懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好擔心呀@@小b兩星期無大到而且子宮頸仲開始鬆...

好唔開心, 好擔心呀.....
今日去覆診, 小b竟然同兩個星期前一樣, 無大到, 34又係5.5磅, 依家36w都係5.5磅....唔知係咪最近驗到糖尿, 介口太勁, and又忙於收拾屋企既雜物....所以小b唔吸收呢?? 點解dd都無大既... :cry:

醫生摸到我既子宮頸口己開始鬆左...話有機會早產(原本book左38w開刀)....咁即係仲早過38w... :-( :-(

好擔心..好唔開心呀...點算啦...
小b由大b..變左細b...依家仲要有機會早.....點算好... :-(
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

別墅

Re: 好擔心呀@@小b兩星期無大到而且子宮頸仲開始鬆...

傻太太,

唔好擔心咁多啦, 我都唔好你好多呀,
我係琴日去覆診, 呀 b 呢兩個星期只重

男爵府

Re: 好擔心呀@@小b兩星期無大到而且子宮頸仲開始鬆...

hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

男爵府

希望我地亞b出世都會過6磅啦...

不過, 我地最擔心既係.....醫生摸到我子宮頸口己經開始鬆..表示短期內可能會生....呢點係我地最擔心既...都唔知好!! 唯有..盡量坐同訓...真係希望小b..準時兩星期後先出世!!

大宅

傻太太 寫道:
好唔開心, 好擔心呀.....
今日去覆診, 小b竟然同兩個星期前一樣, 無大到, 34又係5.5磅, 依家36w都係5.5磅....唔知係咪最近驗到糖尿, 介口太勁, and又忙於收拾屋企既雜物....所以小b唔吸收呢?? 點解dd都無大既... :cry:

醫生摸到我既子宮頸口己開始鬆左...話有機會早產(原本book左38w開刀)....咁即係仲早過38w... :-( :-(

好擔心..好唔開心呀...點算啦...
小b由大b..變左細b...依家仲要有機會早.....點算好... :-(

其實輕 d 唔好咩 (其實已經有 5 磅幾點算輕呢) ... 易 d 生喎, 我 34 周私家 check 已經話有 5 磅幾 ... 估計到生時有 7 磅幾, 點之 ..... 39 周生得啦都係 5.8 磅, 我第一句聽個陪產講o既係 " 嘩 ... 乜咁細個o家 ... 你有無食o野o家 ... :lol:

你地o既心情真係要放鬆至得呀, 憂慮可能先至係影響你地早產o既原因

洋房

其實都唔洗太擔心, 我有兩個侄仔, 宜家六個月, 出世時都係得5磅幾, 但係宜家成個大隻妙噤呀. 都不知幾重. 放心啦. 只要BB健康, 出世後養肥佢咪得囉.
放鬆心情, 準備迎接佢地

大宅

傻太太, 唔好擔心, 有時超聲波計重量未必準, 加上5磅幾都ok.你趁呢兩星期休息多啲, 放鬆啲

至於BB要幾時出嚟我地真係控制唔到, 順其自然la, 最緊要佢健健康康

男爵府

多謝你地呀...
我依家可以做既都無咩, 亞b幾時想出黎我地都控制唔到, 只係盡量坐多d, 訓多d, 食多d.....希望小b頂多12日..到時都叫做有38w2...!! 希望大隻d啦 !!

大宅

傻太太你唔駛咁心啦,我之前34週幾,毫無人理準備之下BB就早產出咗世,得4磅幾,我初時都好担心,但佢而家個半月大,已經有9磅啦!BB出世之後肯食奶同瞓覺就好快追得番架,你而家應該放鬆心情,咁對你同BB都會好D架!

男爵府

你唔好咁擔心,我個b出世得5磅,仲早產,上星期磅已經有6磅。你而家快d食返多d野,心情輕鬆d

男爵府

男爵府

男爵府

多謝晒你地

我都知我點擔心都無用架喇, 所以以家唔諗喇, 只係盡量休息多D, 唔四圍去...... :mrgreen:

大宅

係呀
唔好太擔心, 順其自然啦
我見bk到好多媽咪都話醫生講既磅數, 同阿b出黎既磅數都有分別
最重要都係健健康康就ok啦

別墅

傻太太,

你唔好太擔心!你盡量多 d 休息,吃一些糖份低而 BB 容易吸收的東西, such as cheese, boiled egg, 花膠. 我現在都努力緊呀,因為下星期就要開刀,但醫生話 bb 最多都係 5.5 lb at birth.

唔好諗咁多 lah, 食左先,希望 BB 吸收到.
你會邊日開刀呀?

大宅

唔好擔心咁多喇~~ 我自己出世果時(講緊廿幾年前喎)都係得4磅幾, e+ 咪又係咁健康!!!

男爵府

別墅

我上個禮拜(35週)去檢查,bb都係得4.8磅,醫生話bb體重都正常啊,你個bb比我個bb仲重,所以你唔洗0甘擔心啦 :-P :-P

伯爵府

好媽媽勳章

傻太太,
唔好太擔心啦,太擔心反而對小b唔好,其實5磅幾都好正常架啦,唯有你食多些同睡多些囉 :-P

男爵府

其實係因為足足兩星期小b無增長, 所以我地先咁驚, 34w時, 頭同腿都大左1-2星期架, 肚仔就fit 34w...所以平均都大左成日星期! 算中大碼!! 點知...依家36w....頭/手/腿...既大小都同兩星期前差唔多....雖然數據上..頭同腿合乎標準(因為上次大左)...但肚仔就細左2星期有多.... ! 所以..體重出黎咪一樣係5.5磅囉!! 醫生安慰我地, 可能上次量大左喎....

Jamom
cheese同蛋我日日都有食架. 花膠就真係食唔到, 好驚...見到都想嘔!! 依家我都唔介口喇....希望操番大d..仲有12日咋...希望小b乖乖地....
我選左29號呀!!到時有38w2....

首頁

尾頁

跳至