想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我今個月的體溫咁嘅,請幫忙解答.

我上個月DAY14明顯係低溫排卵日,
原本諗住今晚開工製造BB, 但今個月體溫好奇怪,
好像沒有低溫已連續高溫三日,唔知關唔關這幾天喉嚨有D唔舒服
或者在前幾天DAY8有DO過一次已經中咗有關.
請幫忙看吓,
DAY 1 36.71 上個月 36.54
DAY 2 36.65 36.66
DAY 3 36.64 36.66
DAY 4 36.61 36.64
DAY 5 36.64 36.77
DAY 6 36.62 36.54
DAY 7 36.61 36.66
DAY 8 36.76 (DO) 36.75
DAY 9 36.73 36.76
DAY10 36.70 36.71
DAY11 36.70 36.66
DAY12 36.86 36.66
DAY13 37.06 36.51
DAY14 37.08 36.59 (排卵)
DAY15 37.00 37.00

大宅

Re: 我今個月的體溫咁嘅,請幫忙解答.

我今個月又係呀, 又高又低咁. 我早兩日去睇中醫時問過, 個中醫話, 無錯, 正常女性既體溫係應該咁分既, 但係體溫並唔係100%反映你有無排卵, 或者 bingo. 因為有太多既 factors 可以影響倒體溫, eg, cold, medicines, or even stress, etc. sorry! 未能盡錄. 咁我今個月又真係食過 d 皮膚藥 (anti-biotic) 同感冒藥, 不過我無同佢講...

我個中醫就叫我地唔駛量體溫, 但係我同佢講我既 mc period 係唔準既, 所以我根本唔知我邊日排卵, 咁我 bingo 既機會咪會好細 lor. 個中就答我話, 有無排卵, 其實一把脈就會知... 佢話無排卵係因為 hormones 失調, 個脈會唔同 wor, 佢好肯定咁話我一定有排卵...

雖然佢咁肯定, 但係我都有繼續量 (反正都買左支嘢 lor ), 今日我 day 29, 溫度又低過尋日小小, 不過我無在意 lu.

我唔知個中醫講既係咪真, 不過佢就真係幫倒我, 至少, 我 breast 既粒粒真係細粒左好多, 有 d 重唔見左 tim. 所以我老公話個中醫應該係有 d 料 wor...

anyway, 祝大家早日 bingo

子爵府

maggie5902 寫道:
我上個月DAY14明顯係低溫排卵日,
原本諗住今晚開工製造BB, 但今個月體溫好奇怪,
好像沒有低溫已連續高溫三日,唔知關唔關這幾天喉嚨有D唔舒服
或者在前幾天DAY8有DO過一次已經中咗有關.
請幫忙看吓,
DAY 1 36.71 上個月 36.54
DAY 2 36.65 36.66
DAY 3 36.64 36.66
DAY 4 36.61 36.64
DAY 5 36.64 36.77
DAY 6 36.62 36.54
DAY 7 36.61 36.66
DAY 8 36.76 (DO) 36.75
DAY 9 36.73 36.76
DAY10 36.70 36.71
DAY11 36.70 36.66
DAY12 36.86 36.66
DAY13 37.06 36.51
DAY14 37.08 36.59 (排卵)
DAY15 37.00 37.00

你上月day13明顯比較低,會否那天是排卵?今個月暫時看見day7最低,會是排卵嗎?不過你說喉嚨不適都有機會影響體溫的.我覺得你的體溫偏高,如果是我,超過37度,我會以為自己發燒.

大宅

大宅

大宅

大宅

體溫高可能我每天早上都成8:00先度體溫,
我試過早起身度體溫時低很多.

子爵府

子爵府

Maggie,

我覺得體溫跟幾點量沒有什麼關係.只要是睡醒後未下床量便可.

大宅

the later you wake up the higher the body temp will be. Keep it a habit to get your body temp at the same time every morning.

民房

我都試過係星期日遲起身體溫升高左.

我試過早起身度體溫時低很多.

大宅

今朝一起身去厠所小便後用紙巾抺時有小小血絲,
好像我上次作小產咁樣, 嚇死我, 唔知係唔係擒晚
我同老公DO時整親(DAY15).

複式洋房

複式洋房

想問下如果bingo 左,
體溫係咪一定會高d (eg. 36.7 - 37.xx 以上)
和會遲續一段時間?

大宅

大宅

大宅

大宅

係呀!咁你d體溫點呀?

複式洋房

cascades 寫道:
係呀!咁你d體溫點呀?

我今個月遲了約十天, 又無谷心胸(以前有), 但近日體溫得過36.2 , 36.5!!!!!
咁積是下個月又要努力啦 :-(

大宅

我諗都係

首頁

尾頁

跳至