嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

BB咳&有痰,飲食要注意d咩?thx!

bb8個月大,早前感冒,到而家半個月了仲有咳同好多痰,吃西藥吃左半個月有多了,聽人講唔好吃寒涼的食物,但我又唔知邊d,請問有經驗的媽咪們,教下我應注意d咩啊?我乜都唔識...請指教!thx

大宅

Re: BB咳&有痰,飲食要注意d咩?thx!

我哋真是同疾病相連,我隻仔就兩歲多佞依幾日發燒後又鼻水同咳,睇咗西醫重有痰添又辛苦,所以我決定要同佢看中医或先吃侯棗散,佢每次咳我都係同佢看中医辟咗啲痰出來再用侯棗散等佢大便呵出來,不過你嗰個咁細我真是唔敢教你,你可以到余仁生or位元堂問下至於生果apple就可以但記住不可以雪過,西瓜橙香蕉等緊係要禁提子都no way,希望可以幫你,其實我现在都自身難保因為我仔仔都唔肯食野可能佢一食嘢就咳所以.... :-(
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

大宅

我哋真是同疾病相連,我隻仔就兩歲多佞依幾日發燒後又鼻水同咳,睇咗西醫重有痰添又辛苦,所以我決定要同佢看中医或先吃侯棗散,佢每次咳我都係同佢看中医辟咗啲痰出來再用侯棗散等佢大便呵出來,不過你嗰個咁細我真是唔敢教你,你可以到余仁生or位元堂問下至於生果apple就可以但記住不可以雪過,西瓜橙香蕉等緊係要禁提子都no way,希望可以幫你,其實我现在都自身難保因為我仔仔都唔肯食野可能佢一食嘢就咳所以.... :-( 如果你個b咳到睡唔到可以幫佢查d白花油(要先查落你對手刷hing再查落b)有舒谖作用,ok
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

禁止訪問

大宅

唔可以食酸性食物,唔係咳得仲勁

首頁

尾頁

跳至
熱門主題