產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

我99話,坐月不可吃魚、牛、羊,只可吃雞、豬,是嗎?

我99話,坐月不可吃魚、牛、羊,只可吃雞、豬,是嗎?
咁未好辛苦,冇好嘢食?
教養孩童,使他走當行之道,
就是到老他也不偏離. 箴言:廿二章六節

公爵府

畀面勳章

Re: 我99話,坐月不可吃魚、牛、羊,只可吃雞、豬,是嗎?

我朋友2月生完, 都話冇野好食架, 因為要食正氣既野喎, 牛唔食都好正常, 因為無論開刀定順產, 都有傷口, 牛會發炎, 而羊就一向都話唔贊成食架啦, 魚就奇怪d, 因為魚好有益, 同埋有助人奶架喎
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

大宅

Re: 我99話,坐月不可吃魚、牛、羊,只可吃雞、豬,是嗎?

3.315kg

大宅

我聽其他BK媽咪講, 食魚好似個傷口會有肉芽喎
保險d都係唔好食住囉 木瓜煲魚湯可以照飲架 :-P

3.315kg

複式洋房

剛生完不要吃生魚(無鱗的魚)或煲湯,傷口收的不好,可用大眼魚來煲木魚以便上奶水。

Y_ma 寫道:
我聽其他BK媽咪講, 食魚好似個傷口會有肉芽喎
保險d都係唔好食住囉 木瓜煲魚湯可以照飲架 :-P

大宅

你99講得無錯.
因為我阿媽和我99都話暫時唔好食住, 坐完月就可以吃架.
我阿媽話話坐月第三個星期都可以吃魚, 一定要有麟魚.
我99還千叮萬囑唔過100日都唔好吃芋頭.
但我一坐完月就食蝦和蟹. 根著我99就話我, 老咗你就知. 我就話我又唔喺吃過量咪得囉.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

係呀!!!!!
魚會有fong
牛羊會發
始終係有傷口就算係順產

首頁

尾頁

跳至