跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 現在你地個bb食d咩食物?

大宅

奶奶only.

大宅

一日4餐奶,中間加蘋果同每日2匙米糊。自從這樣食,BB就個日有便便,有時仲一日2次?。

男爵府

好媽媽勳章

feibear 寫道:
奶奶only.

一樣

男爵府

[quote]
ETHome 寫道:
奶奶 (一餐 + 米水)... and bread/ bb 餅

男爵府

[quote]
zzerong626 寫道:
中間加蘋果

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Milk milk + fish oil (every second day)

大宅

大宅

佢只是lim 吓d味道, 但巳很興奮! 兩隻手仔捉住我隻手唔肯放! 婆婆仲犀利, 我返工見唔到bb, 我個工人話返比我知婆婆比米糊及粥仔bb食... bb好鍾意食

別墅

蘋果如何處理? 每日2匙米糊? 點解吾比多d?

大宅

我用匙更刮D蘋果容,一更一更比BB食,每餐四分一個蘋果仔(最近有D蘋果10蚊7個的 ),每日食2-3餐都好多架啦!
健康院話6個月的BB才可吃半固體食物,所以4個月開始時要令BB腸胃適應(有些書話4個月便可吃半固體食物),由小至多,由稀至濃,直至其後要由一餐米糊代替一餐奶。所以初時咪食2匙米糊禁少羅。記得睇下佢的便便好不好才繼續番。或者請教醫生。

a1face 寫道:
蘋果如何處理? 每日2匙米糊? 點解吾比多d?

侯爵府

DoDoDoDo 寫道:
[size=medium]奶奶only, 不過隔日用米水開囉.

same

侯爵府

其實d米糊係咪要加奶粉開ga????

大宅

lingha,

加奶開, 奶要沖岩分量.

侯爵府

ETHome,

我只想比小小佢試,咁包米糊開左後可留得番ma??????
要用幾多奶開ga,唔好意思ar,咁多問題!

男爵府

咁我想問如果4個月俾嘉寶個d apple juice佢飲得唔得?
咁第一次飲幾多呢???

軒軒今日4個月啦

男爵府

咁如果用人奶開,係咪人奶=水既分量呢~

別墅

昨天我比左d蘋果容bb食, 我bb好喜歡 :-P
我比左2匙比佢食, 比佢試一試, 如果無過敏份量可以多d
下星期可以食其他生果

jennyliu 寫道:
咁我想問如果4個月俾嘉寶個d apple juice佢飲得唔得?
咁第一次飲幾多呢???

軒軒今日4個月啦

男爵府

毛毛第一次食2匙,第二次食3匙米糊都唔夠喉....

Jennyliu,人奶就咁開米糊=普通奶份量。幾得唔好買奶米糊。

lingha,隻隻牌子唔同,有些1茶匙米糊+4湯匙奶,有些加1湯匙。

第一次要開烯D....

別墅

奶米糊不須要加奶, 加熱水
不過米糊好d, 用bb飲的奶粉來開

首頁

尾頁

跳至