烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

芒果布丁點做架??

as topic

大宅

Re: 芒果布丁點做架??

芒果2-3個
芒果味jelly粉 2盒
蛋黃一隻
雪糕或乳酪2杯(雪糕當然不要用朱咕力味喇)
鮮牛奶約500ml 糕盤一個
製法 :
1.先將蛋黃和鮮奶放入鍋中輕輕攪拌再加入雪糕拌勻,
2.慢火微微加熱(不須滾起)熄火下jelly粉攪勻,待涼備用,
3.芒果2-3個去皮取肉加入溶液中略拌勻,倒入糕盤中冷
凍3-4小時即成.

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

仲有一個冇旦既http://www.chefsrecipe.net/WDesert6.htm
少年耆英..為藝術而偽術..偽術煮意

男爵府

男爵府

我係用以下做法呀, 好香芒果味

芒果 8 個
芒果味啫喱粉 2盒
魚膠粉 1-1/3 湯匙
熱水 2杯
鮮奶 2杯

1. 啫喱粉和魚膠粉拌勻再加入熱水攪溶, 放置涼備用
2. 4個芒果起肉, 放入攪拌機內, 再加入鮮奶攪拌, 然後倒
入(1)內攪勻
3. 其余4個芒果切粒, 放入(2)拌勻, 然後倒入容器內雪凍
即成

禁止訪問

伯爵府

伯爵府

我想問有蛋同冇蛋邊隻好味d 呀??

民房

mamab寫道:
我係用以下做法呀, 好香芒果味

芒果 8 個
芒果味啫喱粉 2盒
魚膠粉 1-1/3 湯匙
熱水 2杯
鮮奶 2杯

1. 啫喱粉和魚膠粉拌勻再加入熱水攪溶, 放置涼備用
2. 4個芒果起肉, 放入攪拌機內, 再加入鮮奶攪拌, 然後倒
入(1)內攪勻
3. 其余4個芒果切粒, 放入(2)拌勻, 然後倒入容器內雪凍
即成
ac602 寫道:
mamab:

Your recipe is good as it doesn't need eggs. However I don't have 攪拌機, what can I do?

rgds, ac602

ac602,
用刀爛D 芒果也ok~

民房

m琳琳 ,
我like有蛋
我小時候媽媽整俾我食也是有蛋

但宜家D h5n1......冇蛋會好D

男爵府

Thank you babypigmama. Can I add vanilla or mango ice-cream in this recipe?

伯爵府

babypigmama 寫道:
m琳琳 ,
我like有蛋
我小時候媽媽整俾我食也是有蛋

但宜家D h5n1......冇蛋會好D

babypigmama :
thx~
因我依家馱緊bb唔敢食生蛋

民房

i also want to know~
jjmame 寫道:
Thank you babypigmama. Can I add vanilla or mango ice-cream in this recipe?

民房

jjmame 寫道:

ice-cream我未試過........
but乳酪ok ma.....我試過乳酪.....都幾好

這個是芒果乳酪布甸,食譜原本是12人份量,我改做16人份量。
芒果乳酪布甸
材料︰(16 人分量)
純味乳酪/芒果味乳酪.....600毫升
鮮奶..................................667毫升
芒果..................................5個 (每個約185克)
砂......................................200克
水......................................135毫升
魚膠粉..............................40克

製法:

1.將魚膠粉放入水中,等待3分鐘,然後座入已盛載熱水的小碗中隔水加熱,用小匙攪拌至魚膠粉完全溶化。
2.芒果打側切開,用刀尖在芒果肉上界成小方塊,再用金屬大匙起肉。
3.芒果肉及乳酪倒入電子攪拌器內攪拌。
4. 鮮奶及砂糖慢火加熱,直至糖完全溶解,熄火。
5.鮮奶與步驟(3)的芒果茸拌勻,並加入魚膠粉溶液攪勻。
6.倒入布甸模(容量2公升)內,待涼後,放至雪櫃內冷凍 。
7.布甸脫模後,可用鮮芒果粒裝飾(份量外),即成。

民房

jjmame ,
Miu_Miu 寫道:
芒果2-3個
芒果味jelly粉 2盒
蛋黃一隻
雪糕或乳酪2杯(雪糕當然不要用朱咕力味喇)
鮮牛奶約500ml 糕盤一個
製法 :
1.先將蛋黃和鮮奶放入鍋中輕輕攪拌再加入雪糕拌勻,
2.慢火微微加熱(不須滾起)熄火下jelly粉攪勻,待涼備用,
3.芒果2-3個去皮取肉加入溶液中略拌勻,倒入糕盤中冷
凍3-4小時即成.

民房

民房

唔緊要食住無蛋過下口(忍)先la~
m琳琳 寫道:
[quote]
babypigmama 寫道:
m琳琳 ,
我like有蛋