夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我62 & 99好麻啦....

層晚我老公放工嬲爆爆走返黎, 話佢亞媽講佢亞哥(大伯)點唔生性, 佢亞哥d結婚擺酒d錢都要佢老人家出, 又話我地層樓係佢地幫我地俾首期, 但係我地已經還左一半, 可能佢依家無錢用, 又囉出黎講, :tongue: 你大仔都洗你地d錢啦, 你又唔同佢講叫佢還錢, 我地有俾家用架, 佢亞哥一豪子都無俾,不孝既仔反而有人錫, 佢亞哥一年都返唔到屋企食飯兩次, 一返屋企食飯就煮九大"鬼", 偏心偏到出汁 跟住我老公話快快趣趣還埋條尾數, 之後斷六親

大宅

Re: 我62 & 99好麻啦....

王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

大宅

王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
飯婦人Blog

大宅

飯婦人Blog

大宅

好, 我一定支持你. 囄啲62.99最好就喺時運高, 睇唔到, 見唔到, 聽唔到. 最憎啲人唔公平架.
飯婦人Blog

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

唉..鬼叫你同你老公欠你62同99錢咩,把聲就真係細d ga啦,有錢咪還番晒比佢地先囉,費事好似有把柄比佢地揸住來講咁煩...

不過就算你還晒,佢第時都會話「個陣你地首期都係我借比你地」,呢個「恩」你地還唔到ga..

所以,有時62, 99唔係好過份,就當聽唔到囉....
8-)

男爵府

二小姐 寫道:
唉..鬼叫你同你老公欠你62同99錢咩,把聲就真係細d ga啦,有錢咪還番晒比佢地先囉,費事好似有把柄比佢地揸住來講咁煩...

不過就算你還晒,佢第時都會話「個陣你地首期都係我借比你地」,呢個「恩」你地還唔到ga..

所以,有時62, 99唔係好過份,就當聽唔到囉....

計返同業拆息俾佢,要笑笑口咁俾,TUM到佢收為止,至於以後唔攞出黎講由自可,講出黎咪回返句:〔息到計埋俾你啦,有你著數添呀,仲想點?〕

包佢以後無得攞黎講...

大宅

[quote]
二小姐 寫道:

我都係咁同我老公講, 佢始終會咁講, 就算你還左, 人地聽左只會覺得我地欠左佢地兩個老人家, 至於你有還同無還人地都唔會聽得入耳
我99之前仲問我地供樓欠幾多, 洗唔洗幫手, 我同我老公講唔洗, 費時用左佢d錢, 成日係我地面前講, 除左講黎單野, 仲成日係我同我老公面前講, 話供我老公去英國讀書用左幾多幾多錢, 我心諗你可以唔供佢讀書架, 再唔係唔好生佢囉, 咁咩錢都唔洗用啦
佢地兩個老人家一d都唔體諒我地, 我地要供樓, 又有兩個細路, 又要請工人湊b, 真係好手緊 :-(

大宅

i am in the same situationa as you. It is not easy!!!!

:-( :-( :-(

子爵府

好媽媽勳章

其實你奶奶佢地都係講...佢地講咪由得佢地講...唔o岩聽咪當聽唔到囉...有陣時老人家係咁...無野講...就會搵番以前既野黎講...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

onon1022 寫道:
其實你奶奶佢地都係講...佢地講咪由得佢地講...唔o岩聽咪當聽唔到囉...有陣時老人家係咁...無野講...就會搵番以前既野黎講...

係, 佢地要講, 把口生係佢地度, 我都阻止唔到, 但係我諗你都知道俾人成日講既感受啦 :cry: 所以我同老公商量過會決定貸款先還俾佢地, 就算佢地要講, 都可以大大聲話我地還左錢啦, 睇下佢地仲會唔會講

大宅

bobo_bo99 寫道:
i am in the same situationa as you. It is not easy!!!!

:-( :-( :-(

同是天涯淪落人 :-(

侯爵府

好媽媽勳章

mimosa
睇開d,算數啦!
起碼,妳99肯供妳老公出去留學,起碼,妳99肯借$比妳地買樓.........
比起好多99,佢最多都係把ロ衰!!!
如果我有個好似妳禁既99,真係可以去'還神'囉!

侯爵府

我99又係架, 一有咩事就吵吵鬧鬧, 3日一小吵, 5日一大吵!!
我地層樓又係佢地比首期, 仲要層樓係99選既, 夾硬寫左我老公個名, 然後逼佢5年內供完!! 買既時候我老公都仲未畢業!! 已經要負擔1萬1千蚊既貸款!! 每個月喎!!
佢仲成日週圍同人講, 點樣對d仔好, 點樣買晒樓比佢地, 結果呢, 我老公供到cc下, 想儲多個錢都冇, 樓都未供完就逼我地結婚, 而家就成日比說話我地聽, 話層樓係佢比首期既, 又話我地結婚係佢地出錢既!! 激到我老公cc下!!

而家我老公話我地要努力儲錢搬走, 層樓就比返佢, 唔要!! 係就係冇左幾十萬架啦, 但係總好過成日比人講, 又成日被人上黎掉晒自己d野丫!! 呢幾十萬, 就當係佢地供書教學養左佢咁多年既錢!!

唔係我地想做得咁絕, 好似斷六親咁, 其實一家人真係唔使計咁多, 但係99下下都數晒出黎, 次次有咩唔like就挖返出黎講(我同我老公一齊左5年, 我都聽到熟晒, 直頭識背, 可知佢真係講左好多好多次), 而家我老公話佢已經死心, 當自己而家係租客, 只會買必要既野, 唔會買多, 過幾年我地儲到錢就買過層樓, 費事佢成日上咀!!

(ps, 我老公而家成日話佢個細佬真係醒, 當年自己問政府借錢買樓, c都唔肯用99 1個崩, 而家99冇得話佢, 說話都聽少左好多!!)
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

所以當年結婚, 我地兩公婆點都要自己出錢, 無用過雙方家長既錢, 就係唔想第時有說話聽. 就算雙方家長唔講, 都費事比其他唔關事既親友有半句說話講.

別墅

我咪又同你一樣

大哥2哥借錢 99一蚊都唔洗佢地還

我老公借錢 追到瘦

2哥有錢又唔洗佢還

我老公又要供樓又要養女 又要還錢比佢

真係一個月搵6.7萬咩

.\/.還錢唔係問題 係大細超到咁真係

子爵府

唉..總之講錢就麻煩啦

我有個同事,兩公婆無細佬,月入差唔多四萬蚊,本來好好洗啦,但係我同事的99又係佢地結婚前迫佢地買了層貴樓,攪到而家每月都要供萬幾蚊,重要還首期比佢99,攪到想買件靚d的衫都無,出去見客的衫,都係花園街貨仔咋....
8-)

複式洋房

唉,真係講錢就係咁..

好似我62,成日話我老公欠佢好多錢,投資咗好多錢係我老公身上,而家要攞番d回報..我真係唔明係咩道理,生仔要養係父母嘅責任,如果當係投資根本就無得計..

但係衰在我老公搵得唔係多,仲要供緊層貴樓(買嘅時候我反對,係62支持我老公買,但唔係佢幫手比錢喎)又有2個小朋友,根本就無可能滿足佢地嘅要求,佢地已經成日用唔同嘅方法要我老公比錢佢地,次次都要幾萬,我老公都唔知幾辛苦.. 而家成60幾歲人,先要叫我老公同佢地買份保險養老..我老公都傻嘅,又真係乜都唔理幫佢地買,佢根本就供唔起,我講極都唔聽,真係唔知點算..

我已經好努力咁搵錢比哂我屋企嘅開支,佢地仲係咁,我老公又唔諗下我地2個仔嘅,我索性唔做嘢,等佢自己攪掂,我真係唔鬼理佢地,話知佢地無屋住啦..

衰在佢d家姐細佬又將全部責任推哂落我老公度,話佢係大仔喎..但係我老公係咁多個之中搵得最小嘅一個,負擔又最重..都唔知係乜嘢道理..

大宅

我地都係呀,買樓、結婚都係自己錢,寧願慳D,都唔要父母的錢,所以所有野都可以自己決定,亦都唔使睇人面色。
cleoyan 寫道:
所以當年結婚, 我地兩公婆點都要自己出錢, 無用過雙方家長既錢, 就係唔想第時有說話聽. 就算雙方家長唔講, 都費事比其他唔關事既親友有半句說話講.

大宅

sylviawu 寫道:

衰在佢d家姐細佬又將全部責任推哂落我老公度,話佢係大仔喎..但係我老公係咁多個之中搵得最小嘅一個,負擔又最重..都唔知係乜嘢道理..

大仔又點嗎, 就要負責架啦 我個大伯佢夠係大仔啦, 咁又點, 一豪子家用都無, 我99仲偏幫佢, 因為我大伯把口講得, 我老公份人就係衰老實, 把口又唔識講說話, 好似我大伯買部大陸cheapcheapDVD機俾佢地, 佢地就當寶, 我地送既野就當草(佢覺得應份唔會在乎), 谷鬼氣我地依家就物都唔買, 就連剛剛過左既母親節, 我物都唔買送俾佢, 亦都無出去食飯 :tongue:

首頁

尾頁

跳至