論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

想即炒工人

12/5機到 ..我14/5晚 8:00 接 ... 急 !!!我想今日17/5即炒工人 ...可以點做 .. 我第一次請工人....請幫手
:-):-) :-) 網路無邊....不能盡信 ....請自行過濾.. :-) :-) :-)

洋房

Re: 想即炒工人

重有個 agent 好差! 佢會吾會上門接佢走 ? 
:-):-) :-) 網路無邊....不能盡信 ....請自行過濾.. :-) :-) :-)

男爵府

即炒?? ?-(
[

別墅

好媽媽勳章

黎左幾日就即炒咁大鑊,點解呀,即炒對個工人黎講都幾慘,話曬佢仲欠緊agent fee,炒左佢就一身債,會唔會係你無經驗,對佢地有太高期望呢。你炒佢你都一樣要比一個月人工同機票,都幾赤。

大宅

cc0217 ,
嚟咗三日到咋喎...發生咩事呢???係咪你未適應呀??你咁好唔化算架...抑或貨不對板呢 ...

大宅

WHAT'S WRONG WITH HER?

洋房

1.佢覺得先生吾識英文 ..對我先生無禮貌
2.佢係 singapore 揍newborn 但吾識抱bb餵奶
3.話識cooking 同佢去買餸, 但佢又吾知其他野, 菜,魚, 肉 英文點講 , 問佢菜心又吾識 ... 話佢知, 佢眼都吾睇你
4. 明明餵緊bb 但我一出門口就放 bb 入房跟手倒0左d奶, 到我返黎就話食晒.
5.kitchen 偷飲湯 ... 都算 ...佢用湯" 彀" 直接不入口... 重有其他, 我已然吾想講

大宅

cc0217,
你個是否bunbun,應該超過30幾歲...係麻??

大宅

cc0217 寫道:
1.佢覺得先生吾識英文 ..對我先生無禮貌
2.佢係 singapore 揍newborn 但吾識抱bb餵奶
3.話識cooking 同佢去買餸, 但佢又吾知其他野, 菜,魚, 肉 英文點講 , 問佢菜心又吾識 ... 話佢知, 佢眼都吾睇你
4. 明明餵緊bb 但我一出門口就放 bb 入房跟手倒0左d奶, 到我返黎就話食晒.
5.kitchen 偷飲湯 ... 都算 ...佢用湯" 彀" 直接不入口... 重有其他, 我已然吾想講

照我經驗, 你太快下決定炒工人喇... 除非你諗住唔會再請工人啦.....

我覺得 2,3 兩點可以接受..... 如果無香港經驗既, 你應該當佢全無經驗咁教, 佢既經驗係真係假, 你唔會知.. 就算係真既, 每個國家, 每個家庭要求都唔同.... 你最好樣樣野一開始就講你想佢點做... 至於送菜方面, 菲律賓好少菜食... 真係無菜心架.. 所以初頭樣樣菜都叫佢睇下, 叫佢記下名及樣... 食多幾次先會識...

1方面.. 可能佢見sir 唔出聲.. 佢以為sir 好惡.. 況且個個工人都怕男主人... 或者係驚都未定

4 方面.... 你唔好直接篤爆佢... 不過時常要提佢有耐性餵bb... 其實我都唔明點解你可以咁快就放手俾工人自己餵bb, 而你自己出街... 頭一段時間好重要... 唔睇緊d你會後悔... 特別係湊bb方面

5方面, 要直接同工人講... 個人衛生問題.. 唔單止食具... 仲要講毛巾... 廁所用品果d.....

俾多少少心機啦... 個個工人都差不多喇.... 咁快炒左, 又要補一個月, 又要補機票... 好傷喎...

大宅

想即炒工人

冷靜D!佢地D人個個都係大同小異...係好煩的...要step by step 解决..
Anson在2006年1月29日出世!

洋房

1. 佢知sir吾識 ... 因為agent 搵人扮我地打比佢, 佢話個sir好好英文同佢 talk

4.我因而要送姐姐返學 ..所以要行開 30 分鐘 ..無辨法都要比佢餵 , 而且我只可以揘對佢幾日, 下星期要返工
5.衛生問題, 我時常掛係口, 成日提佢

而家好擔心

洋房

AliceTsang 寫道:
冷靜D!佢地D人個個都係大同小異...係好煩的...要step by step 解决..

點step by step 解决 , 我好擔心

洋房

唉 !! 而家重自己走入房坐

大宅

cc0217 ,
你有冇長輩同你跟一跟呀

洋房

你立即打電話搵agent 同佢講你的不滿
聰爸太縱亞仔, 聰聰變咗頑皮仔, 聰媽就變咗長氣鬼

大宅

Call agent first and discuss with them... BTW, don't let your maid know that you want to fire her at this stage.
Anson在2006年1月29日出世!

大宅

cc0217,

你下星期就返工... 好急喎!

係咪個工人已feel 到你對佢唔鍾意呀?? 閉上眼.. 呼口氣.. 放鬆下自己先啦.. 行出去同工人好好咁傾下啦... 記住要有笑容呀.... 如果個樣惡, 個工人唔會有心機去聽同做架... 試試先啦

大宅

我覺得既然大家唔夾,就要炒,做落去大家都唔會開心,將bb要飲

大宅

其實我都覺得佢將BB既奶倒晒扮餵晒係C罪.
無得留低,你做家務唔得反而我仲覺得可以慢慢教,
我地俾自己半個月糧請你番黎,
最主要都係要有人照顧好BB,
做家務既野.最多都係我屋企亂D者,唔駛屎,
但係BB無野食,你無心機湊佢,
我就覺得容忍唔到∼
遲D小朋友大D識行識走,
佢曳D...唔通我要俾你打佢咩?!
無可能∼無愛心既工人 ,做野幾好,
都唔可以留低...為小朋友安全著想!

大宅

首先妳有冇係佢黎既時有份rules n regulations同佢講先?試下話佢聽妳有乜唔滿意要佢改,如果仲冇改善就等新既來炒佢la!

首頁

尾頁

跳至