跳至
[北區] 上水榮真

首頁
23456...28

尾頁

大宅

irenelwl 發表於 12-11-27 18:53
考得很好啊,我女只有數學合格-:)
比心機教,你女女一定會好醒!小朋友就好像白紙一樣,要好有心機咁教!加油!

男爵府

這是段練我EQ.希望他能一直進步

大宅

irenelwl 發表於 12-11-27 18:58
榮真應沒有精英班,我女讀1D,不叻,但之前家長會班主任有說過這班學生係佢教過最醒,除了吃飯慢,但應指適應 ...
我睇過榮真網上的校刋講過,小二就開始有輔道班,有輔道班就自然有精英班掛?

男爵府

老師之前有說小孩分組也會依小孩能力平均分配,我估不會有精英班,但高小是有放學後的尖子課程給能力高的學生上,我記得看學校網有寫

大宅

irenelwl 發表於 12-11-27 19:35
老師之前有說小孩分組也會依小孩能力平均分配,我估不會有精英班,但高小是有放學後的尖子課程給能力高的學 ...
明白!謝謝解答!

男爵府

我估咋,不過好似好多學校而家都係咁分組,叻的學生幫弱的

子爵府

好媽媽勳章

我大女讀高小, 咁多年都冇精英班...
我想要9999呀...

大宅

靖嵐 發表於 12-11-28 20:55
我大女讀高小, 咁多年都冇精英班...聽聞學生成績好係有個拔尖班;相反學生成績差就有個輔道班,唔知流定堅?

子爵府

好媽媽勳章

有拔尖班, 多數由4年級開始, 放學後好似上課外活動咁... 其實北區大部份小學都有...
輔導班就好似低年班就有... 聽聞好似係返學前上...

我想要9999呀...

大宅

引用:回覆+Catis+的帖子 咁點解你要揀榮真?+我

原帖由 irenelwl 於 12-11-17 發表
回覆 Catis 的帖子

咁點解你要揀榮真? 我反而唔想太谷, 自己要番工, 小孩追唔上, 連自信心都無埋, 我寧願 ...

大宅

回覆:clementwife 的帖子

報到1C

大宅

回覆:clementwife 的帖子

仔仔得數學test 合格有八十幾,中英都fail。不過,小一我怕太push,所以由他

大宅

引用:+本帖最後由+Catis+於+12-11-27+18:41+編輯

原帖由 Catis 於 12-11-27 發表

測驗成績出了,你哋幾分啊?我仔英文77/80,86/100,數學90/100, ...
我見中文同英文好多都係comprehension, 你仔仔小一己handle 得都,其實已好叻!

男爵府

回覆 clementwife 的帖子

我女得七十多啊><..到而家佢英文都係串唔掂

我又係唔想下下陪佢溫, 好似迫佢一定要讀咁, 比咁大壓力佢

我只"俄"佢話讀書係自己的, REMIND佢幾時默書

得閒同佢讀下D生字, 相比開學其實都叫有improvement

希望佢可以慢慢好起來

大宅

回覆:irenelwl 的帖子

我仔comprehension 麻麻因要好多reading story book 去幫助,我冇push too hard, 所以由佀慢慢train up. 但我用phonic 教佢黙書所以佀容易d記。而家先小一,我覺得做中游ok只要吾好包尾,that\'s why I pick this school. 我都係working mom, 可以交流下

大宅

我仔comprehension 麻麻因要好多reading story book 去幫助,我冇push too hard, 所以由佀慢慢train up. 但我用phonic 教佢黙書所以佀容易d記。而家先小一,我覺得做中游ok只要吾好包尾,that\'s why I pick this school. 我都係working mom, 可以交流下

男爵府

所以我已送了女兒學phoic,因我不懂,但要給他時間,不可能一步登天

大宅

慢慢來。。。我都係咁同自己講。
"何必急在起跑線"

男爵府

回覆 clementwife 的帖子

見家長了, 我女中英文都不達小一標準,要努力追, 幸好老師都明白每人幼稚園時程度不同, 還鼓勵女兒只要肯做, 就能做到!

大宅

我都係

首頁
23456...28

尾頁

跳至