嬰兒醫護

跳至

首頁
23456...24

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章

Re: 歲半小朋友唔食野, 仲會成日嘔

maybaby
我個情況同你好似, 我個仔又係 2 個月開始厭奶, 慶辛係佢 4 個月開始飲奶情況就好好, 到而家 19 個月佢依然好鍾意奶奶 但食固體就真係好差, 佢從未食過一碗米糊/粥/飯/麵. 肉類同菜都叫 ok, 只係分量食得好少好少. 佢肯乖乖坐 high chair, 但就死都唔肯張開口, 心情好咪食你几啖, 心情唔好真係可以一啖都唔食 :-(

喬媽媽
好開心你仲記得我

人地話用麥芽谷芽煲水比 bb 飲, 可以消濟開胃, 你可以試吓. 我試過煲 (2 次), 但個仔唔肯飲, 於是我用黎開奶, 佢肯飲. 唔知真係有效定咁啱, 飲咗之後果二日, 食野 (正餐) 多咗 d. 你去藥材舖叫佢執 5 蚊麥芽谷芽, 分二份, 每份夠一日飲.

男爵府

chilli

咁開奶茶同麥芽谷芽有咩分別呀!我試過煲前者冇咩明顯作用,咁後者應該点煲架
咁你个b心情唔好冇食飯,你會開番支奶比佢嗎?

珍珠宮

醒目開學勳章

maybaby
我唔知開奶茶同麥芽谷芽有乜分別呀?!
我本人覺得煲開奶茶麻煩 d (多材料), 又要洗又要隔渣.
麥芽谷芽好易煲, 我買 5 蚊夠我分二次煲.
先洗淨, 再加水, 加几多水就睇黎要飲几多?
我用黎開奶 (3 x 8oz), 大約加 3x oz 水入去煲 20 mins,
再焗佢几個字 (焗吓應該出味 d 啩, 我估咋).
跟住倒入奶樽備用.
到飲奶時先用熱水坐熱再開奶.

如果我個仔唔食飯我係唔會補支奶比佢,
我費事佢覺得唔食飯就有奶飲, 由佢餓吓囉 :tongue:

禁止訪問

男爵府

喬媽媽,chilli

其實我地幾辛苦都會繼續堅持ga,只可惜有時因亞仔食嘢問題而同c6鬧交,冇老公支持反而係覺得係我錯,我覺得比湊亞仔仲大壓力 :-( :-(

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

喬媽媽

我个c6都話我係咪我凑得佢唔好,点解隻手有白点、倒刺和頭髮啡黃等。呢d所有一切一切都有一無形壓力,我成日驚佢唔夠營養,就算食奶食得小,我都照轉左保兒加營素佢飲,盡量增加多d營養。

男爵府

喬媽媽

我个仔21个月啦,我有諗過報讀n1,但我c6唔比,怕佢成日病和咁細个返學咁惨wo!
不過我初時想讀n1嘅原因,就同你相反,因為佢唔食嘢先至比佢讀,有d媽味咪話自從返左學之後食嘢問題有好轉,因為佢地跟住d小朋友會有樣學樣,但我c6唔比讀,冇計
我ヌ未開始擔心讀k1時食嘢時間問題,你諗吓,大家個b都仲有成年幾先讀k1,年幾wo,小朋友愈大就好快學上手,不用擔心,起碼到時已講說話,都知佢想点。
同埋讀k1約返9点鐘,早上只係飲奶+d麵包就夠la,放學先返屋企食飯架

大宅

喬媽媽,

我同maybaby想法一樣, 比bb讀n1, 等佢學人地飲飲食食, 學下同他人相處….當然, 佢會容易sick, 我囡囡8月都番n1架la, 希望佢會有進步.

你唔須要理會別人睇法…..我覺得佢地淨係識講: 你餓下bb, 麥都比佢食, 食野係天性, 一定識食架….., 講到我好似寵壞bb…., 我就聽到好興, 佢地唔明, 右無提供好方法, 就不如收聲, 所以我都唔係好想同人地講呢個問題.
所以我睇完siulowbo建議後, 都好感激.

大宅

大宅

SIULOWBO,

近日我囡囡病左, 輕左1磅.
我工人試過糊仔加蘋果, 但囡囡吐番d蘋果.
比佢食天使麵/米線/西蘭花, 佢食倒少少, 有時都吐番出黎, 我要佢再食番吐出黎果d, 佢慢慢右肯吞
遲d等囡囡完全康復, 我會開始積極採用你的方法, 希望有成果.

大宅

chilli, maybaby, 喬媽媽,

努力!唔好恢心.

禁止訪問

珍珠宮

喬媽媽~ 寫道:
我未報讀n1, 都因為佢唔食野同食得慢, 所以唔報住

喬媽媽
其實小朋友模仿能力係好高o既,一班小朋友一齊,會亙相模仿,可能有意想不到o既效果呢!!我囡係番育嬰園o既,我好開心佢可以有群體活動,並從中學習!!
比 d 信心喬喬啦!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

珍珠宮

喬媽媽~
係呀番全日架,佢由細番到大,習慣晒lu (可能連d 病菌都習慣埋)!!
依家大個左,每日有固定 schedule,玩玩具,大肌肉,聽故事,唱歌仔,午睡,排洗....其實同番 n1 差唔多!!
呢排最叻就係自己畢野食,我都無乜教佢,係嬰院d姑娘教佢,學左幾日就ok,可能一班小朋友一齊食啦!!
另外,就係坐痰罐大大,不過都未學介片,佢都未 ready
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章

喬媽媽, maybaby
我都成日為個仔食野同 c6 嘈 佢就懶懶閒, 話個仔唔食就由佢, 叫我唔好迫佢. 佢又唔諗吓我地做媽媽的, 見自己仔女食野食得差, 冇其他小朋友咁肥 c 大隻, 個心好赤.

我個仔個表哥, 又食得又好肉又健康. 我都成日比 d 親戚講: 乜你個仔咁瘦ga? 又唔食野, 你點揍???
你估我想咩? 我夠想佢食多 d 啦, 但對我控制咩

maybaby 寫道:
喬媽媽,chilli

其實我地幾辛苦都會繼續堅持ga,只可惜有時因亞仔食嘢問題而同c6鬧交,冇老公支持反而係覺得係我錯,我覺得比湊亞仔仲大壓力 :-( :-(

珍珠宮

醒目開學勳章

我都有比仔仔飲保兒加營素, 起初飲真係几好 (我二餐加營素, 一餐明治), 見佢 d 大脾仔有肉咗. 但飲咗一排 (4 罐), 而家又瘦番 :-(

maybaby 寫道:
喬媽媽

我个c6都話我係咪我凑得佢唔好,点解隻手有白点、倒刺和頭髮啡黃等。呢d所有一切一切都有一無形壓力,我成日驚佢唔夠營養,就算食奶食得小,我都照轉左保兒加營素佢飲,盡量增加多d營養。

首頁
23456...24

尾頁

跳至