論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我屋企個工人做得好好, 可以介紹佢個妹比你地...

如果需要可以直接搵我
[email protected]
雷大B係2005年9月18日-瑪麗出世
雷細B係2008年5月28日-瑪麗出世

大宅

Re: 我屋企個工人做得好好, 可以介紹佢個妹比你地...

SORRY,我唔係踩場,只不過..想分享之前經驗:

我以前都試過人地個工人好好,
我就請左佢個外甥女,
嘩...真係..
兩姊妹都有唔同性格既.
所以..都係諗清楚先!

珍珠宮

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

複式洋房

複式洋房

因為我個工人都36歲, 生過5個bb, 好有經驗. 而佢個妹都32歲, 有3個bb, 所以我先介紹比人.

我諗個d外甥女係太後生, 都唔定性, 唔會有耐性啦~
雪瑩媽咪 寫道:
SORRY,我唔係踩場,只不過..想分享之前經驗:

我以前都試過人地個工人好好,
我就請左佢個外甥女,
嘩...真係..
兩姊妹都有唔同性格既.
所以..都係諗清楚先!

大宅

我想問吓佢d小朋友幾大? 因為我個工人可能唔續約(不過仲有8個月先完約), 因為佢好掛住個女呀!!

大宅

大宅

家姐有5個BB, 細妹又有3個 BB, 他們全部出國做野, 邊個Take care for their BB.
第一次來香港做野, 會唔會 home sick. 佢地老公沒有做野, 要D女人出國賺錢. (afraid their man will find other woman.)
其實我也看有沒有合適人選, 但覺得其怪問下.

複式洋房

複式洋房

而家香港有廿幾萬工人既家庭都係咁架啦,女人出去做野,男人係屋企睇細路.講真就算男人出去做野都只係搵hkd幾百蚊,但係女人黎香港一個月就有三千,成十倍嘛,怕有第二個女人都無用啦,對佢地黎講都係錢重要.
kc2021 寫道:
家姐有5個BB, 細妹又有3個 BB, 他們全部出國做野, 邊個Take care for their BB.
第一次來香港做野, 會唔會 home sick. 佢地老公沒有做野, 要D女人出國賺錢. (afraid their man will find other woman.)
其實我也看有沒有合適人選, 但覺得其怪問下.

複式洋房

複式洋房

複式洋房

複式洋房

複式洋房

複式洋房

複式洋房

佢個妹而家有三個仔,一個係12歲,一個係8歲,一個8個月大,中間就係philippine做左幾年工人.
PriscillaNg 寫道:
我想問吓佢d小朋友幾大? 因為我個工人可能唔續約(不過仲有8個月先完約), 因為佢好掛住個女呀!!

男爵府

都唔好怪我, 我都唔係踩場,只不過..想分享之前經驗:
我工人做了三年(have 1 son), quite good, then i need to hire one more helper, i hire her sister (have 2 kids). Totally difference to her. Lazy, 講大話, 乜野錯都話唔關佢事, 關家姐事, 家姐教o既! 乜都家姐做晒 (家姐 is the eldest at home, 慣了照顧對下 6 個 sisters & brothers). At last, we fired the new helper within 1 month. Then after 1 week, my old helper resigned. 我唔知佢係愧對我 or 與 her sister 共同進退啦, 總之我 at last 2 helpers 變 no helpers.
Only for your reference. 不是攪對抗, 我知你都係一片好心, 但原來唔一定兩姊妹性格相近架!

別墅

請也不要怪我,我亦唔係踩場,just want to share my experience , too.
我朋友個工人真係十分之好,佢都係萬中無一o既絕世好賓,o係我朋友度打工接近4年,表現一直甚佳。咁o岩我要請工人,佢話佢sister-in-law都想黎hk打工,心諗與其去agent度搵個三唔識七,不如試下啦,因為呢個工人話肯教佢,我地兩家人又住得好近,好易照應,希望佢起碼學到呢個工人七成功力都好ar。
my god,呢位sister-in-law大姐黎到之後,日喊夜喊,話掛住屋企,咁都算喇,都體諒佢地,之後做野又無心機,成日吞pop,話比我知唔識煮野食(但我個friend個工人話佢o係菲律賓成日煮大party都係佢煮野食架),叫佢買野又專登買錯.....總之諗得出o既衰野都做齊。
我friend個工人已經教左佢好多野,佢都心不在心焉,仲叫我以後佢有問題,唔好話比佢姑仔知(死要面),卒之都係頂佢唔住,唔夠半年就炒左

珍珠宮

我朋友嘅情況同你一模一樣,唯一分別係佢嗰個唔係買錯嘢,係話冇,於是空手返來,唔駛煮飯!而佢鍾意煮飯時間喊,因為我朋友會煑埋俾佢食!(個半月炒咗)

**其實一個人做嘢同人品好,同其他人完全冇關係,除非你揀個樣,都重話有啲機會姊妹會相似!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

首頁

尾頁

跳至