鯪魚肉, 用來釀豆腐青椒的那種 ?? 0下 點洗啊 ??

男爵府

mocha

真係咁岩得咁翹,今日我去百佳買野比錢時,聽到后面二個呀太既對話----

A太:我以前後生時,日日都只識返工,其他乜都唔識做,有日我要煮飯,買左鯪魚肉返屋企,就問呀媽鯪魚肉要點洗,點知呀媽問返我轉頭鯪魚肉可以點洗呀?大姐。就係依個問題比我D囝囡笑左我十幾廿年。
B太:咁又係喎!鯪魚肉攞去洗,洗完重有得淨,你又幾攪笑。

mocha, 唔好鬧我呀!鯪魚肉真係無得洗架。

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

比比 寫道:
mocha

真係咁岩得咁翹,今日我去百佳買野比錢時,聽到后面二個呀太既對話----

A太:我以前後生時,日日都只識返工,其他乜都唔識做,有日我要煮飯,買左鯪魚肉返屋企,就問呀媽鯪魚肉要點洗,點知呀媽問返我轉頭鯪魚肉可以點洗呀?大姐。就係依個問題比我D囝囡笑左我十幾廿年。

agree, 你講得無錯, 我自己就無唸過要洗, 因為以前跟媽媽買餸都係咁, 佢買左番黎就咁轉落個碗度就叫我讓的鯪魚肉入去 d 豆卜度, d 攪難左的牛肉同豬肉都係咁無得洗....

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

比比 寫道:
mocha

agree, 你講得無錯, 我自己就無唸過要洗, 因為以前跟媽媽買餸都係咁, 佢買左番黎就咁轉落個碗度就叫我讓的鯪魚肉入去 d 豆卜度, d 攪難左的牛肉同豬肉都係咁無得洗....

禁止訪問

大宅

哈哈哈!睇完這個Post真好笑,因為我老婆以前買了碎豬肉返來洗,然後得返小小!真人真事!哈哈
MOCHA 我不是笑你,sorry,現在的女人肯去和識煮飯巳經很好了。認真的

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

mocha>>

禁不如下次你買鯪魚肉條自己回家攪碎,米可以安心
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

禁止訪問

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

mocha>>

而家買攪碎豬/牛肉,肉
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

首頁

尾頁

跳至