論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人成日同我 奶奶講想買哩樣想買個樣

我個工人成日同我 奶奶講想買哩樣想買個樣., 試過叫我奶奶買髮甲.,我奶奶買比佢, 唔收佢money, 試過叫我奶奶買花生, 我奶奶買比佢, 想唔收佢money, 點知比我知道
o左, 要佢比money, 今次叫我奶奶買頭 cool., 我奶奶比
o左個佢, 點知比我知道o左, 駡o左佢一餐, 不知所謂.,
你地個個會唔會o甘 ~

大宅

Re: 工人成日同我 奶奶講想買哩樣想買個樣

我個工人就冇叫我買呢樣嗰樣!
不過我覺得你要係你奶奶同佢面前講清楚,如果唔係買屋企野就叫佢自己比錢佢.我地出嚟做野都唔會叫老闆買呢d私人野啦!d人真係好不知所謂!

大宅

you need to brief yr mom-in law about this and let her know how bad it is if she spoil yr maid in this way!

別墅

No, my maid never ask me to buy her things.
你同奶奶講清楚唔好買比個工人, 同叫個工人唔可以咁做.

侯爵府

好媽媽勳章

我覺得個問題其實會唔會出o係你99處?你個工人想買野只不過係你99爭住比錢?同你99講下次佢想買乜就帶佢去買唔好同佢比錢囉.....

水晶宮

哇,你99甘好人概,甘巨有冇成日賣也被心抱啊
少奶奶的身份,丫頭的命...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唯有提醒你99唔好睬佢, 話俾99聽咁樣會縱壞個工人ga.

伯爵府

首先, 同妳99講唔可以買野/俾錢個工人, 個工人唔會因為得到呢d小恩小惠而感激, 只會引發佢貪念, 最後會偷野 (講得嚴重d, 白d, 如果唔係99唔明)

跟住, 同個工人講唔可以明示/暗示要99買私人野. 仲有要買D乜(而要Claim錢的) 一定要向妳報告左先, 而家邊個出糧俾佢呀, 如有下次出warn, 仲要每樣罰錢 (item $ + 100%).

珍珠宮

珍珠宮

你奶奶咁買野比佢,可能見唔貴和最重要係諗住佢會對個孫好,因我媽咪有時都係咁做,係我媽咪屋企lunch嘜都叫佢食,懶唔做野企係廚房發夢,後未先知,佢話怕話佢而懷恨於心,報復落個孫到, 所以你不如直接同工人講,唔好再要婆婆買野比你,因婆婆冇錢,不過佢實話無,要買或鍾意就等放假先去買,貪心.

大宅

celinapang:你工人專向老人家落手,要小心.叫佢有什

首頁

尾頁

跳至