跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

第二胎媽咪入嚟傾吓!

第二胎同第一胎有無咩唔同?

大宅

Re: 第二胎媽咪入嚟傾吓!

大宅

aforce,
第一胎冇反胃冇咩嘔過, 舒服到不得了, 依家第二胎反胃作嘔冇胃口, 食唔落但又好肚餓, 個肚仲時不時有dd扯住痛, 個人好攰, 好鬼辛苦....

你第一胎係仔定女呀? 我第一胎係仔

男爵府

男爵府

別墅

Willin,

嘩!第一胎d sympton 跟你完全一樣,不過我個係女。第二胎真係好辛苦, 成日都唔想返工, 超攰, 放工又要湊女, 真係想死! 因我個女而需先20個月

你哋幾大呀?

男爵府

violin,Willin,

我同你地都一樣. 呢胎好辛苦. 嘔又唔係. 食又唔係. 真係唔知想點. 最慘, 我仲去唔到大大. 真係好辛苦呀.

我大女依家22個月.

大宅

好媽媽勳章

With my first boy, I just feel like throwing up all the time. But this time, I actually throw up all the time. I feel hungry and yet cannot eat. And my taste changed too, cannot eat what I normallly eat.

My boy is 23 months today.

大宅

我第一胎係女! 我同你一樣 , 但我老公佢唔知, 話佢知佢實話我搵直口唔做嘢而家我重病左二日, 醫生d藥要慢慢好, 佢由唔知, 我係要睇舖有d伙計由唔知意謂我唔做嘢 :cry: D態度 :tongue: 女人唔易做 :cry: :cry:

別墅

無錯, 而家d女人真係唔易做, 又要返工又要照顧屋企,

你哋d 老公或者奶奶有冇比壓力想第二胎係仔定女呀, 我老公同奶奶就想生個仔啦, 但我就無所謂, 只想個女有個陪jei, 不過無論仔定女我都會收工啦! 年紀開始大都無噤好精力湊bb, 雖然有工人, 但都要自已湊ga ma!

大宅

我老公有比壓力我想第二胎係仔! :cry:

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

我都係第二胎媽媽,我做大仔而家先得10個月,重無時定, 我真係無咁多精力湊佢,這個細B是意外,有諗住生第二個,不過無諗過咁快.
隻細B而家11wk + 3 days.唔知點點解今次辛苦好多 ,成日頭暈暈,輕飄飄, 又無胃口,成日想"訓覺", 星期一醫院check到我貧血,都唔知幾時可以挨到honeymoon!
我第一胎係仔,所以無壓力,我希望係女啦, 一個"好"字.不過生多個仔都好,可以陪個大仔玩.不論係仔係女,生埋呢個收工啦!   

大宅

violin,
你係問我幾大定個仔幾大先

我個仔3歲2個月, 9月返k1喇, but近排都好鬼勞氣, 好似樣樣特登鬥氣咁, 阿媽話佢地會feel到多個bb同佢地爭所以jealous喎...

好多人同我講, if 陀第2胎d反應同第一胎完全唔一樣, bb性別會同第一胎相反, if 陀兩胎d反應都一樣, 就lum庄喎, 都唔知真唔真~~~

奶奶就時不時叫我生多個, 其實一直都打算個仔3歲就追多個, but佢一講我就當聽唔到唔答佢, 生唔生使咩佢講咁多, 我自有打算, 生係為自己唔係為佢~~

老公由始至終都係恨女, 所以佢今次見我胎得咁辛苦都好信人地d講法~~

大宅

你地好!

我係咁頭暈 這個皆段幾時先過呀? 好暈呀全身都無力!

複式洋房

我都係準備生第二個, 大仔現在1歲左右.

第一胎時, 非常舒服, 無暈無嘔. 今胎就乞兒啦, 日日作嘔, 唔想食但肚餓, 經常頭暈. 同事估我今次生女, 但我同個工人都直覺又生仔. 不過, 是但啦, 仔又好, 女又好, 最緊要健康.

踏入第10周, 情況好多了, 至少可以食得落o野.

你o地有無發現, 今次個肚早咗現出來, 上次成4-5個月都未見肚, 我今次個零月已見肚, 個個仲話我肚都現晒啦, 仲唔認大肚!

民房

有冇媽媽要搵陪月呀?????

我媽咪好有經驗...佢幫人湊過好多個bb啦...有個仲有滿月湊到6years old...陪月都有做過呀...要幫手pm我

大宅

Hi everyone,
I m a 2nd time mum mum as well.
I have a 21m old son.
I m staying at home to take care of him.
I m feeling terrible with my morning sickness (all day) at the moment.
Hopefully will be better soon!!
I want to have a girl but my hubby wants to have another boy.
Therefore, boy or girl will be fine for us and most important is healthy.
It's not easy to be pregnant and take care of a toddler.
My boy is very active and wants to go out all the time.
I will try harder and hope the sickness will improve soon.
I m 9 weeks now and due date will be around mid dec.
I m going to have an elective C-section as I had high blood pressure with my first pregnancy.
Chat more!!!!

大宅

Hi elfho,
Yes, I feel the same that my tummy is quite big now.
My tummy wasnt showing until 4.5 m last time.
I m trying to hide my tummy but I dont think I can hide it for long.
I really wish that I will feel better after 10 weeks!!!

大宅

開心吸收勳章

我個女現在16個月, 我都覺我佢近來成日發脾氣, 我亞媽都話佢feel到有細B 先係咁, 不過我就認佢似比人寵壞多D!
我今胎同上次比, 覺得今次舒服D, 雖然兩次都有作嘔作悶, 但今次可以到每次埋位食野時, 都非常好胃口,不過就非常之攰, 成日都想訓 !
我同我老公都係仲想生個女 , 因為女仔真係好爹, 但我覺得99佢地想要個孫仔, 因為我99共有4個孫女, 你估佢地會唔會恨仔呢? 好彩我地都無壓力, 因為我老公對上既亞哥在上年先結婚.......嘻嘻我地仲有後著!
其實今次係仔都OK, 話晒一仔一女都幾好呀!
得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

我而家差不多12wk,個肚真係"突"過第一胎好多,我第一胎果陣到4個月都唔係好見肚, 到5個月打後個肚先大得快D. 而且我覺得好以比第一胎更快似大肚婆 (感覺到多了個肚, 有點論盡, 行路唔行得快), 我有兩個同事都估到我又大肚.
我聽人講第二胎個肚會大D, 又會大得好快 (因肚皮拉鬆了!).我奶奶仲話呢個B會重D先, 會大隻D! 

首頁
12345...6

尾頁

跳至