興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

影相問題請指教

.

複式洋房

Re: 影相問題請指教

EBAB,

唔好話我費話先, 每部DC都有唔同, 有些ISO 800做到好好, 有D一到ISO400就超多NOISE.
有D可較光圈(最多到2.8), 有D就無, 只比你調教EV.
所以好難有個FORMAL的SETTING.

大宅

.

複式洋房

ebab 寫道:
我想知最理想既 d-cam setting 係點既呢(室內,室外,夜晚), 我發覺自己影既相比較蒙和暗,多noise...搞到成日要執相. 開 flash /default mode都幫助不大...我知開 flash 係會重差既.....因部機以為夠光....

咁究竟光圈, iso...etc 點set先影到清晰既相呢? ?-(

太舊既機
Set極都唔會有好表現
始終工欲善其事,必先利其器
以個人經驗
DC仔係Canon D色好D

而iso光圈方面
室內:
iso都係Set高少少
光圈越大越好
怏門15-50
室外:
iso都係Set越低越好
光圈收少少
怏門50-1000
夜晚:
iso都係Set越高越好
光圈越大越好
怏門5-25+閃燈

純個人參考意見
並非超準setting
大冢齊齊研究下

Canon EOS 1Ds Mark II

大宅

.

大宅

.

複式洋房

ebab 寫道:
我都明白既....每部機都唔同.....

我見你d相係背景好矇, 點樣做到呢個效果呢, 係o羊機呢? Thanks!!

[quote]
sydneydaddy 寫道:
EBAB,

唔好話我費話先, 每部DC都有唔同, 有些ISO 800做到好好, 有D一到ISO400就超多NOISE.
有D可較光圈(最多到2.8), 有D就無, 只比你調教EV.
所以好難有個FORMAL的SETTING.
[/quote]

個D相係D-SLR影既
D-SLR比轉容易做到背景矇
Canon 350D等

大宅

.

複式洋房

ebab 寫道:
我o個部係好一般既DC, 只有影closeup先會背景矇 :-(

你講o個d好貴wor (對於我黎講), over $7,000-10,000 一部閒閒地

買二手囉
2500-4000

大宅

.

大宅

Body only? 佢想有景深, 支鏡可能都要咁上下wor. 除非, 50mm f/1.8.

yy_music_yy 寫道:
[quote]
ebab 寫道:
我o個部係好一般既DC, 只有影closeup先會背景矇 :-(

你講o個d好貴wor (對於我黎講), over $7,000-10,000 一部閒閒地

買二手囉
2500-4000[/quote]
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

複式洋房

body only
其實比多少少買部靚D既機
狂影佢千零張
乜都抵番啦

大宅

yy 兄梗係想你平平地入左手, 中毒之後再慢慢引導你洗錢.

[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

大宅

.

複式洋房

ebab 寫道:
係啦!! 你知攝影呢家野, 一中毒就會成日想買好d既equipment, lens...etc.

我認識一些愛好和專於攝影既朋友/舊同事, 佢地o個d攝影equipments 真係好好好貴架

不過我都好想買番部pro小小既, good photos係無價既, 想影咁多"lan"相都係想為下一代留下美好回憶姐.

努力啦

複式洋房

hkchina2000 寫道:
yy 兄梗係想你平平地入左手, 中毒之後再慢慢引導你洗錢.

冤枉呀!!

六月飛霜呀!!

大宅

我都係俾人一毒再毒, 得嫻上下dchome.net, 仲有專人教你點洗錢添. 現在又有人教我入另一支定焦仔囉. 我仲係度唸緊問左老婆再買, 定係買左先再通知老婆.

複式洋房

50mm F1.4? 定係 85mm F1.2?

大宅

yy兄, 我上星期已買了50, 1.4, 不過想買多支105 2.8.

我有支70-200 2.8, 畫質都相當好, 請問yy兄如果同105 2.8比, 會否有大分別? 想用作室外影人像.

P.S.: 我用Nikon.

複式洋房

hkchina2000 寫道:
yy兄, 我上星期已買了50, 1.4, 不過想買多支105 2.8.

我有支70-200 2.8, 畫質都相當好, 請問yy兄如果同105 2.8比, 會否有大分別? 想用作室外影人像.

P.S.: 我用Nikon.

定焦通常都有較大光圈
影人像首選定焦

首頁

尾頁

跳至