嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

環保接龍勳章

有無做醫生的父母知,如果小朋友白血球太高,會點..

小朋友因早前發燒了幾天,停了兩天又再發...醫生提議check吓d血.....結果...紅血球數目高了(6.84))(已知是隱性地中海x血),
但吾知點解...連白血球數目又太高(12.5)
血小板數目又高了(753)
醫生叫我吾好擔心.....可能係因發燒
影響.....叫我等一個月左右再check多次...
如果一樣高先要去醫院
抽骨髓check清楚有無其他病......其實我好擔心...., :-(
有無人知,如果小朋友白血球太高,會點..... :-( 要等一個月....日日都好擔心...
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

複式洋房

Re: 有無做醫生的父母知,如果小朋友白血球太高,會點..

白血球高係細菌感染. 因為發燒只係警號. 一定有地方出現感染. 所以要派出白血球打仗. 如果發燒好耐都唔退. 又發現淋巴核脹大. 而驗血報告繼續不平常. 會懷疑係唔係血癌的. 抽骨髓驗係最準確. 我媽咪都曾經發燒成個月唔退. 醫生懷疑血癌. 因為驗血報告唔正常, 身體多處淋巴核又脹大. 但抽骨髓卻正常. 又做好多再深入檢查同核子掃瞄都無事. 最後自己燒到停為止. 但點解醫生要你等一個月咁耐? o個陣我媽咪住過港安同法國醫院. 都搵唔到原因. 所以醫生見議同寫信我地去政府. 因為政府資源,儀器同血庫都係最好的. 更重要係平. 萬一有咩事要拖好耐. 私家醫院係負擔太大了. 去到QE, 已經安排即日抽骨髓了. 起碼唔駛擔心同等咁耐. 希望你小朋友無事.

侯爵府

環保接龍勳章

有無做醫生的父母知,如果小朋友白血球太高,會點..

仔仔而家退左燒(燒左一星期)仲有肚/腸痛....我都吾知點解醫生要等一個月,佢而家快五歲了...可能我仔仔一歲時因發燒抽筋都入過醫院一星期多......這時只check到佢有(隠性地中海x血),但其他無事....
:cry:
我都吾知要點做.....因我是要工作的單親媽媽....我和仔仔相依為命.... :-(
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

複式洋房

你仔仔退了燒就好. 不過要繼續留意. 應該無事的. 放心. 可能係有地方普通發炎. 都會發燒的. 雖然係單親家庭. 但仔仔知道你錫佢. 一定會乖乖同孝順你. 努力.

男爵府

白血球正常係幾多至幾多架? 我個仔剛剛發燒完都係話佢白血球高咗小小, 醫院出既報告: 正常係30-60%, 佢就74.6, 咁算唔算好高呀!

vane 寫道:
小朋友因早前發燒了幾天,停了兩天又再發...醫生提議check吓d血.....結果...紅血球數目高了(6.84))(已知是隱性地中海x血),
但吾知點解...連白血球數目又太高(12.5)
血小板數目又高了(753)
醫生叫我吾好擔心.....可能係因發燒
影響.....叫我等一個月左右再check多次...
如果一樣高先要去醫院
抽骨髓check清楚有無其他病......其實我好擔心...., :-(
有無人知,如果小朋友白血球太高,會點..... :-( 要等一個月....日日都好擔心...

首頁

尾頁

跳至